СПРАВИ АРХІВНІ

У новому законопроекті  пропонується  заборонити вилучення  документів, створених до 1946 року

Рано чи пізно все таємне стає явним. У багатьох випадках лише документи, що фахівці дбайливо зберігають і оберігають, допомагають розв’язати життєві проблеми. Так, ідеться про архіви. Тихі місця, де накопичуються свідчення про минуле. Вони потребують спокою. Проте останнім часом й навколо архівів розгорілись пристрасті.

— Збурив їх, — каже голова Державної архівної служби Ольга Гінзбург, — законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи», прийнятий Верховною Радою у першому читанні 10 січня ц. р. Особливу увагу в ньому приділено експертизі цінності документів. І не випадково — цього вимагають реалії сьогодення та потреба приведення вітчизняних законів до європейських вимог.

В нашій державі до 0,27% документів немає вільного доступу. Фото Володимира ЗАЇКИ

Зміни, передбачені законопроектом, спрямовані, зокрема, на закріплення повноважень архівних установ щодо експертизи і зазначення підстав для вилучення документів. Експертиза має проходити три етапи: в установі, в державному архіві та в Центральній експертній комісії Укрдержархіву, яка й ухвалюватиме остаточне рішення.

Чинним архівним законодавством забороняється вилучати з НАФ документи з мотивів конфіденційності чи таємності інформації, що міститься в них, з політичних чи ідеологічних міркувань. У новому законопроекті пропонується також заборонити вилучення документів, створених до 1946 року.

Експертиза цінності документів, створених після 1946 р., що зберігаються в державних або інших архівних установах, спрямована лише на виявлення документів з дублетною інформацією, тобто тотожних за змістом розмножених примірників того самого документа. За відсутності у фонді оригіналів документів на постійне зберігання залишають копії.

Іншою підставою для вилучення документів зі складу НАФ є їх поганий фізичний стан: невиправно пошкоджені документи (зі зниклим текстом, носій інформації розсипається) та ті, що не підлягають відновленню у первісному або наближеному до нього вигляді (їх не можна реставрувати). На підставі висновку спеціалістів-реставраторів їх вилучатимуть зі складу НАФ.

Законопроектом передбачається також підвищення ролі і повноважень архівних установ. Зокрема їх працівники матимуть право перевіряти стан архівних справ в установах недержавної форми власності. Також юридичні особи всіх форм власності будуть зобов’язані зберігати документи до експертної оцінки. Поняття «експертиза цінностей» вперше буде визначено законом.

— Законопроект, — наголосила Ольга Гінзбург, — відповідає зрослим вимогам часу. Він не обмежить доступ до документів, а сприятиме поліпшенню роботи установ.

Посадовець також зазначила, що в нашій державі лише до 0,27 % документів немає вільного доступу.

— Наші архіви відкритіші, ніж у багатьох країнах, — наголосила Ольга Гінзбург.