Цей текст з’явився на особистій сторінці у Фейсбуці Арсена Авакова 4 березня о 9 годині ранку. Ми друкуємо його тому, що це інформація з перших рук. Тому що свіжішої на момент здачі номера у друк немає. Тому що навіть через тривалий час тенденції у МВС та багатьох інших відомствах країни  залишаться незмінними.

Понад три тисячі людей прокоментували цей запис у Фейсбуці. Запрошуємо і вас висловитись щодо нього — пишіть на адресу нашої редакції, ми надрукуємо огляд відгуків у найближчих номерах.

Кадри

Арсен АВАКОВ,
міністр внутрішніх справ

Така вже точка кипіння, що очікування людей і нетерпимість гранично високі. Ситуація, в якій опинилася країна, — шок. Ситуація, в якій опинилася міліція, — тотальна деморалізація і дезорганізація на межі розпаду. До цього слід додати вимушену й абсолютно необхідну люстрацію керівних кадрів МВС в центрі й на місцях. На сьогодні звільнено 90% усіх керівних кадрів відомства, керівництво якого здебільшого дискредитувало себе за три останні місяці. Ці кадри спричинилися до того, що довіра до міліції майже нульова, як і близька до нуля функціональна здатність.

Що тут робити? Заплющити очі? Чекати, що саме розсмокчеться?

Довелося робити важку і брудну роботу — розчищати і вибудовувати.

Можна призначити 27 начальників обласних управлінь за тиждень? І всіх вищої якості — профі, що пройшли конкурс? І чи є такі? Чи є в країні старший офіцер міліції, до кого немає запитань? Сподіватимемося, що є, але реальність і практика суворіші.

Щойно відкрилися вакансії до призначень в МВС у країні в такій кількості, полився потік пропозицій — від політиків, партій, фракцій, громадськості. Хаос і ажіотаж затопив усіх: здавалося б, учора розважливі, а сьогодні — ніби підмінені обставинами люди кинулися відстоювати «своїх» кандидатів на посади в новій системі влади, в МВС зокрема, з неймовірним завзяттям.

Цими днями навіть просто пройти коридорами Верховної Ради було випробуванням. Суцільний потік наполягань і прохань, вимог і розгорнутих листів. Обурення і лестощів. Умовлянь і навіть погроз «зі мною не треба сваритися». Начебто вже «битий» управлінець, але навіть я такого напору не очікував. Компромати і контркомпромати, листи громадськості та замовні телепроекти. Вакханалія найчастіше полярних думок на тлі найважливішої державної системи, що втратила керованість.

Вихід у цій ситуації — якнайшвидше призначення керівників і в областях, і у структурних підрозділах МВС і СБУ, так, щоб можна було якомога швидше повернути функціональність. Це нині найважливіше. У найближчі два дні буде прийнято рішення щодо всіх керівників МВС на місцях.

Можливі помилки. На тлі міліції, яка повернулася до роботи, можна буде другою хвилею за умови контролю громадськості повернутися до кадрової розстановки. Але зараз важливіше за ювелірну точність призначень налагодити роботу міліції: від громадського порядку та безпеки на вулицях — до здатності розслідувати і затримувати злочинців силами спеціальних підрозділів. Інакше нічого досягти і змінити з нинішнього плачевного стану речей не вдасться.

Хтось справді вважає, що репресивна машина МВС, яка працювала роками, з усіма старими кадрами зможе зі зміною міністра наступного дня теж змінитися — ловити своїх вчорашніх керівників і перетворитися на якісно інший підрозділ? Повторюся: це процес, сподіваюся, для досягнення першого рівня корекції нетривалий. Але це драбина, якою потрібно підніматися.

***

Що робити? Чого хочуть і чого вимагають люди сьогодні?

1. Повернення до звичного життєвого порядку на вулицях.

2. Відплати для одіозних екс-керівників колишньої влади.

3. Жорстке припинення новоутворених «диких» банд мародерів і відморозків, що прикривалися Самообороною Майдану і не мають до неї стосунку.

4. Жорстке припинення діяльності груп екстремістів, іноземців, які провокують безлади на південному сході країни.

За кожним із цих напрямів нині триває робота — треба говорити правду — в межах можливого. У чомусь будемо мати швидкий результат, в чомусь є неминучий часовий процес.

Сприймаю і розумію всю критику на свою адресу. Така ситуація, і я в такому місці. Такий градус кипіння і такий ступінь неадекватності реальних можливостей цієї міліції, що перейшла до нас, вимогам суспільства. А ще — триває війна.

Зроблю те, що зможу, те, що повинен. А далі — відповідаю численним радникам і недоброзичливцям гранично відверто: не важлива доля міністра сьогодні — важливий поступальний процес позитивних змін.

P.S.Уночі постараюся знайти годину і дати звіти з розслідування і затримання за резонансними справами. Як і звіти про арешти минулих ночей двох банд, які чинили розбій у Київській області під виглядом Самооборони Майдану.

Переклад з особистої сторінки Аресена Авакова у Фейсбуці https://www.facebook.com/arsen.avakov.1?fref=ts