Коли після останніх президентських виборів із вулиць та площ міст, селищ, сіл, магістральних шляхів і мостів зникли білборди із програмною пропозицією нині вже чинного глави нашої держави «Жити по-новому», дехто швидко втішився, похапцем сховавши до скрині святкову вишиванку.

Змінилися обличчя на вищих щаблях влади, з’явилися нові очільники в обласних структурах виконавчої влади та в більшості райдержадміністрацій. Здавалося б, саме час змінювати країну і змінюватися кожному.

Та важкі випробування, що випали на нашу долю після Революції гідності, певною мірою відволікли владу і суспільство від наполегливих послідовних кроків щодо якісного оновлення всього державного апарату, планомірної боротьби з корупцією на всіх без винятку рівнях управління.

І «сторука гідра», як ще називають задавнену корупційну інфекцію, котра ще взимку і навесні з переляку перед революційними вітрами забилася в темні шпарини, поволі почала виповзати на світло. Живильним середовищем для неї завжди була і, на жаль, залишається донині величезна база дозволів і заборон, якою, немов горезвісним дишлом, на свій копил керується волюнтарист-чиновник.

Щоб не бути голослівними, наведемо приклад, про який під час чергової редакційної «прямої лінії» розповів телефоном читач «Урядового кур’єра». Йшлося про літнє дитяче оздоровлення в Кам’янець-Подільському районі на Хмельниччині.

Замість того, щоб спільно з власниками дитячих таборів створити належні умови для повноцінного оздоровлення школярів упродовж усього сезону, побувати на місцях і побачити ситуацію на власні очі, реально допомогти господарям, місцеві посадовці, за його словами, вдаються до безпідставних заборон та всіляких чиновницьких інтриг.

Виявляється, ще наприкінці червня на засіданні постійно діючої комісії при райдержадміністрації все звелося до моралізаторських повчань і зобов’язань господарям дитячих оздоровниць різної форми власності самотужки виконати відповідну урядову постанову щодо літнього відпочинку дітей.

Затим очільників приватних дитячих оздоровниць, зокрема і директора дитячо-молодіжного табору «Бакота», кільканадцять разів викликав «на килим» головний санітарний лікар району, вочевидь вважаючи, що з вікон його міського кабінету краще видно рівень підготовки об’єкта до сезону. Певна річ, до 1 липня — офіційного старту дитячого оздоровлення — цей табір, в якому, до речі, впродовж майже трьох десятиліть успішно оздоровлювалися юні жителі району та області, санстанція так і не відкрила.

Настав час і для суворіших екзекуцій. Спершу до «Бакоти» завітав сам головсанлікар. Суворо, як старший вчитель першокласника, він повчав літнього директора табору. Ще два рази по тому комісія з району кілька годин ретельно шукала на території оздоровниці бодай найменші недоліки, заглядаючи у кожну шпаринку. Найцікавіше, що акт «про численні порушення» перевіряльники вже привезли з собою заздалегідь. Тож, зрозуміло, 11 липня вони вкотре не відкрили табір…

«Що ж у «сухому підсумку?» — запитаєте ви. Один із кращих дитячих таборів на хмельницькому Придністров’ї, в якому могли б оздоровитися сотні хлопчиків і дівчаток, без очевидних причин намарне згаяв свій потенціал. І це враховуючи той факт, що більша частина дітей окремих категорій (сироти, з багатодітних сімей тощо) завжди відпочивала тут безкоштовно. Виходить, що цього року конкретні посадові особи замалим не зумисне завадили цьому?

Та наша історія, на щастя, має хепі-енд. У «Бакоті» побував голова громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів, очільник Всеукраїнської громадської організації «Чиста хвиля» Валентин Савицький. На відміну від районних чиновників, столичний гість не недоліки шукав, а щиро подивувався чистоті й доглянутості території, створеним тут побутовим умовам для дітей, барвистим квітам на клумбах, ошатній їдальні, сонячному берегу і чистій як сльоза дністрянській воді, у якій можна купатися досхочу.

«Це справжній рай для дітей. Я заздрю маленьким хмельничанам, що в них є така «Бакота», — сказав на прощання Валентин Вікторович і, подзвонивши до обласного центру, поцікавився: «А де школярики-відпочивальники?».

Табір відкрили того ж дня, отже, адміністрація оздоровниці ще місяць тому дотрималася всіх застережень урядового циркуляру?!