СПІВПРАЦЯ

Микола Азаров наголошує на вільному доступі до трубопровідного транспорту
 в рамках вільної торгівлі СНД

Відновлення прямих поставок казахстанських вуглеводнів в Україну відповідає інтересам обох країн. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у вівторок під час зустрічі з першим заступником глави уряду Республіки Казахстан Бакитжаном Сагінтаєвим.

Микола Азаров нагадав, що створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав передбачає укладання угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту країн СНД і створює можливості для прямих поставок казахстанської нафти і газу до України: «Ми налаштовані на розширення співробітництва в галузі використання транспорту, зокрема й трубопровідного. Я думаю, що в цьому також зацікавлений Казахстан, адже в нього є достатні запаси газу та нафти, і він міг би торгувати з нами не тільки через Російську Федерацію, а й напряму, як це було до 2005 року».

Прем’єр-міністр зазначив, що створення Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан) ускладнило торговельно-економічні відносини в рамках СНД, а тому зараз необхідно вдосконалити механізми співпраці. «Ми прагнемо у переговорах з Російською Федерацією, Казахстаном і Білоруссю розробити такий формат взаємовідносин, щоб переваги зони вільної торгівлі в межах СНД, яку ми готували майже 20 років, наповнилися реальним змістом, і щоб рамки Митного союзу не перешкоджали реалізації положень про зону вільної торгівлі», — зазначив Микола Азаров.

Він нагадав, що Україна хоче отримати статус спостерігача в Митному союзі. «Це дасть змогу нам не впливати, але моніторити прийняття рішень і хоча б завчасно знати про рішення, які готуються до прийняття в Митному союзі», — сказав глава уряду.

Водночас Казахстан зацікавлений у використанні українських агропромислових технологій. «Ми дуже зацікавлені у запозиченні передового досвіду України в сільськогосподарській галузі. Наші спеціалісти кажуть, що розвиток АПК в Україні набагато випереджає білоруські агротехнології», — зазначив Бакитжан Сагінтаєв.

При цьому він додав, що Казахстан налаштований на залучення технологій України із вирощування сої, розведення птиці, сільгоспмашинобудування тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Відповідно до ст.7 Договору про зону вільної торгівлі СНД, сторони-учасниці повинні вступити в переговори щодо розробки угоди про транзит трубопровідним транспортом і завершити такі переговори протягом шести місяців після набуття документом чинності. Договір про створення зони вільної торгівлі набув чинності наприкінці вересня 2012 року після ратифікації парламентами Білорусі, Росії та України.