Президент Конгресу місцевих
і регіональних влад Ради Європи
Кейт ВІТМОР

—  Пане Вітмор,  кажуть, що ЄС — це гаманець Європи, а  РЄ  її совість. Як позиціонує себе очолюваний вами Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи?

— Наша інституція, радше,  дім демократії, де продукуються суспільні стандарти, обов’язкові для впровадження на місцевому і регіональному рівнях в країнах-членах РЄ. Розпочинаючи з післявоєнного 1949-го, Рада Європи вибудовувала засади мирної співпраці на нашому континенті, а після падіння Берлінської стіни  наприкінці 80-х ми отримали нові можливості для демократичного розвою. Тож сьогодні  на площі перед Палацом націй у Страсбурзі вже представлені прапори 47 країн-членів РЄ.

Ми політична організація і жодна європейська країна ще не стала членом ЄС без нашої рекомендації. Зараз всі прагнуть вступити до ЄС, забуваючи, що членство в Раді Європи, реалізація  завдань, які вона висуває щодо розвитку демократії, запровадження  демократичних стандартів у місцевий та регіональний розвиток, відстоювання прав і свобод людини, — це ті критерії, за якими відкривається  шлях до подальшого європейського співробітництва в сфері економіки.

— Відомо, що Конгрес, як і  Рада  Європи загалом перебувають у стадії реформування. На чому зосередиться  керівництво КМРВ у найближчій перспективі?

— Перше — наближення влади до громади, затим надання громадянам ефективних та якісних управлінських послуг. Третім напрямком буде сприяння співпраці регіонів всієї Європи, зокрема через обмін досвідом між управлінцями різних країн. Посилену увагу, як і раніше, приділятимемо проблемі дотримання верховенства права, впровадженню європейських стандартів в управління на місцевому та регіональному рівні.

— Українська самоврядна громадськість  запам’ятає вас як першого з президентів КМРВ, що зважився провести виїзне засідання Бюро своєї організації в Києві. Для нас це передусім оцінка діяльності і нашої національної делегації у Конгресі, і  визнання активної позиції Української держави в Страсбурзі, і сигнал, що континентальна громадськість розуміє  щирість наших євроустремлінь. Як вам працювалося під час виїзного засідання Бюро?

— Була хороша злагоджена робота, інтенсивні дебати  довкола проблем другого етапу реформування Конгресу. Це  не перша моя поїздка до вашої країни. Я брав участь у моніторингу місцевих виборів, був у цікавому і привітному українському місті Славутич, громада якого діє за принципами Європейської хартії місцевого самоврядування.

Справді, робота  членів української делегації у КМРВ сьогодні знана і помітна. Представники органів місцевого і регіонального самоврядування України, які до неї входять, передусім віце-президент Конгресу Наталія Романова,  займають активну позицію з багатьох обговорюваних проблем, ініціюють нові ефективні пропозиції з удосконалення нашої діяльності.

Вже  пройшла половина строку, відколи Україна головує в Комітеті міністрів Ради Європи ( з травня по листопад 2011 р.    Авт.), і, на мою думку, ваша держава  зробила помітний крок уперед, зокрема і щодо  втілення в життя  засад Європейської хартії місцевого самоврядування. Щоправда, в сфері вашої місцевої демократії, законодавчого забезпечення розвитку місцевого самоврядування   ще залишаються нереалізовані завдання — тобто уроки на завтра.  

Та, підсумовуючи нашу розмову, зауважу: Рада Європи хоча і критично налаштована, але була і залишається другом України.

ДОСЬЄ «УК»

Кейт ВІТМОР. Народився 15 червня 1955 року у  місті Манчестер (Великобританія).  Працював заступником міського голови Великого Манчестера, очолював департамент громадського транспорту. У 1996-му обраний членом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Очолював національну делегацію Великобританії, був віце-президентом Конгресу. У жовтні 2010 року  обраний президентом КМРВ РЄ на дворічний строк.