ВИСТАВКА 

Родинні «Мотивації»художників Ісупових підкорили відвідувачів 

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Батьки та діти — вічна і світотворча тема, особливо коли це сім’я художників. Володимир та Неллі Ісупови приїхали 55 років тому із Сибіру та Ставропілля навчатися в Одесу, а відбулися як митці в Києві. Нині в їхній родині — розмаїття напрямків сучасного мистецтва: графіка, барельєф, скульптура. За версіями відомих журналів старшого сина Сергія, котрий живе в США, називають серед найкращих керамістів світу, молодшого Іллю — з-поміж 25 найуспішніших художників України. Вартість твору з набутку Ісупових — від 500 до кількох десятків тисяч доларів.

До 28 березня триватиме виставка «Ісупови. Мотивація» в «КалитаАртКлубі». У Неллі Ісупової космополітизм кераміки замішаний на домінанті жіночості, її філософія розчинена в святковій побутовості, своєрідному еротизмі речей. Вона ще в училищі ім. Грекова обрала кераміку і втілює в ній своє пантеїстичне ігрове сприйняття світу. Неллі представила настінні роботи і рельєфні чайники та вази, створені під впливом індійської культури, — вона нещодавно повернулася з Гоа. В нашому заполітизованому світі її усміхнені речі полишені загостреної ідеології. Твори Неллі отримали міжнародне визнання і за останні роки вдесятеро зросли у вартості. На виставці вони оцінені від тисячі доларів.

Керамічні твори Неллі Ісупової отримали міжнародне визнання. Фото Володимира ЗАЇКИ

Володимир Ісупов отримав вищу художню освіту. Неллі вважає, що його енциклопедичні знання в мистецтві стають на заваді в творчому розвитку. В натюрмортах, портретах, ню, пейзажах митця на пожмаканому папері можна вгледіти певну іронію на месіанство художника. Його роботи цінуються і в Росії та коштують від 500 доларів.

Старший син Сергій після художнього інституту в Таллінні обрав головним матеріалом фарфор. Сергій формує його в примхливі антропоморфи і розписує їх сюрреалістичними сюжетами з фрейдистським підтекстом та екзистенціальним гумором. На виставці представлені його графічні роботи. А присутній він був лише на відео: постійно Сергій проживає у штаті Массачусетс. І нерідко його роботи за десятки тисяч доларів купуються ще на стадії ескізу. Його визнано одним із провідних керамістів світу, про що засвідчив австралійський журнал «Кераміка». Якщо від матері в нього — матеріал творчості, то від батька глибинні знання мистецтва. Це я зрозумів, коли потрапив кілька років тому на його грунтовну й невимушену лекцію в київській галереї. 

Молодший Ілля — теж дипломований професіонал. За останньою версією щотижневика «Фокус» він серед 25 найуспішніших художників України. На виставці його твори коштують від 7 тисяч доларів. Зупиняють погляд барельєфи з фарбованого парафіну знакових осіб нещодавніх десятиліть. Сергій грає з міфологемами сучасної заполітизованої свідомості. Як зазначив мистецтвознавець Сидор-Гебелінда, якщо батькові властивий «ласкавий епатаж», то син використовує «каверзу, парадокс та глузування». Хоч як дивно, Ілля в дитинстві не хотів малювати. Коли він губився в Ермітажі, старший син заспокоював батьків і знаходив брата в залі лицарських обладунків.

Стильна та вишукана пані Ісупова довірила на відкритті виставки «секрет» талановитості дітей: вони створені в любові. «І всі свої роботи ми створюємо в любові».

Серед численних шанувальників творчості Неллі Ісупової — найтитулованіший український карикатурист Володимир Казаневський. Він завітав на відкриття «Мотивацій» напередодні поїздки до Генуї по черговий приз (у його доробку їх понад 400). Володимир зазначив: «Ісупови надзвичайно обдаровані люди. Завдяки їхній творчості розумієш, що всесвіт сучасності різноманітніший, ніж здавався… Жінка в ньому несе світло і добро, чоловіки — енергію розуму. І цей світ треба епатувати».