НАПЕРЕДОДНІ

Глави 50 держав візьмуть участь у саміті з ядерної безпеки, який відбудеться 26 — 27 березня в Сеулі 

Посол Республіки
Корея в Україні
КІМ ИН-ЦЖУН

Нерозповсюдження ядерної зброї та контроль над ядерними матеріалами —  надзвичайно актуальні проблеми глобального масштабу. Над їх розв’язанням уже тривалий час працюють впливові міжнародні організації та передова світова спільнота. Саме вони обрали Сеул місцем для проведення саміту з ядерної безпеки, який відбудеться в Республіці Корея з 26 по 27 березня 2012 року. Це друга зустріч із зазначеної тематики з часів саміту, що відбувся в Сполучених Штатах Америки 2010 року. 

У саміті візьмуть участь глави 50 держав, зокрема Україна, а також керівники провідних міжнародних організацій, об’єднаних у своїй прихильності до зміцнення міжнародного режиму ядерної безпеки та протидії загрозі ядерного тероризму. Вибір Республіки Корея як приймаючої сторони віддзеркалює визнання міжнародним співтовариством корейських ядерних технологій світового класу, дотримання зобов’язань щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та їхнє зразкове використання в мирній ядерній енергетиці.

Зусилля учасників саміту будуть спрямовані на розв’язання серйозних проблем на шляху до безпеки ядерних матеріалів та запобігання ядерним терактам. Масштаби їх стають зрозумілими, якщо врахувати кількість ядерного матеріалу, сконцентрованого в світі, —  його достатньо для виготовлення понад 100 000 одиниць зброї. Значну кількість збройового матеріалу використовують у різних цивільних і військових цілях, створюючи постійну загрозу безпеці. Якщо частина цього матеріалу потрапить до ненадійних рук, то акт ядерного тероризму може стати реальністю.

Японська «Фукусіма» ще раз нагадала світові: ядерну безпеку потрібно зміцнювати. Фото з сайту bigpicture.ru

Існує ще одна небезпека: ядерні об’єкти (атомні електростанції, басейни для зберігання відпрацьованого палива або підприємства для регенерації такого палива) можуть стати мішенню для терористичних атак. Цілком можливо, що пошкодження їх, викликані злочинними діями, набагато перевищуватиме збитки, завдані людськими помилками або природними катаклізмами, як це сталося в Чорнобилі та Фукусімі. Ті трагічні випадки показали, що навіть обмежений викид радіоактивного матеріалу може мати важкі довгострокові наслідки для здоров’я людини та економіки країни.

Ключовими елементами міжнародного режиму ядерної безпеки, який був розроблений з метою протистояння загрозі ядерного тероризму, є Конвенція про фізичний захист ядерного матеріалу та Міжнародна конвенція про боротьбу з актами ядерного тероризму. Ці угоди вимагають від країн-учасниць забезпечення адекватного захисту своїх ядерних матеріалів і створення правової основи для переслідування актів ядерного тероризму.

Більшість технічних знань у галузі ядерної безпеки зосереджено в Міжнародному агентстві з атомної енергії, яке розробляє керівні принципи і норми фізичного захисту та надає державам-членам експертні консультації й допомогу. Зміцнення цих елементів глобального режиму ядерної безпеки — важлива складова порядку денного саміту в Сеулі. Ось сфери, де саміт сприятиме зміцненню механізму ядерної безпеки: розширення фізичних зобов’язань щодо захисту всіх категорій ядерних матеріалів, підвищення прозорості та підзвітності, а також створення інституційної основи для поліпшення міжнародного співробітництва.

Країни, в розпорядженні яких є військові матеріали, повинні зайняти тверду позицію щодо перевірки того, наскільки їхні запаси безпечні та мають надійний захист. Як перший крок вони могли б оголосити кількість збройових матеріалів у своїх арсеналах і зобов’язатися усунути ті, що перевищують потреби національної безпеки. Саміт дасть можливість активно підтримувати ці кроки і гарантувати, що вони є нормою для всіх держав, які мають військові ядерні матеріали. Для подальшого підвищення прозорості та підзвітності ядерних матеріалів саміт може розглянути питання про створення механізму, який гарантуватиме інформування МАГАТЕ щодо їх зберігання.

Сеульський Саміт з ядерної безпеки-2012 — можливість для Республіки Корея отримати міжнародне визнання світовою спільнотою та посилити свої позиції, які були досягнуті після проведення зустрічі G20 в Сеулі  2010 року. Крім того, він сприятиме забезпеченню стабільності на Корейському півострові шляхом залучення світових лідерів до обговорення спільних заходів зі зміцнення фізичної ядерної безпеки. Саміт також слугуватиме форумом для обговорення питань не лише про ядерну безпеку, а й про взаємодію у сфері заходів для запобігання ядерним катастрофам, що опинилися знову в центрі уваги після аварії на станції «Фукусіма» 2011 року.