У  Миколаївській області триває освоєння коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом. Згідно з протоколом наша країна скорочує викиди парникових газів, торгуючи квотами на ці самі викиди. Японія, в свою чергу, направляє «зелені» інвестиції, які йдуть на зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів. У Миколаївській області «кіото-гроші» освоюють на 17 соціальних об’єктах.

 У садочках, школах, лікарнях має бути проведено утеплення фасадів, заміна вікон, ремонт дахів. На жаль, роботи ці ведуться із серйозними недоліками і порушенням термінів. Як повідомили в Миколаївській облдержадміністрації, у 2012 році за рахунок цих коштів із 76 запропонованих енергозберігаючих проектів до фінансування та реалізації було допущено 17, вартість робіт на яких становить понад 50 мільйонів гривень.

 Завершити реалізацію цих проектів планувалося ще до кінця 2012 року, але станом на сьогодні жоден із цих об’єктів не прийнято на баланс експлуатуючими організаціями. Враховуючи, що Миколаївська облдержадміністрація не виступала замовником виконання робіт, в межах своїх повноважень та компетенції, вона направляла відповідні листи та зауваження у вищі органи влади. Тож в облдержадміністрації вважають, що повна відповідальність за фінансування, проведення процедури тендерної закупівлі та виконання робіт з термосанації на об’єктах соціальної сфери лежить на замовнику виконання робіт ДП «Держекоінвест» та підрядній організації ТОВ «Будінвест 2007».

З виконавцем робіт Миколаївщині, і не тільки їй, явно не пощастило. У десяти областях України підрядником освоєння японських грошей виступило ТОВ «Будінвест 2007». З інформації в Інтернеті можна дізнатися, що статутний фонд цієї «фірми» на момент участі в тендері становив лише 40 тисяч гривень. Зареєстровано підприємство в Одесі на фізичну особу. При такому скромному статутному капіталі товариство взялося за освоєння підрядів і виконання робіт на загальну суму понад 350 мільйонів гривень по всій Україні. Досить дивно, що мільйонні інвестиції довірили не вельми надійному підприємству.

Спеціалісти також зазначають, що торги були проведені за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що  викликало занепокоєння в органів обласної влади. Втім, із самого початку було зрозуміло, що підряднику буде досить проблематично виконати всі роботи у встановлені терміни. Так, на кінець минулого року роботи велися лише на 11 об’єктах,  по шести проектах термосанацію будівель взагалі не розпочато.

 У зв’язку з цим інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Миколаївській області на об’єктах цільових екологічних інвестицій проведено 13 перевірок та надано сім приписів про усунення порушень державних будівельних норм, складено один протокол про вчинення адміністративного правопорушення та накладено штраф.   Облдержадміністрація виступила ініціатором засідання робочої групи з розгляду питання реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій в області. Також  були неодноразові звернення до Кабінету Міністрів, міністра екології та природних ресурсів України, Державного агентства екологічних інвестицій України з приводу неприпустимого стану справ з виконання робіт на об’єктах соціальної сфери Миколаївської  області.

Як зазначив у своєму коментарі «Урядовому кур’єру» перший заступник голови ОДА Геннадій Ніколенко, Миколаївська область ледь не єдина в Україні, яка постійно тримала та продовжує тримати на жорсткому контролі хід виконання термосанації об’єктів соціальної сфери, а це переважно  дитячі садочки, школи та лікарні, тобто заклади, в яких питання енергоефективності та утеплення є вкрай важливим. «Обласна влада, —зазначив Геннадій Борисович, — проводить постійний моніторинг та фотофіксацію виконання робіт на об’єктах Кіотського протоколу. На сьогодні жоден проект ще повністю не завершено і не прийнято на баланс експлуатуючими організаціями, оскільки підрядна організація не виконала роботи в повному обсязі або виконала їх неякісно».