ПОЧИНАННЯ 

На Сумщині створена Асоціація яка "закільцювала" всі сегменти виробництва та переробки сільгосппродукції

Стало своєрідним правилом чи навіть традицією нарікати і ремствувати на проблеми агропромислового комплексу. Нанизуються негаразди, вказуються, хоч і не завжди, винні, ставляться запитання, на які, як правило, немає конкретної і чіткої відповіді. Знаючи цю хибну практику, аграрії Сумської області дійшли висновку йти іншим шляхом - не шукати винних і не нарікати на проблеми, а гуртом братися за їх розв'язання.

Так, наприкінці минулого року в області було зареєстровано нове формування, що під своїм умовним дахом об'єднало тих, хто причетний до АПК. Саме АПК, а не окремих представників окремих площин галузі. Як говорить заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій Слизький, ця обставина надзвичайно важлива, адже сьогодні в Україні чимало спеціалізованих формувань, які переймаються "вузьковідомчими" питаннями, наприклад, виробництвом зерна, молока, м'яса. Але, на жаль, далі власної спеціалізації не дивляться. До сумської Асоціації ввійшли не тільки виробники різних видів рослинницької і тваринницької продукції, а й переробники - впродовж багатьох років спостерігаємо, на жаль, непорозуміння між двома сторонами, які згодом обертаються ціновими та іншими негараздами для споживачів.

Генеральний директор Асоціації Володимир Басанець справедливо вважає, що нинішній склад формування дає можливість взяти на себе вирішення широкого кола питань, перебрати значну частину повноважень у сфері АПК. Адже серед співзасновників - Сумський Національний аграрний університет, ТОВ "Українські аграрні інвестиції", низка економічно міцних господарств не тільки Сумщини, а й сусідньої Чернігівщини. Тобто, аграрії-практики одержують надійних помічників в особі науковців і навпаки. А якщо взяти до уваги, що Асоціація задекларувала низку напрямків практичної діяльності, то стане очевидною та потужна сила, якою вона зараз наділена.

Взагалі новостворений підрозділ, що має статус юридичної особи, одержує широкі і різнобічні повноваження та можливості. У підсумку він ставить за мету підвести під спільний аграрний знаменник усі без винятку питання, від яких залежить остаточний продовольчий результат. Завдання не з легких, однак цілком посильне, якщо взяти до уваги коло засновників, увагу і допомогу з боку облдержадміністрації. А інакше бути не може. Продовольче питання ніколи не було другорядним ні з соціальної точки зору, ні стосовно його вирішення. Тому рано чи пізно настає час для об'єднання і концентрації зусиль заради спільного продовольчого блага.

За словами В. Басанця, Асоціація взяла під свій контроль такі питання, як впровадження новітніх технологій, надання допомоги у відносинах з органами влади, судовими інстанціями, придбання виробничого та технологічного обладнання тощо.

Важливим є кадровий аспект роботи. Всі добре знають, що навчальні заклади різних рівнів акредитації готують спеціалістів, які не мають виробничих навичок. А всі хочуть мати вже готового фахівця. Тому Асоціація і взялася за розв'язання цієї проблеми. На практиці це означає, що кожен студент буде "закріплений" за виробництвом, де проходитиме адаптацію, починаючи з першого року навчання. Одержуючи диплом, він знатиме ділянку роботи, яка вже чекає на нього. Разом з вишами, коледжами, училищами буде сформований кадровий резерв з різних виробничих напрямків.

Учасники Асоціації вже розглянули окремі питання життєдіяльності, що гальмують розвиток АПК. Це насамперед формування цін на молоко і мінеральні добрива. Залучивши практиків, експертів і аналітиків, напрацьовано практичні рекомендації щодо "розшивання" вузьких місць ціноутворення. Подібні аналітичні "зрізи" стануть у нагоді відповідним службам і структурам, допоможуть надалі формувати збалансовану і виважену загальнодержавну політику.

Перші практичні кроки Асоціації переконують: обрано цілком правильний прагматичний варіант вирішення назрілих питань. Шукаючи і знаходячи ключі від багатьох сільськогосподарських "замків", з'являється можливість господарювати набагато результативніше та ефективніше.