Певний період працював на Півночі, займався лісозаготівлею в лісах Карелії. Подав документи на обчислення пенсії з довідкою про заробітну плату за п’ять років у Карелії. Отримав відповідь з районного управління Пенсійного фонду, що потрібна довідка з місця роботи на розмежування. Чи означає це, що з 1 січня 1992 року північний коефіцієнт не враховуватимуть, обчислюючи пенсію? 

Григорій БАЛАНІВСЬКИЙ,село Рогозівка, Чечельницький район Вінницької області

Директор департаменту пенсійного забезпечення 
Пенсійного фонду 
Владислав МАШКІН:

— Ви отримуєте пенсію за віком, призначену згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до пункту 2 статті 41 цього закону, суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим законом, враховуються в заробітну плату для обчислення розміру пенсій у межах сум, на які відповідно до законодавства, що було чинним раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне соціальне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), — у межах сум, які, відповідно до законодавства, що було чинним раніше, включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону  «Про пенсійне забезпечення», і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання цих сум.

Обчислення розміру пенсії із заробітної плати за періоди роботи в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі з урахуванням районних коефіцієнтів, проводиться за періоди роботи до 01. 01. 1992 р., оскільки Законом СРСР «Про пенсійне забезпечення громадян в СРСР» з 01. 01. 1992 р. було передбачено, що в разі виїзду особи за межі районів Крайньої Півночі чи місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, обчислення заробітної плати, із якої призначаються пенсії, проводиться із виключенням цих сум.

З метою надання вам допомоги управлінням Пенсійного фонду України в Чечельницькому районі направлено запит до Регіонального управління Пенсійного фонду Російської Федерації республіки Карелія м. Петрозаводська.

Після отримання необхідних документів пенсію буде перераховано  відповідно до чинного законодавства.