У  регіоні триває мобілізація сил і засобів на допомогу українській армії, що змушена протистояти російському агресору. Працюють десятки волонтерських організацій, які збирають кошти, необхідні нашим воїнам речі, продукти харчування.

Під час недавнього телемарафону, наприклад, який організували волинські телевізійники спільно із волонтерами, лише протягом доби на рахунок ветеранської організації волинських афганців надійшло майже 70 тисяч гривень добровільних пожертв.

— Нині будь-які заходи, спрямовані на підтримку армії, є вкрай необхідними. Адже цим ми допомагаємо українським солдатам, які стали на захист Вітчизни, — прокоментував факт його проведення голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович. — Тому я вдячний усім нашим людям, релігійним конфесіям, підприємцям, які долучилися до марафону.

Сім автомобілів та 15 тонн продовольства передав на потреби армії зокрема благодійний фонд «Волинь-2014». Чотири вантажівки МАЗ, два автомобілі УАЗ та «Фіат Скудо» тепер перейшли у власність 51-ї окремої механізованої бригади. За кошти благодійників відремонтовано 12 одиниць потужної військової техніки, яка невдовзі поїде в зону бойових дій.

Чотири автомобілі з раніше конфіскованих митними органами отримає і Волинський 1-й батальйон територіальної оборони. Як повідомили в облдержадміністрації, це стало можливим завдяки позитивному рішенню Кабінету Міністрів щодо звернення облдержадміністрації про передачу армії конфіскованого в контрабандистів і махінаторів автотранспорту, що раніше роками іржавів на штрафмайданчику.

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

ДО ВІЙСЬКА

Медкомісію пройшли не всі             

За попередніми підсумками третьої хвилі часткової мобілізації,  Харківська область виконала доведений їй план щодо  забезпечення АТО технікою. Місто Харків завдання провалило.  Це сталося, як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь Хома, з кількох причин. «Перша — формальний підхід до складання бази даних стосовно техніки. Виявилося, що на багатьох підприємствах зазначеної техніки або немає, або її не можна використовувати у військових підрозділах: проблема з двигуном або гума зношена. Друга причина в тому, що окремі керівники ховають техніку, розбирають її і навіть вивозять в інші регіони. Особливо ця тенденція має масовий характер у Харкові. Цим  питанням нині займаються прокуратура міста, міліція і Служба безпеки», — зазначив Василь Хома.

Що ж до людських ресурсів, то  майже половина громадян,  які отримали повістки в Харківській області, не пройшли медкомісію.  Згідно із завданням, необхідно було мобілізувати вдвічі більше військових, аніж за перші дві хвилі часткової мобілізації. Це понад дві тисячі людей.

— Щодо особового складу — офіцерів і сержантів, — у нас відсоток виконання досить хороший. Враховуючи ситуацію у країні, люди добровільно приходили на дільниці, — повідомив Василь Хома. — На жаль, медичні комісії не пропустили до відправлення у війська понад 40% призовників.

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

СПІВПРАЦЯ

У Черкасах скоординовано волонтерський рух

Армії, бойовим підрозділам, які боронять нашу територію в зоні АТО, нині допомагає багато хто. На жаль, далеко не завжди зібрана населенням допомога надходить військовим своєчасно. Часом люди не знають, що саме необхідно бійцям. Волонтерські організації Черкащини, владні структури міста й області вирішили об’єднати свої зусилля для підтримки української армії, зокрема черкаських бійців на передовій та їхніх родин. Створено Єдиний центр допомоги армії, який очолила керівник організації «Громадський блокпост» Оксана Циганок. Центр займається збиранням матеріальних ресурсів і коштів, відправкою на схід амуніції, опікується пораненими та сім’ями загиблих. У цьому центрі, що розташовується в Черкасах у приміщенні колишньої тютюнової фабрики, працюють волонтери, а ще виділено складське місце для зберігання одягу, амуніції, продуктів харчування тощо. Звідси ж автобуси та вантажівки від’їжджатимуть у східному напрямку.

Такий центр, пояснили активісти, створено ще й для того, щоб унеможливити маніпуляції під брендом громадських організацій, обласної чи міської влади. До співпраці запрошено всіх небайдужих людей, які допомагають армії. За допомогою центру розробляють прозорий механізм використання зібраних громадою коштів. Зокрема за їх використанням слідкуватиме наглядова рада, до якої ввійшли представники громадських організацій, облдержадміністрації, обласної і міської рад та військовослужбовці.

А ще така реорганізація допоможе краще доносити до населення об’єктивну інформацію про те, чого саме із спорядження бракує бійцям.

— Нині є величезна кількість різних потоків, які збирають кошти й безпосередньо закуповують необхідні для наших військових речі, — зазначила Оксана Циганок. — З появою цього центру в нас не тільки з’являється можливість щодо контролю за витратами на необхідне спорядження, а й  упевненість в їх цільовому використанні. Те, що ми тепер робимо, є справою честі для кожного з нас і свідчить, що ми хочемо бути прозорими, відвертими й максимально корисними.

Кімнати, де розмістили центр допомоги армії, забезпечені засобами зв’язку. Водночас у будівлі колишньої тютюнової фабрики виділили додаткові складські приміщення, щоб формувати гуманітарні вантажі.

Цими днями центр має відправити у зону бойових дій для бійців 30 комплектів амуніції (одягу, касок, бронежилетів). Зв’язок із бійцями АТО волонтери тримають цілодобово. Дізнаватися про потреби наших військових можна не лише безпосередньо в центрі чи телефоном, а й через Інтернет: незабаром запрацює відповідний сайт.

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ТЕНДЕНЦІЇ

Гуртом легше  і «старшого брата» бити

 Зростаюча агресивність росіян змушує європейські країни об’єднуватися, щоб захищатись

Голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук зустрівся з групою експертів Центру інформації та документації НАТО в Україні, які завітали до міста над Ворсклою на міжнародну тематичну конференцію. Обговорили налагодження відносин між представниками влади і громадськими організаціями в питанні інформування населення області щодо ролі Північноатлантичного європейського альянсу й основні засади зовнішньополітичної стратегії України.

— Треба проводити широку роз’яснювальну роботу, щоб позбутися нав’язаних із радянських часів стереотипів, що, мовляв,  НАТО — це такі собі «яструби», які тільки й мріють про війну, — вважає Віктор Бугайчук. — Насправді  НАТО — це не тільки військово-політичний блок, створений для забезпечення колективної безпеки в Європі. Це певний рівень культури, законодавства і дипломатичних відносин.

Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Олег Пустовгар повідомив, що обласна влада давно підтримує зв’язки із колегами з цього центру. За його словами, нинішнім керівництвом ОДА здійснюється системна роз’яснювальна робота. Зокрема розпорядженням голови  облдержадміністрації про координацію інформаційної діяльності та захист інформаційної безпеки держави передбачено проведення тематичних зустрічей, конференцій та «круглих столів» протягом найближчих двох років.

Отакі тенденції. А дещо раніше громадська організація «Незалежний центр стратегічних досліджень» провела соціологічне дослідження «Громадська думка виборців Кременчука», в якому тамтешніх респондентів запитували щодо пріоритетних напрямів геополітичної інтеграції України. Згідно з повідомленням наукового керівника цього дослідження, голови ради центру Миколи Лебедика, більшість кременчужан також бачить нашу державу інтегрованою до світової політично-економічної спільноти. Жителі цього промислового міста вибирають євроатлантичний вектор розвитку політики держави і допускають участь України у військово-політичному блоці НАТО.

Додам, що в цьому дослідженні взяли участь 1800 осіб. Враховували і вік, і стать респондентів. Похибка статистичних даних дослідження не перевищувала 2,6%.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ГУМАНІТАРНИЙ ВАНТАЖ 

Чернігівський УАЗ пішов до армії

На початку вересня комунальні й приватні підприємства Чернігова, комунальні мережі та працівники міськради відправили гуманітарний вантаж бійцям АТО. Зокрема спальні мішки, білизну, плащі, взуття, каремати.

Представник батальйону старший лейтенант Ігор Кусий (на знімку праворуч) переконаний, що авто від земляків справно нестиме службу.

А днями, за наказом голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Івашка, на потреби армії передано автомобіль. Це УАЗ, який належав департаменту цивільного захисту та оборонної роботи області. Ним певний час не користувалися через поломку, яку швидко ліквідували працівники Станції технічного обслуговування міста. Перебравши авто буквально по гвинтику, вони пофарбували його в маскувальний колір, а також зробили написи «За єдину Україну!» та «Чернігів».

Автомобіль, котрий має підвищену прохідність в умовах непогоди, стане в пригоді воякам 13-го батальйону тероборони, в розпорядження яких її передано для перевезення військових і необхідних вантажів. 

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»