ОЗДОРОВЛЕННЯ 

До «Артека» чимало сиріт та інших пільговиків цього літа не потрапить
 

За бравурним частоколом цифр, якими нині часто оперують на Черкащині щодо літнього оздоровлення дітей, годі зрозуміти, як насправді організовані канікули в школярів. Майже 26 млн грн, які місцеві бюджети виділили для цього, звичайно, вигідно відрізняються від  минулорічного фінансування — це на 6 млн більше, ніж торік. Зокрема, як повідомив начальник управління у справах молоді, сім’ї та спорту облдержадміністрації Вадим Береза, послугами оздоровлення та відпочинку буде охоплено 1695 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тобто всі школярі цієї категорії, та 10 324 дитини з багатодітних та малозабезпечених сімей (71%) тощо.

Нині на базі дитячого оздоровчого табору «Придніпровський», що в Золотоніському районі, організовано профільну зміну «Юний спортсмен» для вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл області. На базі санаторію «Україна» розпочав роботу профільний інтеграційно-оздоровчий табір «Соняшник» (43 особи) для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із багатодітних та малозабезпечених дітей.

Водночас цифри, надані згаданим управлінням, якось не збігаються з підрахунками, проведеними обласною прокуратурою.

Як повідомила старший прокурор Ольга Барбаш, при перевірці виходить, що заплановано оздоровити тільки 26% дітей шкільного віку (як бачимо, це значно менше від встановлених законом 70%). Крім того, порушуючи закон, органи влади та місцевого самоврядування в окремих районах та містах області не вжили заходів до 70-відсоткового охоплення оздоровленням дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей.

Приміром, перевіркою, проведеною Звенигородським міжрайонним прокурором, встановлено, що з 888 дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей протягом літа буде оздоровлено тільки 600, тобто 65%. Далеко не всі з дітей, яким належать пільги як постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, скористаються своїм правом на оздоровлення. Навіть у планах на оздоровчу кампанію з 2769 таких дітей передбачається оздоровити тільки 1800. Є проблема в районі й з охопленням послугами оздоровлення дітей працівників АПК та соціальної сфери.

А хто з «пільгових дітей» поїде відпочивати до відомих міжнародних оздоровниць? Як розповіла Ольга Василівна, у цьому році відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Шполянської райдержадміністрації на?дав 16 пільгових путівок для оздоровлення в «Артеку». Проте з 86 дітей району, які мають право на такий відпочинок, туди направлено лише двох. Не значиться серед переможців олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань та спартакіад чи обдарованих дітей (такі критерії визначено законодавством), приміром, один із учнів, який уже поїхав до «Артека».

Загалом же з 253 дітей області, вже оздоровлених цього року в «Артеку» та «Молодій гвардії», лише 60 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зате обдарованих та відмінників — 100, що суперечить вимогам Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для організації оздоровлення й відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки.

Чимало з них відпочивало на початку літа в пришкільних таборах. Майже  сотню таборів відвідали працівники прокуратури, і в жодному не побачили належної турботи про додержання норм харчування, вимог санітарного стану харчоблоків. Виявлено, зокрема, численні випадки використання продуктів з простроченим терміном реалізації. Так, у пришкільному таборі Митлашівського навчально-виховного комплексу Драбівського району дітей годували м’ясом, термін зберігання якого закінчився, а несвіжим сиром — у таборі «Веселка», що діяв при Михайлівській загальноосвітній школі того ж району. У низці шкіл під час відпочинку дітей проводився ремонт, відпочивальники змушені були дихати випарами фарби та терпіти інші незручності.

Чому ж щороку батьки, правоохоронці, контролюючі органи виявляють у роботі оздоровчих закладів подібні обурливі недоліки? Очевидно, за сумнозвісним «валом», прагненням показати загальну справну цифру організатори перестають бачити конкретного Василька чи Надійку, яким літньої сонячної пори украй потрібно відпочити, поправити здоров’я. Особлива мова про тих, хто користується пільгами.