ТЕНДЕНЦІЯ 

У Буковині активізували реалізацію інфраструктурних проектів на селі
 

Буковина визначилася із пріоритетами свого агропромислового сектору — це садівництво і птахівництво, що останніми роками демонструють на теренах краю високу рентабельність. Зрозуміло, велика увага й надалі приділятиметься рослинництву. Торік, приміром, області вперше за період незалежності вдалося досягнути рівня 1990 року з виробництва зерна при урожайності 44,5 ц/га. Ще кращими будуть цьогорічні показники. Закладена і міцна база для розвитку тваринництва: лише за минулий рік збудовано і реконструйовано 17 тваринницьких комплексів, у які інвестовано 70 млн грн.

Є 2—3 гектари землі — будуйся! 

— Днями мали конструктивну розмову з керівниками всіх найпотужніших агрокорпорацій, що працюють в області, — зауважив голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв. — Підписавши меморандум намірів між владою і бізнесом, є домовленість про зведення агровиробниками до 2014 року тваринницьких комплексів у розрахунку — один на 3 тис. гектарів, що в обробітку. Після цього перейдемо до співвідношення у 2 тис. га, повідомив він, додавши, що окремі корпорації вже приступили до виконання меморандуму.

У садівництві ж завдяки вдалому поєднанню ідеальних агрокліматичних умов регіону із застосуванням новітніх світових технологій вирощування та захисту плодово-ягідних культур Чернівецька область, маючи 1,3% землеволодінь країни, може похвалитися 4% садів держави. Активно розвивається останнім часом інфраструктура зі зберігання і переробки вирощеного, що вже засвідчила свою конкурентоспроможність на європейських ринках. Зокрема, на базі товариства «Сварог Вест Груп» у селах Коболчин і Вашківці Сокирянського району введено в експлуатацію два сучасних потужних фруктосховища з регульованим газовим середовищем загальною ємністю 3,75 тис. тонн. Ця ж корпорація на території Романковецької сільської ради розпочала будівництво першої черги фруктосховища ємністю ще на 2,5 тисячі тонн з капітальними інвестиціями у 24 млн грн.

З таким товаром і на світовий ринок можна податися. Фото з сайту amandadavidsonphoto.wordpress.com

Заготівельно-збутова інфраструктура у пріоритетах

Стрімко розвивається у Чернівецькій області і птахівництво. До речі, Буковина — лідер в Україні за чисельністю і темпами приросту поголів’я індиків. За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, який нещодавно побував тут із робочим візитом, пропозиція області фінансово підтримати цю перспективну підгалузь схвалена аграрним відомством.

— У світі динамічно нарощують темпи виробництва індичатини. Тішить, що Україна також має тут хороші перспективи. Виплата дотацій за вирощену голову або кілограм живої ваги птиці, а відтак — нарощування виробничих обертів, дасть мультиекономічний ефект, — зробив висновок міністр, відвідавши профільне «УПГ інвест», що у селі Мамаївка Кіцманського району. — Адже йдеться про розвиток нового м’ясного сегмента — якісного, дієтичного, що високо цінується і користується попитом у світі. А головне — у цій сфері може працювати система кластера, коли довкола основного підприємства створюватимуть нові виробничі структури з новими робочими місцями, податковими відрахуваннями, і, врешті, вирішенням соціальних питань регіону. Словом, зможемо забезпечити якісною продукцією внутрішній споживчий ринок і вийти з нею на зовнішні.

Буковина бачить себе також пілотним регіоном із впровадження сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, додав Михайло Папієв. Адже край має традиції кооперації. В регіоні, який до всього має вигідне транскордонне розташування і є учасником багатьох міжнародних економічних програм, буде створена прозора заготівельно-збутова інфраструктура на засадах кооперації та її інтеграція з торгівлею, підприємствами харчової і переробної промисловості. Загалом серед стратегічних завдань області — і створення умов для залучення коштів у реальну економіку на селі через реалізацію виробничих та інфраструктурних проектів.