РЕГУЛЮВАННЯ 

Проти постанови Кабміну щодо видалення зелених насаджень, окрім громадськості, жорстко виступив і столичний очільник  Олександр Попов

Олекса ЛУЖНИЙ
для «Урядового кур’єра»

Відтепер видаляти різного роду зелені насадження будь-яка будівельна компанія може без додаткових рішень місцевої влади. Цьому посприяла постанова Кабміну №349, яка регламентує зміни до порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах.

Як зазначив директор департаменту містобудування, архітектури та планування територій Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіону) Ігор Соколов, по суті ця постанова стала логічним продовженням втілення у життя непоганого закону про регулювання містобудівної діяльності. У принципі, із високопосадовцем важко не погодитися: на цей закон багато років чекали вітчизняні девелопери та компанії-забудовники. І його ухвала значно спростила їхню діяльність.

Постанова Кабміну продовжує цей перелік спрощень. Так, за словами директора департаменту благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Олександра Ігнатенка, якщо будівельна компанія отримала дозвіл на зведення об’єкта на якійсь певній ділянці землі, то вона автоматично, без отримання дозволів місцевої влади, може видаляти зелені насадження. Більш того, О. Ігнатенко вважає, що будівельні компанії відтепер можуть лише згадувати як страшний сон колишнє спілкування із місцевими державними адміністраціями. «Корупційне питання, яке було притаманне в цьому аспекті завжди, зараз йде у минуле. Хіба таке можна не вітати?! Звісно, що таким повинні бути задоволені всі», — зазначив він.

На запитання журналіста «УК», чи значить це, що зараз повинен знизитися у ціні і квадратний метр житла, адже «неофіційні» «зелені» платежі до місцевих можновладців компанії-забудовники не сплачуватимуть, О. Ігнатенко зазначив, що питання вартості визначається ринком і лише ним.

Але громадськість цікавить інший аспект — це розв’яже руки для масової вирубки зелених насаджень, яка і без того раніше в Україні була просто кричущою. До речі, Мінрегіон не розуміє заяв багатьох громадських організацій з цього приводу і зазначає, що все буде під жорстким контролем.

Шокований таким «зеленим» нововведенням був і голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. 15 травня він зробив свою досить жорстку заяву з цього приводу. Керманич столиці зазначив, що рішення Кабміну щодо спрощення процедури видалення зелених насаджень було необдуманим. «Можливо, настануть часи, коли ми як більш цивілізоване суспільство такий підхід зможемо сприйняти. Але сьогодні, уявіть собі, що дозволи на будівництво, які було отримано кілька років тому, почнуть реалізовувати і реально вирубуватимуть зелені насадження», — констатував він.

Слід також  додати, що розміри штрафів за пошкодження або видалення насаджень без дозвільних документів та використання не за призначенням парків та скверів підвищені в 2,5 раза. Але це не зупиняє громадськість. Так, за словами колишнього заступника голови столичної міської адміністрації Івана Салія, місцеві органи влади повинні відповідати за це, і погодження з ними є обов’язковим. Це, на думку І. Салія, призведе до того, що вирубування насаджень стануть просто незаконними.

Що буде надалі — невідомо. Деякі експерти прогнозують, що влада під тиском громадськості скасує цю постанову і повернеться до колишньої практики вирішення цього питання.