ГРОШІ

ФДМУ виконав план з роздержавлення за минулий рік на 114,8 %

До Державного бюджету України в 2011 р. від приватизації державних об’єктів надійшло 11,5 млрд грн. Всього від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом роздержавлення в 2011 р., одержано 11,48 млрд грн. Так, планове завдання виконано фондом на 114,8 5 (%). За результатами проведених конкурсів торік було укладено вісім  договорів купівлі-продажу на загальну суму 11,04 млрд грн. Ласим шматком, який майже забезпечив виконання плану роздержавлення,  став продаж 92,71% акцій ПАТ «Укртелеком» за 10,575 млрд гривень.

Отже, підбиваючи підсумки за минулий рік, можна впевнено сказати: поставлених результатів досягнуто, про це повідомив під час  прес-конференції  голова  Фонду державного майна України Олександр Рябченко.

Оптимістичні прогнози він висловив  і на рік, що триває. Головним джерелом надходження від приватизації (10 млрд грн) стане повний розпродаж  енергетичних об’єктів, який планують завершити цього року. Процес уже триває. Фонд державного майна має намір до липня 2012 року виставити на продаж 53,3 % енергогенеруючої компанії «Центренерго» (Київська область) і 60,7 % енергогенеруючої компанії «Донбасенерго» (Донецьк).  

Як відомо, 11 січня 40,06 % акцій енергопостачальної компанії «Донецькобленерго» купила компанія DTEK Holdings Ltd (Кіпр), що входить до групи ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову.

Цьому холдингу належить і 45,1 % акцій енергогенеруючої компанії «Західенерго» (Львів), а також 71,82 % компанії «Київенерго».

Антимонопольний комiтет дозволив цьому енергохолдингу сконцентрувати контрольнi пакети енергогенеруючої компанiї «Захiденерго» (Львiв) та енергопостачальної компанiї «Донецькобленерго».

Це лише кілька найпривабливіших об’єктів. Загалом зацікавленість в енергетичній приватизації дуже висока. Ось лише коло учасників у ній дуже вузьке. Здебільшого це компанії найбільшого інвестора України — Кіпру і нашого північного сусіда, який протягом останніх кількох років проводить економічну експансію на наш внутрішній ринок.

Зрештою, не енергетикою єдиною. Верховна Рада України прийняла держпрограму приватизації на 2012—2015 рр. з прогнозованим обсягом надходжень 50—70 млрд грн. Отримати ці гроші реально (маємо неприватизовані монополії на кшталт Укрзалізниці, атомну енергетику тощо). Наприклад, Фонд державного майна України у новій програмі пропонує механізм продажу всіх підприємств, які раніше не могли знайти покупця. «Ми розробили і провели через парламент нову програму приватизації. Вона зараз перебуває на розгляді у Президента. Через два тижні ми очікуємо, що вона буде підписана. Це принципово нова програма. Всі ті підприємства, всі ті залишки, всі ті цехи, які раніше не знаходили покупця, будуть продані за ціною, яку запропонує покупець», — заявив Олександр Рябченко. За його словами, згідно з нововведенням, ціна на підприємства, які раніше не продавалися, буде знижуватися доти, доки не знайдеться покупець, «навіть до 100 грн». «Ми хочемо, щоб у нас не було державного майна, яке взагалі не можна приватизувати з тієї причини, що воно нікому не потрібне. Звичайно, є об’єкти стратегічно важливі, питання національної безпеки. Але всі ті підприємства, всі залишки, всі цехи, які раніше не знаходили покупця, зараз такого покупця знаходитимуть», — зазначив керівник ФДМУ.

 Коротко Олександр Рябченко прокоментував ситуацію навколо можливої приватизації «Турбоатома» і Одеського припортового заводу. Щодо першого, то голова Фонду держмайна не бачить необхідності у приватизації його державної частини . «Я не бачу підстав, аби ми ініціювали продаж «Турбоатома». Він не потребує додаткових інвестицій. Компанія має нормальні показники діяльності. «Турбоатом» було включено у попередній список на приватизацію, щоб уникнути суперечностей з урядовими планами. Думаю, що держава може не поспішати з продажем, хіба що буде зроблена супервигідна пропозиція», — підкреслив він.

А ось Одеський припортовий завод обов’язково має бути приватизований. «Вважаю, що ОПЗ скоро продадуть, можливо, наприкінці цього року. Єдине — уряд має визначити час, коли це зробити для держави найвигідніше — до нової ціни на газ чи після. Як тільки рішення буде прийнято, ми швидко виведемо об’єкт на приватизацію», — заявив О.Рябченко. Він також наголосив, що ОПЗ продаватиметься з цехом з перевалки аміаку. Боротьба за нього буде серйозною, головними претендентами на завод є структури, підконтрольні бізнесмену Дмитру Фірташу, і російський капітал, який за ціною не постоїть.

ВАТ «Одеський припортовий завод» — одне з найбільших підприємств хімічної галузі України. Перебуває у повній власності держави.