ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Ринок модернізації вітчизняної сфери охорони здоров’я
повинні виграти саме українські виробники


 Після робочої поїздки Харківською областю Прем’єр-міністр Микола Азаров зробив для себе і уряду багато цікавих і корисних висновків, якими не зміг не поділитися з колегами й журналістами. Він залишився задоволеним від налагодження зворотного зв’язку між центром і регіонами. Дізнався, як на місцевому рівні реалізуються урядові завдання, як використовуються кошти плат- ників податків (читай, державного бюджету). Та й реальне ознайомлення зі станом справ є багатим матеріалом для прийняття важливих державних рішень.

Особливо це актуально з точки зору вітчизняного потенціалу імпортозаміщення і модернізації медичної галузі. Чинний уряд поставив непросте завдання: найближчими роками докорінно вдосконалити нашу медицину. За технічним оснащенням і рівнем кваліфікації персоналу вивести її на європейські горизонти. Звідси випливає висновок, що охорона здоров’я стане тією сферою, яка величезними темпами потребуватиме нових медичних приладів, обладнання, медикаментів тощо.

Вітчизняна медапаратура значно дешевша від закордонної, тож має обов'язково бути у лікувальних закладах. 
Фото Олега МАРКЕВИЧА

Мамографи  для села

Ось тут для Миколи Азарова постає чи не найголовніше питання: хто посяде провідні позиції на цьому полі широких можливостей — західні концерни і транснаціональні корпорації чи все ж таки вітчизняні підприємства. «Переконаний, що треба зробити все, аби виграли саме вітчизняні виробники», — однозначно заявив глава уряду.

Хоча у певних напрямках альтернативи світовим технологіям поки що немає, йдеться насамперед про масову модернізацію, першою ланкою якої є сільська медицина. Саме вона потребує елементарної апаратури — рентген-апаратів, приладів для ультразвукового дослідження, мамографів. Ось де наші виробники можуть дати фору будь-якій фірмовій продукції.

Прикладом цього, за словами Миколи Азарова, є харківське підприємство «Радмір», яке виготовляє згадане обладнання і космічну техніку на одній елементній базі. Причому медична апаратура є вдвічі-втричі дешевшою за імпортні аналоги. За сприятливих ринкових умов і, що найголовніше, бажання медичних чиновників наші сімейні амбулаторії, поліклініки, районні лікарні можна набагато швидше оснастити всім необхідним.

Але тут не обходиться без звичної нам ложки дьогтю. Неприємною новиною для Миколи Азарова стало те, що наші виробники не ознайомлені з планами профільного міністерства: які прилади чи вакцини потрібні, в якій кількості, на яких перспективних розробках слід зосередитися. Тобто практично не існує виробничих планів для внутрішнього ринку. За таких умов наші підприємства з циклом виробництва понад три місяці просто не вписуються в прокрустове ложе тендерних процедур і часто-густо залишаються за бортом відбору.

Тендери буде вдосконалено

Тому уряд прагнутиме налагодити нормальний інформативний зв’язок з виробниками, які втомилися чекати від влади чіткої інформації, прозорості рішень та їх прогнозованості. Першим кроком стане розробка програми обладнання районних лікарень вітчизняними мамографами. Її має бути реалізовано впродовж наступного року. «Принаймні одну застарілу проблему буде розв’язано раз і назавжди», — зазначив Микола Азаров.

Водночас він переконаний, що модернізація економіки не може базуватися на подібних «точкових» заходах адміністративного характеру. Отже ще поточного року уряд впроваджуватиме нову систему відносин із учасниками ринку. В період підготовки і затвердження бюджету, запевнив глава уряду, суспільство та ринкові суб’єкти мають бути поінформовані про масштабні проекти і пов’язані з ними державні закупівлі.

«Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі розробити механізми створення і оприлюднення таких маркетингових планів держави в усіх галузях, — наголосив Прем’єр. — Лише так наші програми розвитку та імпортозаміщення набудуть цілком реальних ринкових контурів».

Це ж стосується і місцевої влади, яка зобов’язана заздалегідь поінформувати громади: на розв’язанні яких проблем буде сконцентровано зусилля і кошти у той чи інший періоди. «Воля, послідовність і грамотні управлінські рішення в інтересах людей — ось чого я вимагаю від міністерств, відомств і голів регіональних адміністрацій», — підкреслив глава уряду.

У зв’язку із цим потребує вдосконалення і закон про державні закупівлі. У багатьох випадках, із сумом констатував Микола Азаров, жорсткі процедури, помножені на безвідповідальність чиновників, наприклад, медичної галузі, призводили до зриву закупівель. Микола Азаров вважає неприпустимим, коли заручником процедурної казуїстики стає вся країна. Тож Мінекономрозвитку отримало чергове доручення: впродовж двох тижнів узагальнити пропозиції про вдосконалення закону про держзакупівлі і внести їх на розгляд уряду.

У школах стане тепліше

Сьогодні розпочався новий навчальний рік. Микола Азаров, який у серпні перевірив готовність багатьох шкіл, свідомий того, що загалом не всі вони в Україні однаково готові до прийому дітей. Саме тому він наголосив, що роботи з виправлення недоліків і помилок, завершення недоробленого в жодному разі не повинні припинятися.

Крім того, велику увагу слід приділити безпеці школярів. Важливим питанням є обстеження шкіл на відповідність санітарним, будівельним, протипожежним нормам, наявність там актів і висновків відповідних служб. «І головне, щоб ці документи відповідали реальному стану справ», — підкреслив Прем’єр-міністр. Він також вимагає від профільного міністра Дмитра Табачника, керівника МНС Віктора Балоги й керівників місцевих адміністрацій найближчим часом вирішити проблемні питання у цій сфері.

Вкотре глава уряду торкнувся й теми енергозбереження та енергоефективності в школах, яка передбачає утеплення, встановлення систем терморегуляції тощо. Він доповів, що у ході підготовки Державного бюджету на 2012 рік цільове фінансування зазначених заходів буде обов’язково передбачено.

Окреме доручення Прем’єр зробив у зв’язку з пожежею, що кілька днів тому сталася у навчально-виховному комплексі «Дошкільний навчальний заклад» села Нові Вороб’ї Малинського району Житомирщини. Мінфін, Мінекономрозвитку і облдержадміністрацію зобов’язано впродовж тижня виділити кошти з резервного фонду для фінансування невідкладного ремонту.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про затвердження Загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року (проект Закону);
  • Про Державну службу України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (проект указу Президента);
  • Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна (постанова Кабінету Міністрів); 
  • Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012 — 2016 роки (розпорядження уряду);
  • Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012 — 2016 роки (розпорядження уряду).