Голова
Закарпатської облради
Іван БАЛОГА

На своїй сесії Закарпатська обласна рада прийняла важливі для освітянської сфери рішення. Оскільки в регіоні збільшується кількість дітей дошкільного віку, депутати вирішили подбати про відродження дитячих садків. Відтак 2011-й фактично вважають роком дошкільної освіти в області. З цього приводу ми й поспілкувалися з головою облради Іваном Балогою.

- Чому депутати області стільки уваги вирішили приділити дошкільним закладам?

- На Закарпатті з року в рік зростає народжуваність. Відповідно збільшується й кількість дітей, яких батьки хочуть віддати у дитсадки. Прикро, що раніше дошкільні заклади активно закривалися, їх приміщення продавали, тож в окремих районах залишилося всього по кілька дитсадків. Тепер настав час їх відроджувати, повертати життя малечі в нормальне русло. Кількість дошкільних навчальних закладів на цей час налічує 533. Якщо у 2001 році дитсадки відвідувала 21 тисяча дітей, на початок цього року - майже 36 тисяч. Збільшення - в півтора раза.

- Обласні депутати вносили зміни до бюджету...

- На сесії облради розподілили 20 млн грн, затверджуючи зміни до бюджету області. Майже 4 млн грн виділили на розвиток дошкільної освіти краю - це фактично кожна п'ята гривня. Зміни прийняті на виконання програми соціально-економічного розвитку Закарпаття на 2011 рік. За обраними пріоритетами можна зробити висновок, що він стане роком дошкільної освіти в області.

- Чи з'являться у зв'язку з цим нові заклади?

- Будуть здані до ладу два дитсадки - у селах Дубриничі Перечинського району і Червеньово Мукачівського, ремонтуватимуть їх у Волівці, Чопі, Пийтерфолві Виноградівського, Кальнику, Макарьові Мукачівського, Запереділлі Міжгірського, Драгові Хустського районів. У двох ужгородських дитсадках зведуть автономні котельні. Загалом кошти спрямували на будівництво та оновлення 11 дитсадків.

- Наскільки діти сьогодні охоплені дошкільною освітою?

- Поки що наш показник становить 57%, але, сподіваюся, цього року досягнемо значно вищого рівня.

- Благородна справа здійснюється і за кошти благодійників з-за кордону...

- Так, нещодавно нашу область відвідав директор адміністрації краю Височина, що в Чехії, голова благодійного фонду "VіZa" інженер Зденек Kaдлец, щоб повністю погодити об'єкти, куди буде спрямована допомога. За кошти чеських партнерів планується оновити кілька дитсадків, яких саме -остаточно з'ясують під час зустрічей із керівниками Тячівського, Виноградівського, Мукачівського, Воловецького, Великоберезнянського та Ужгородського районів. Тут реалізуються спільні інвестиційні проекти в соціальній сфері. Обсяг допомоги чеських друзів, як і в попередні роки, становитиме 5 млн чеських крон, або ж 250 тис. євро.

- Яка перспектива цієї роботи?

- Якщо діти будуть добре вихованими, розвиненими, активними, ми зможемо бути спокійними за майбутнє краю. Це і є перспектива.

ДОСЬЄ "УК"

Іван БАЛОГА. Народився у с. Завидово Мукачівського району Закарпатської області. Закінчив Львівський торгово-економічний інститут. До обрання головою Закарпатської облради працював першим заступником голови облдержадміністрації.