Сезон відпусток у розпалі. Провести її можна по-різному, навіть вдома, лежачи на дивані та нарікаючи на кризу. А ми запевняємо, що криза — активному відпочинку не перешкода! Щоб набратися нових вражень, не обов’язково їхати за тридев’ять земель, відкрийте для себе Тернопільщину — територію замків, легенд та природних чудес.

Чарівне село Заліщики де вартує побувати

Замки та фортеці

Унікальність Тернопільщини в тому, що вона єдина в Україні об’єднала у собі частини трьох етнічних земель — Галичини, Волині та Поділля. Тут переплелися духовні, культурні особливості цих трьох регіонів. Окрім того, третина всіх замків України знаходиться саме тут. Практично в кожному селі є дивовижні пам’ятники архітектури. Серед них і руїни замків, фортець, зокрема в Кременці та Збаражі, Бережанах та Бучачі...

Неможливо покинути Тернопільщину, не побувавши у замку відомого князівського роду Вишневецьких. Саме тут у вас буде нагода прогулятися парком — пам’яткою ландшафтної архітектури ХVIII століття, зайти у Вознесенську церкву, де в 1604 році відбулися пишні заручини Лжедмитрія I та польської аристократки Марини Мнішек...

Святе джерело

На околиці Кременця є джерело святої Анни, з якого не тільки п’ють воду, але й купаються. Давнє повір’я розповідає нам про те, що колись на місці джерела стояла церква, яка дивом вціліла під час татарської навали, а саме опустилася під землю. Ця історія передавалася з покоління в покоління, допоки не з’явилося нове диво. Там, де колись була церква,  пастухи знайшли ікону святої Анни. На місці знахідки місцеві жителі збудували каплицю, де і зберігається святиня, а поруч забило джерело. Сюди часто приїжджають жінки, які благали про допомогу святу. Вважається, що Анна зцілює від безпліддя, адже вона сама завагітніла немолодою і народила єдину дочку — Діву Марію.

Джуринський водоспад.

Маршрут патріотів

Недалеко від села  Антонівці Шумського району, в урочищі знаходиться музей під відкритим небом «Табір військового округу Української повстанської армії «Волинь — Південь». На цьому місці у 1942—1944 роках розташовувався військовий штаб одного з округів УПА. Створив штаб командир загону, партизан Іван Климишин, відомий під позивним «Крук». Він прославився успішними бойовими операціями проти фашистів. У таборі працювала школа старшин, пекарня, миловарня, швейна майстерня, лікарня, проводилися курси медсестер, а також видавалась газета УПА «Повстанець».

На згадку про безсмертну славу героїв у музеї відкрили меморіал Української повстанської армії. Також тут виставлено найвідоміші табірні об’єкти: штаб округу, клас старшинської школи, каплиця, бункер. Всі експонати музею мають максимальну схожість з реальними об’єктами та предметами, саме тому вони  в повній мірі передають атмосферу тих часів. На території музею знаходиться цвинтар загиблих воїнів армії. Цікаво те, що за радянських часів сюди регулярно приганяли бульдозер, щоб зрівняти могили з землею і на ніч залишали вартового, щоб ніхто не потрапив на це місце. Але наступного дня «сторожа» знаходили п’яним, а усі могили було відновлено. Навіть сьогодні на Різдво біля цих могил ставлять кутю, а на Великдень — паски та крашанки.

Дорогою героїв...

Активний і розслаблений

Якщо ви втомилися від монотонності офісної роботи і прагнете гострих відчуттів, вам потрібно навчитися... літати. На Кременеччині відроджують школу парапланеризму на Соколиній горі. Крім того, можна на собі випробувати санно-бобслейну трасу на спортивній базі «Колос», вартість розваги 20 гривень за годину. Також можна дослідити підземні ходи в печерах, якими так багата Тернопільщина, або сплавитися на байдарках по Дністровському каньйону. А якщо вам навпаки хочеться розслабитися, то сідайте на унікальний круїзний корабель «Юрій» з гребним колесом, який лише недавно став ходити по Дністру: лежіть собі в гамаку, милуйтеся неймовірними краєвидами, але не засніть, а то шашлик стане холодним.

Ложка дьогтю

Тернопільщина має всі шанси стати туристичною Меккою: є що показати і чим здивувати. Непогано розвинена інфраструктура — багато місць, де можна смачно і недорого поїсти, а також знайти бюджетний нічліг. Однак збираючись у подорож, будьте готові до того, що вас зустрінуть погані дороги, а у деяких місцях їх майже немає.

— Це наша біда, — каже голова Тернопільської обладміністрації Степан Барна. — Нині йдуть переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку, і якщо дадуть добро, то візьмемо кредит на ремонт доріг. Оскільки ми робимо ставку на розвиток туризму в області, то розробили стратегію на чотири роки. І, сподіваюся, що в 2016 році вже побачимо результати. Ми працюємо з усіма, хто небайдужий до розвитку нашого краю. Нині активізуємося у пошуку інвесторів, облаштуванні місць на автомагістралях області для тимчасових зупинок та відпочинку туристичних груп, відродженні кемпінгів, розробленні системи дорожніх знаків та встановленні інформаційних щитів на автошляхах області.

Світлана БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра» 

Чудеса Тернопільщини

♦ Найбільший в Україні рівнинний водоспад — Джуринський, висотою 16 м
♦ Найвищий у країні скельний річковий берег висотою 250 м і довжиною 1,5 км
♦ Найбільший український і один з найбільших у Європі Дністровський каньйон (250 км)
♦ Каскад високих рівнинних Русилівських водоспадів
♦ Єдиний в країні підземний музей періоду неоліту — печера «Вертеба»
♦  Найдовша в світі гіпсова печера Оптимістична (240 км) 

За допомогу в підготовці матеріалу автор дякує
Департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму Тернопільської ОДА
та особисто
Назару Яворському та Ростиславу Яцьківу