АНАЛІЗ

Держкомтелерадіо оприлюднив моніторинг веб-сайтів органів виконавчої влади

Державний комітет телебачення і радіомовлення провів моніторинг інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у другому півріччі 2012  року. Загалом проаналізовано роботу 103 ресурсів: 16 сайтів міністерств, 60 — інших центральних органів виконавчої влади, 27 — держадміністрацій.  

Рівень інформаційного наповнення веб-сайтів оцінювався за двома показниками: наявності інформації, що визначає відношення кількості розміщених видів інформації до кількості видів інформації, обов’язковість розміщення яких на веб-сайтах визначено нормативно-правовими актами, а також якості інформаційного наповнення, який характеризує повноту та актуальність інформації, а також зручність доступу до неї.

Згідно з аналітичною довідкою директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдана Червака, найменше представлено інформацію на веб-сайтах Державної інспекції з контролю за цінами, На?ціонального агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, Державної інспекції з питань праці, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. При цьому зазначається, що Державна інспекція з контролю за цінами та Державна інспекція з питань праці не мають офіційних веб-сайтів, а лише окремі сторінки на сайтах профільних міністерств. 

Натомість 100% обов’язкової інформації можна знайти на веб-сайтах Міністерства юстиції, Державної податкової служби, Державної служби статистики, Державного агентства водних ресурсів, Державного агентства лісових ресурсів, Державної інспекції ядерного регулювання, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Сайти Волинської ОДА (вгорі) та податкової служби — серед найбільш інформативних

Водночас моніторинг показав, що найнижче значення показника якості інформаційного наповнення мають веб-сайти Державного агентства з питань кіно, Міністерства закордонних справ, Державного агентства з управління державними корпоративними правами та майном, Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро—2012.

При цьому максимальне значення показника якості інформаційного наповнення мають сайти Державної архівної служби, Державної міграційної служби, Державної служби геології та надр, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів, Державної служби з контролю за наркотиками, Державної служби з лікарських засобів, Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Державної служби фінансового моніторингу, Державного агентства з управління зоною відчуження, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Крім того, згідно із проведеним аналізом максимальний показник наявності інформації мають сайти Вінницької, Волинської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Хмельницької та Чернігівської облдержадміністрацій. Найменші показники мають сайти  Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Львівської, Івано-Франківської  облдержадміністрацій та Севастопольської міської державної адміністрації.

При цьому максимальне значення показника якості інформаційного наповнення мають веб-сайти Волинської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Чернігівської облдержадміністрацій. Найнижчі показники у Львівської, Хмельницької облдержадміністрацій та Київської міськдержадміністрації.

Загалом  серед основних недоліків низки веб-сайтів визначено незручність у пошуку інформації. Так, не всі ресурси мають пошукову систему. До того ж подекуди інформаційні матеріали розміщуються не в логічних розділах. При цьому на окремих сайтах не вказується дата розміщення інформації, що не дає змоги визначити рівень її актуальності. Окремий недолік полягає в тому, що значну частину інформаційних матеріа?лів розміщено не в html-форматі, а у вигляді файлів форматів doc, rtf, xls, pdf, rar, zip, accdb тощо. Це певною мірою ускладнює доступ до файлів та вимагає встановлення додаткового програмного забезпечення.