ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. Комплексною державною програмою енергозбереження передбачено, зокрема, масштабну заміну існуючих освітлювальних приладів на світлодіодні. За попередніми підрахунками, переведення лише 30% систем освітлення на світлодіодні технології дозволить компенсувати зростання тарифів на електроенергію. Нині в Україні кілька підприємств виробляють такі енергозберігаючі прилади, що на 85% складаються з вітчизняних комплектуючих. Однак головний компонент — світлодіод, — ми імпортуємо.

Переваги енергозберігаючих технологій першими відчують мешканці міст-господарів Євро-2012. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Днями Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав виставку світлодіодної освітлювальної техніки, на якій продукцію презентували вітчизняні підприємства ВАТ «Газотрон-Люкс» (Рівне), ВАТ «Ватра» (Тернопіль), ТОВ «Екта» (Житомир), ТОВ «АТІЛОС» (Чернігів), ТОВ «СУ-24» (Харків) та Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України.

За словами голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка, який проводив презентацію, деякі різновиди світлодіодних освітлювальних пристроїв мають гарантію 5 років, споживають у три рази менше електроенергії та окупаються за 2,5 року. Світлодіодною технікою можна замінити вуличні ліхтарі, освітлення на швидкісних магістралях, у комунальних підприємствах, лікарнях, школах та квартирах. До того ж, світлодіодні пристрої менш шкідливі для очей та екології. 

Оснащення помешкань такими пристроями одразу ж зацікавили Миколу Азарова. Він запитав присутніх фахівців, у скільки йому обійдеться заміна 20 лампочок на світлодіодні і яка буде економія. Керівник одного з підприємств повідомив, що нині світлодіодна лампочка українського виробництва коштує приблизно 100 грн, отже на повне переоснащення помешкання Пре?м’єру доведеться викласти 2 тис. грн. Проте одна така лампочка споживає у вісім разів менше електроенергії, ніж звичайна. Глава уряду одразу ж  підрахував: якщо нині він сплачує за електроенергію 200 грн, то при заміні лампочок вийде 25 грн. Економія очевидна, проте ціна на продукцію «кусається». Але Прем’єр-міністру нагадали про досвід країн Балтії: там за кожну світлодіодну лампочку людині компенсують половину її вартості. Микола Азаров пообіцяв подумати про впровадження такої програми й в Україні.

Насамкінець глава уряду заявив, що буде реалізовано пілотні проекти з впровадження енергозберігаючого світлодіодного освітлення в містах-господарях Євро-2012. «Насамперед, нам потрібно впроваджувати таке освітлення в містах, де найбільше споживання електроенергії. Зараз у нас вибір дуже простий: є чотири міста, що прийматимуть Євро-2012», — зазначив Микола Азаров. Крім того, він повідомив, що найближчим часом перед головами облдержадміністрацій буде поставлено завдання впроваджувати світлодіодні технології в бюджетних установах та об’єктах соціальної інфраструктури. 

А говорячи про відсутність власних світлодіодів, Микола Азаров заявив: «За 2—3 роки ми маємо створити власне виробництво світлодіодів, щоб забезпечити себе, а можливо, й наших сусідів».