Селекторна нарада урядовців із керівниками областей щодо мобілізаційних заходів розпочалася з виступу Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Однак стосувався він зовсім іншої теми: трагедії з малазійським літаком, збитим напередодні російськими терористами в небі над Україною.

«Ми розпочали незалежне розслідування і звернулися до урядів відповідних країн з тим, аби провести міжнародне розслідування цієї жахливої трагедії, яка, без сумніву, є терористичним актом, — заявив Прем’єр. — Однак бандити поки що не допускають наше Національне агентство з питань розслідування авіакатастроф до місця трагедії».

На переконання глави уряду, Росія, яка фінансує і підтримує цих злочинців, врешті-решт має усвідомити свою відповідальність за те, що ці бандити скоїли міжнародний злочин проти людяності. Зі свого боку Україна разом із ОБСЄ зробить усе можливе, щоб відповідні фахівці дісталися місця трагедії і встановили, звідки саме було запущено смертоносний боєзаряд.

Крізь розбиту шибку житлового будинку у Слов’янську Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пильно вдивляється у майбутнє нашої держави. Фото з сайту kmu.gov.ua

Аби бути об’єктивними в розслідуванні, наша країна просить уряди інших держав допомогти провести його належним чином. Арсеній Яценюк  запевнив міжнародну спільноту, що Україна діятиме виключно в межах міжнародного права.

 «Ми зберемо всі докази, проведемо всі експертизи, залучимо міжнародне співтовариство, — пообіцяв Прем’єр. — Світ повинен знати ті країни, а точніше ту країну,  яка підтримує цих бандитів».

Щодо самої наради з головами обладміністрацій, то вона відбулася у закритому режимі. Це й не дивно, адже йшлося про підготовчі заходи до мобілізації країни і роботу національної економіки та органів державної влади у мобілізованому стані.

«Ми перебуваємо у фактичному стані війни, — наголосив керівник уряду. — В закритому режимі я дам відповідні доручення для підготовки національної економіки до роботи в умовах мобілізації, захисту людей. Окреме питання буде стосуватися безпеки громадян у місцях скупчення, оскільки нам відомо про плани бандитів, підтримуваних Росією, щодо подальшої дестабілізації ситуації й диверсій на території України. Буде дано вказівки для того, щоб уся країна була в найвищому ступені готовності».