Базовий табір десантників надійно захований від сторонніх очей. Непомітно по периметру розташувалися вогневі точки, які будь-якої хвилини готові вишкіритися на непроханих гостей. Після перевірки документів та автотранспорту ми проїжджаємо далі.

Техніка має бути на ходу

На перший погляд у таборі ніщо не нагадує про те, що зовсім поруч тривають активні бойові дії. Та й у відносній безпеці теж потрібно завжди бути напоготові, хоча після передової та бойового рейду для військових тут —справжній відпочинок.

— Обстрілюють нас регулярно, — розповідають десантники. — На День Незалежності обстріл почався рівно о 10-й годині. Напевно вирішили привітати нас зі святом. Але ми не образилися, їх теж «привітали», тож мало їм не здалося. Періодично знищуємо їхніх коректувальників вогню, тоді декілька днів живемо спокійно.

Спокійне життя — це постійна праця. Біля БМДешок, як ті мурахи, метушаться ремонтники, адже усі налаштування відбуваються в бойових умовах.

— Ремонтний підрозділ для виконання завдань забезпечений усім необхідним устаткуванням, спеціальною технікою, запчастинами та обладнанням, — розповіли військові. — А ось кваліфікованих спеціалістів та простих робочих рук бракує. Силами нашого штатного персоналу та із залученням екіпажів бойових машин проводимо ремонт військової техніки для всіх наших підрозділів, які виконують бойові завдання. Діагностика й ремонт однієї машини тривають від одного до трьох днів. Звісно, є техніка, яку ми не в змозі відновити у польових умовах, тож її доправляємо до потужніших ремонтних підрозділів, а після реконструкції вона повертається знову до нас. Також тут відновлюють і згодом використовують у бойових умовах захоплену бойову техніку, яка свого часу належала псковським «колегам».

А обід — за розкладом

У базовому таборі та в окремих підрозділах воїнів-десантників розгорнуто пункти польового харчування. Організовано своєчасне підвезення свіжих продуктів до всіх підрозділів. Тих, хто виконує бойові завдання, забезпечено гарячою їжею тричі на день за нормою № 1 загальновійськового пайка. За необхідності десантникам видають сухі пайки вітчизняного виробництва, які за своєю калорійністю відповідають усім встановленим нормам.

У польових умовах їжу для військовослужбовців готують із м’ясних та рибних консервів, різноманітних круп, макаронних виробів. Подають страви з овочів, гарячий чай, компот, твердий сир, печиво. Для запобігання харчовим отруєнням серед військовослужбовців особливу увагу звертають на якість продуктів та терміни їх зберігання, санітарно-епідемічні умови в місцях та приміщеннях, де готують їжу.

Варто зазначити, що солдатський стіл урізноманітнюють і додатковим харчуванням із продуктів, що надходять як благодійна допомога від волонтерських організацій та небайдужих громадян.

Захоплена у російських найманців бойова техніка після ремонту в польових умовах  ще послужить нашим бійцям. Фото автора

Без доктора не обійтися

Військово-лікарські бригади Дніпропетровського військового госпіталю в бойових умовах надають медичну допомогу військовослужбовцям АТО та місцевим мешканцям. Військові лікарі оперують солдатів та офіцерів, які дістали вогнепальні, мінно-вибухові та осколкові поранення різних ступенів. Фактично це лише перша медична допомога захисникам, але від того, наскільки якісною та оперативною вона буде, залежить і те, як швидко наші солдати повернуться до війська або до нормального цивільного життя.

Та, на жаль, не лише воїни сил АТО дістають поранення. Як розповів підполковник медичної служби Олексій Остапенко, терористи й російські найманці навмисно обстрілюють місцевих жителів як зі стрілецької зброї, так і з мінометів та систем залпового вогню.

— Нещодавно наша медична бригада евакуювала чоловіка, який дістав вогнепальне поранення грудної клітки, — розповів військовий медик. — Наші десантники бачили, як літня людина рухалася на велосипеді у бік нашого блокпоста. Далі пролунав постріл із «зеленки». Чоловік упав. Бійці, ризикуючи власним життям, витягли його з зони обстрілу. Оглянувши рану, ми встановили, що йому стріляли в спину з явним наміром дискредитувати українських військових в очах місцевого населення. Чоловікові пощастило. Куля пройшла навиліт, не зачепивши життєво важливих органів. Ми надали йому першу медичну допомогу та доставили до міської лікарні, його життю вже нічого не загрожує.

Військовослужбовці, які виконують завдання у зоні АТО, також надають добровільну донорську допомогу місцевим лікарням. До керівництва одного з військових підрозділів звернувся головний лікар: для порятунку людини необхідна була кров рідкісної четвертої групи із негативним резус-фактором. На щастя, в нашому підрозділі з такою групою крові виявилося чотири бійці. Завдяки їм життя людини було врятовано. Необхідно зазначити, що військові медики в зонах виконання завдань забезпечені всіма необхідними медичними препаратами та перев’язочними матеріалами.

Крилата гвардія виконує завдання і захищає Україну від агресора, не зраджуючи девізу українських ВДВ «Ніхто крім нас!». 

Аркадій РАДКІВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»