ВІДПОЧИНОК

Півострів цього року готовий прийняти  6 мільйонів туристів, для яких відкрито 40 нових маршрутів

 

Травнева спека пришвидшила відкриття туристичного сезону в Криму. Плани на відпочинок у всіх різні: когось ваблять закордонні поїздки, а от значна частина українців, як завжди, поїде до Криму, бо, за статистикою, 70% співвітчизників відпочивають саме тут. Дивувати туристів і самих кримчан курортні міста та селища збираються новими туристичними маршрутами: історичними, екстремальними, етнічними та військовими турами.

Краще моря є тільки море. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Що нового очікує гостей Криму?

ЯЛТА. Незмінним цього сезону залишиться минулорічне нововведення — гостьова карта туриста, яка надає знижки 5–15% на понад 50 об’єктах інфраструктури Великої Ялти. Нею може скористатися будь-який відпочивальник, який сплатив туристичний збір. Цього року з’явиться ще й дисконтна карта туриста, яка надасть істотні знижки на привабливих для курортників об’єктах — в аквапарку Сімеїза, зоопарку «Казка», сафарі-парку «Тайган», мережі магазинів «Фуршет». Коштуватиме таке дисконтне чудо всього 25 гривень.

Не залишить Ялта без уваги і вболівальників Євро-2012. На набережній облаштують фан-зону, де розташують великий екран для прямих трансляцій та два футбольних поля зі штучним покриттям для проведення дитячих турнірів. А от авторалі та музичний фестиваль «Крим мюзик фест» цього року змінять час проведення. Перший захід перенесено на вересень, а другий — на кінець серпня.

Новий туристичний маршрут «Палацове намисто» проведе гостей Криму по всіх дворянських маєтках ХІХ сторіччя, які до цього залишалися недоступними для широкого загалу. А маршрут «Таїни двох долин» відкриє таємниці Бельбекської, Качинської долин і печерних монастирів.

По гірсько-лісовій зоні півострова проляже маршрут «Клімат лікує», під час якого туристи зможуть дізнатися багато цікавого про природу гір, почути легенди, пов’язані з цими місцями, і опанувати унікальну дихальну методику. Групи супроводжуватимуть не лише гіди, а й медики, які навчать дихальним вправам та слідкуватимуть за станом здоров’я мандрівників.

В Ялті все літо працюватиме безкоштовна довідка. Зателефонувавши на номер 3210, можна отримати інформацію про розваги в місті та вирішити питання з житлом.

Щоб у місті легше дихалося, його центр звільнять від приміських маршруток, а це майже 120 машин. Тепер вони зупинятимуться на околицях курорту, а центральна частина буде звільнена від транспорту.

Щодо відновлення набережної кримської перлини, то всі роботи вже завершені і ніщо не нагадує про руйнівну силу зимових штормів. «Хоча гроші, передбачені державною субвенцією по лінії НС, ще не надійшли, ми перекинули кошти з інших об’єктів, і набережну повністю відремонтували», — повідомив ялтинський міський голова Олексій Боярчук під час нещодавньої прес-конференції. Він також додав, що ремонтні роботи на набережних Гурзуфа, Сімеїза та Місхора вже добігають кінця.

АЛУШТА. А ось в Алушті роботи з відновлення набережних ще тривають. Це місто найбільш постраждало під час лютневої негоди. У відділі курортів та туризму міста повідомили, що набережну у центрі та Професорському куточку відремонтують повністю до дня міста, яке святкуватимуть 31 травня.

Дорога до Професорського куточка змінить свій вигляд — її звузять задля зелених зон з місцями відпочинку. За словами міського голови Станіслава Колота, зникнуть з набережної потворні торговельні палатки — їх замінять на сучасні, які впишуться в загальну концепцію. Поменшає торговельних точок і на центральній набережній. Зараз у швидкому темпі ведуть роботи з відновлення інженерних комунікацій, вже встановлено новий каналізаційний колектор. Після того як узбережжя звільнять від великовантажної техніки, розпочнеться встановлення бордюрів, укладка асфальту та плитки. Але це тільки перший етап запланованих робіт, відновлення деяких частин набережної буде продовжено після завершення сезону.

Місцева влада опікується і цікавинками, які могли б привабити туристів. Цього сезону в місті з’явиться єдиний в Україні Парк мініатюрних пам’яток. Готова частина експозиції нараховуватиме майже 70 експонатів, виконаних в масштабі 1:25. Серед мініатюр — палаци, храми, печери, єгипетські піраміди, Ейфелева вежа та інше.

В Алушті теж подбали про футбольних фанатів. Тепер без відриву від відпочинку за подіями Євро-2012 можна спостерігати у спеціальній фан-зоні, яка вмістить приблизно тисячу вболівальників. Вхід буде платним — до 20 гривень.

ЄВПАТОРІЯ. Місто порадує відпочивальників відкриттям другого загальнодоступного бювету мінеральної води. Насолодитися смачною та лікувальною водою з нього можна буде в липні.

Багато надій на цікавий відпочинок у місті-курорті місцева влада також покладає на побудований красень-дельфінарій, який вже відкрився для відвідин.

Крім того, запрацює проект «Літні вечори на Караїмській», який за минулорічним опитуванням туристів, отримав найкращі відгуки. «Цього року вечори на Караїмській, які входять до туристичного маршруту «Малий Єрусалим», розпочнуть свою роботу на початку липня. Кожної п’ятниці всі бажаючі, прогулюючись старовинною вулицею Євпаторії, зможуть долучитися до ремісницької справи та різних розваг», — повідомили в прес-службі міської адміністрації.

Щодо цін на відпочинок Євпаторія досить демократична: багато пропозицій і великий вибір цін, як кажуть, на будь-який гаманець. У приватному секторі на значній відстані від моря ліжко буде коштувати до 30 гривень, а якщо гаманець дозволяє, можна обрати люкс-котеджі на березі моря.

Звісно, тих хто буде їхати на відпочинок до Євпаторії, непокоїть забезпечення водою, адже всі пам’ятають зимову аварію на водогоні та тижневе обезводнення міста. У прес-службі міської адміністрації запевнили, що проблем з подачею води зараз не існує. Населення та санаторії отримують її у звичайному режимі. Єдиним мінусом залишається те, що деякі труби ще не замінили, хоча аварійну ділянку обіцяли поновити до початку курортного сезону. Гроші на це виділені, але процес гальмує паперова тяганина. Тож частину труби обіцяють замінити протягом літа.

КЕРЧ. Місто до вже відомих маршрутів додало нові екскурсії. Керченський заповідник буде пропонувати туристам відвідати дику частину Аджимушкайських каменоломень, де можна побачити та сфотографувати унікальні настінні написи та малюнки. Під час перебування у каменоломнях можна буде оглянути партизанські бази. Крім того, всі бажаючі зможуть дізнатися, в яких умовах живуть і працюють пошуковці.

А для тих, хто полюбляє гончарне мистецтво, у підвалі Керченського музею облаштували майстерню, де можна не лише спостерігати за роботою гончарів, а й щось зробити власними руками.

Поборів на безкоштовних пляжах не буде

Саме це обіцяє кримчанам та туристам голова Ради міністрів автономії Анатолій Могильов. Він також запевнив, що влада та правоохоронні органи миттєво реагуватимуть на факти незаконних поборів на безкоштовних пляжах. Зараз на півострові нараховується понад 200 таких зон відпочинку. До цього списку потрапили як сільські, так і міські ділянки узбережжя, а також ділянки пансіонатів, оздоровниць, баз відпочинку. Про кількість та місцезнаходження безкоштовних пляжів із вільним доступом можна дізнатися на сайті Міністерства курортів та туризму Криму.

Платними на цих пляжах можуть бути лише послуги — оренда лежака, парасольки, катання на водних атракціонах та інше. Ці послуги не можуть бути примусовими.

Безпеку гарантовано

Ураховуючи минулорічні помилки щодо роботи з прогулянковими катерами та човнами, Рада міністрів Криму затвердила «Інструкцію про порядок обліку і випуску маломірних суден, інших плавзасобів у територіальне море і внутрішні води України…». Цим документом посилюється відповідальність і контроль за функціонуванням об’єктів маломірного флоту, аби запобігти аварійно-небезпечним ситуаціям і недопущенню нещасних випадків. Нині на півострові зареєстровано майже 300 баз-стоянок маломірного флоту.

Перед початком сезону спекотна пора починається у кримських підрозділів МНС та МВС. Зараз вони проходять навчання та підготовку для проведення рятувальних операцій на воді, суші та у горах.

До літнього періоду роботи готується і санітарно-епідеміологічна служба автономії. «Пляжі зараз проходять сертифікацію, отримують паспорти, — повідомила головний санітарний лікар автономії Наталя Пеньковська. — Для проведення необхідних аналізів, проб морської води і контролю за ситуацією всі відділення служби забезпечені необхідними реагентами».

Збільшиться кількість кас та потягів

Кримські транспортники теж готуються до гарячої пори. Іде підготовка приміщень для відкриття додаткових кас. Зокрема, працюватимуть 44 залізничні каси, 23 морські, 3 авіаційні, 5 автобусних. До речі, замовлення авіаквитків тепер буде можливим у селищах Орловка, Миколаївка, Коктебель.

З червня почнуть курсувати 60 додаткових залізничних потягів дальнього сполучення і 2 приміських. Готуються до відновлення руху автобусні парки автономії. На місцевих морських лініях курсуватимуть приблизно 14 пасажирських суден. В Ялтинському порту курсуватиме 8 одиниць водної техніки, 4 — у Феодосії та 2 — в Євпаторії.

Щодо цін на квитки, як повідомили в Республіканському комітеті транспорту та зв’язку АРК, підвищувати їхню вартість поки що не планують. Чи зміниться ситуація у високий сезон, поки що не відомо, але, напевно, це відбудеться, як і було у попередні роки.
 

А ТИМ ЧАСОМ

До Євпаторії злетілися янголи

Вихідні Євпаторія провела з користю для городян та гостей. Чотири дні поспіль місто перебувало у вирі яскравих подій, присвячених відкриттю курортного сезону.

Просто неба для відвідувачів свята відкрилась художня галерея, всі охочі змогли насолодитися виставкою картин та декоративно-прикладного мистецтва. Не менш цікавою подією стало і відкриття найбільшого в Україні дельфінарію, який побудували коштами місцевих інвесторів за три роки. Великий глядацький зал з відкритим куполом, розрахований на 700 місць, був заповнений вщерть. Морські котики та дельфіни представили на суд глядачів нову програму «Острів Крим», де, за задумом постановника, до гри долучалися і глядачі.

Не забули у круговерті святкування і смачно нагодувати гостей. Свято чебурека, яке вже давно стало для відкриття сезону традиційним, щоразу дивує новинками. Наприклад, 2010 року на цьому заході зліпили найбільший чебурек у світі — 50 на 30 см, а торік найменший — 5 на 3 см. Цього ж року кухарі етноресторану «Джеваль» вирішили подарувати гостям свята чебуреки бажань. У 400 крихітних виробах були для кожного приховані сюрпризи — добрі побажання на весь рік. За лічені хвилини чебуреки були з’їдені, а бажання прочитані. Але на цьому чебуречні дива не закінчилися. Євпаторія і для себе написала бажання — вдалого сезону, якнайбільше сонячних днів і яскравих свят. Після цього лист загорнули у величезний, щоправда, несправжній чебурек, і відправили у вільне повітряне плавання.

Євпаторія побажала собі гарного сезону і відпустила чебурек з листом у небо. Фото автора

Але найдивовижнішою подією став ювілейний 5-й міжнародний чемпіонат живих статуй «Open Living Statues Championship». Понад 100 учасників з різних міст України та Росії представили свої образи. Найпопулярнішою виявилася тема янголів. Їх було так багато, що склалося враження, ніби місто перетворилося на рай.

— Коли я вживаюся в образ, мою душу переповнює любов, тому мій янгол із задоволенням ділиться хорошими почуттями з усіма, — розповіла Людмила Бакланова з одеського колективу живих скульптур.

Незвично було спостерігати, як усі нерухомі й «кам’яні» статуї вітали кожного, хто до них наближався, безмовним реверансом, усмішкою, лагідним поглядом, жестом. Деякі статуї навіть танцювали в стилі тієї епохи, яку вони представляли. Складалося враження, що час зупинився і ти потрапив у чарівну казку.

Компетентне журі чемпіонату на чолі з Рональдом Мільтенбургом, головним художником та організатором світових чемпіонатів живих скульптур у Голландії, дуже прискіпливо оцінювало кожний створений образ і акторську майстерність. За рішенням журі, перемогу отримала «Інопланетянка» з євпаторійського колективу живих скульптур. Тепер вона представлятиме Україну на світовому чемпіонаті в Голландії у вересні.

— Ми дуже горді, що Євпаторія — єдине місто на території колишнього Союзу, де відбувається дійство, яке збирає велику кількість учасників та глядачів. З кожним роком охочих взяти участь в цьому мистецькому заході стає дедалі більше, — із задоволенням констатував натхненник і організатор чемпіонату Віктор Аріхін.