Людмила ЩЕКУН,
Оксана ГОЛОВКО,

«Урядовий кур’єр»

Усе розпочалося на світанку, коли, за словами очевидців, у приміщення Верховної Ради Криму та Ради міністрів увірвалися кілька десятків озброєних людей. Вони вивели з приміщень охорону і забарикадувалися, незабаром до ВР під’їхав автобус, з якого вийшло ще зо три десятки людей у формі без будь-яких розпізнавальних знаків і почали переносити до будівлі великі сумки зі зброєю. Згодом на флагштоках цих установ поряд із кримським прапором замайорів прапор Російської Федерації.

Також зранку під Сімферополем було помічено пожвавлення у військових частинах, які перебувають у підпорядкуванні Чорноморського флоту Росії. Зокрема надходили повідомлення про колону із семи бронетранспортерів, що від села Укромного почали рухатися в бік Сімферополя. Згодом біля посту ДАІ, пояснивши співробітникам патруля, що в них проходять навчання, бронетехніка розвернулася і рушила у зворотному напрямку. Також кілька БТРів помічено поблизу селища Чистеньке, що неподалік кримської столиці.

Усі ці незрозумілі рухи пояснюються тим, що відбувається посилення охорони військових об’єктів іноземної держави-сусідки.

О 9 годині до будівлі кримського парламенту пішов голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов, аби розпочати із загарбниками, які називають себе «захисниками російськомовних кримчан», переговорний процес. Ті у свою чергу заявили, що не уповноважені вести будь-які переговори і висувати вимоги.

Враховуючи напруженість ситуації, голова виконавчої влади автономії оголосив сьогоднішній день у Криму вихідним і запевнив кримчан, що ситуація під контролем. «Найголовніше для нас — не допустити конфліктів, які були вчора біля Верховної Ради Криму, і людських жертв. Тому всі дотримуємося спокою, я глибоко переконаний, що влада Криму врегулює ситуацію», — повідомив голова Радміну. У свою чергу депутат ВР Криму Рефат Чубаров від імені Меджлісу кримськотатарського народу закликав усіх жителів Криму не виходити на вулиці, зберігати спокій і не виявляти ініціативу, оскільки це компетенція професіоналів та право?охоронних органів. Нині, щоб убезпечити мирне населення від озброєних загарбників, урядовий квартал оточений співробітниками міліції та внутрішніх військ.

Події під урядовими стінами змінювалися щохвилини. Там на час відкриття сесії зібралося майже 300 представників «Русского єдінства». Вони вигукували гасла «Слава Росії!» і тримали в руках плакати з написом «Ми з Росією». Під ці вигуки представник козацтва зачитав заяву, нібито підписану Віктором Януковичем, про те, що він не визнає нову владу і вважає себе легітимним Президентом України. І що він наказує Збройним силам України не втручатися у внутрішньополітичні події. «Якщо хтось стане віддавати подібний наказ Збройним силам і силовим структурам, такі накази будуть незаконними і злочинними».

Поки представники проросійських організацій проводили мітинг під Верховною Радою автономії, у самому приміщенні відбувалася позачергова сесія. Наперед коментувати, що на ній вирішуватимуть, ніхто не брався. Але, як стало відомо, Президія законодавчого органу автономії виступила з ініціативою проведення всекримського референдуму з питання «удосконалення статусу автономії та розширення її повноважень». У зверненні, зокрема, йшлося про те, що спокій у Криму поставлено під загрозу в результаті «неконституційного захоплення влади в Україні радикальними націоналістами за підтримки збройних банд-формувань». Учорашнє зіткнення біля будівлі кримського парламенту депутати Президії назвали результатом «розгулу політичного екстремізму і насильства, що захлеснув країну». Нагадаємо, 26 лютого біля Верховної Ради Криму пройшов мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, за збереження територіальної цілісності України. Люди скандували «Крим — не Росія» і «Слава Україні! Героям Слава!» Там зібралися і прихильники проросійських організацій та партії «Русскоє єдінство», щоб підтримати парламент Криму.

«У цих умовах Верховна Рада АРК як вищий представницький орган влади в АРК, спираючись на волевиявлення кримчан, приймає на себе всю відповідальність за долю Криму. Дотримуючись основоположних канонів демократії, Президія кримського парламенту вважає єдиним можливим шляхом виходу із ситуації, що склалася, застосування принципів прямого народовладдя. Переконані, що тільки проведення загальнокримського референдуму з питання удосконалення статусу автономії та розширення її повноважень дозволить кримчанам самим, без зовнішнього тиску і диктату, визначити майбутнє автономії», — йдеться у зверненні.

У свою чергу для збереження спокою на півострові Меджліс кримськотатарського народу, провівши екстрене засідання, ухвалив рішення створити спільні територіальні штаби з врегулювання суспільно-політичної ситуації в Криму регіональними меджлісами, районними державними адміністраціями та мерами міст з участю правоохоронних органів.

Координатори кримського Євромайдану вирушили зустрічати літак із Росії, яким прибув Андрій Юров, експерт Ради Європи, член президентської ради з прав людини у Російській Федерації, що очолює постійну комісію з питань дотримання прав людини за кордоном. Мета зустрічі — залучити представника Росії до переговорного процесу, аби мирно врегулювати небезпечну ситуацію.

Кримський парламент забарикадувався, аби ухвалювати неоднозначні рішення. Фото Фото УНIAН

Київ наголошує на соборності

Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов учора, відкриваючи засідання парламенту, наголосив, що пересування військових Чорноморського флоту Російської Федерації поза межами, визначеними угодою, Україна розцінюватиме як «військову агресію». 

«Я звертаюся до військових керівників російського Чорноморського флоту, який базується на території України, з вимогою: всі військові повинні перебувати в межах території, які окреслені підписаною угодою. Будь-які пересування військових, тим більше зі зброєю, за межами території  розцінюватимемо як військову агресію». Він зазначив, що Україна звертається до керівництва Російської Федерації з нагадуванням, що вона є гарантом територіальної цілісності України.

Водночас Олександр Турчинов наголосив, що захоплення будівель парламенту та уряду Автономної Республіки Крим розцінюватиметься як «злочин проти Української держави».

У свою чергу новообраний Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк з трибуни Верховної Ради запевнив, що Україна використає всі законні конституційні методи для збереження територіальної цілісності держави. «Крим був і є частиною України», — наголосив він.

Далі  Арсеній Яценюк звернувся до кримчан, перейшовши на російську мову: «Вы — украинцы, мы — украинцы. Мы вместе победим. Наше единство – это залог успеха Украинского государства. И мы будем вместе: Украина и Крым».  Учора до Міністерства  закордонних справ викликали Тимчасового повіреного Російської Федерації  в Україні Андрія Воробйова. Йому  вручили ноту щодо невідкладного проведення двосторонніх консультацій згідно зі Статтею 7 Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року, а також ноту з проханням утриматись від пересування поза межами дислокації військових підрозділів Чорноморського флоту Російської Федераціїї, тимчасово розташованих на території України.

Окремо було наголошено на тому, що Російська Федерація, як країна – гарант відповідно до Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року, взяла на себе зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Світ застерігає

США виступають за суверенітет і територіальну цілісність України, наголосив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

«Усі повинні пишатися процесами, які відбуваються в країні. Я вражений, що ці слова говорять всі ваші лідери. Дуже важливо, щоб українці говорили про це. Що стосується Криму, то Держсекретар Джон Керрі висловився дуже чітко. США виступає за суверенітет і територіальну цілісність України. Ми вважаємо, що демократична й економічно процвітаюча Україна буде цікава для всіх країн, зокрема й для Росії. Однак ми спостерігатимемо за ситуацією дуже уважно і ретельно. Вторгнення — це все-таки гіпотетична перспектива. Не хотів би її коментувати. Повторюю: США виступають за суверенітет і цілісність України», — сказав він журналістам у кулуарах парламенту в четвер, 27 лютого в Києві, передає «Інтерфакс-Україна».

Разом з тим, він не дав відповіді на питання, чи можна розцінювати дії Росії як порушення договору про без’ядерний статус України.

«Ми впевнені, що це не гра, в якій хтось один буде у виграші, а всі інші програють. Росія зацікавлена в Україні, яка політично стабільна й економічно розвинена. Це принцип, який ми підкреслюємо устами ключових чиновників США» , — сказав посол.

Європейський Союз підтримує територіальну цілісність України і закликає всі зацікавлені сторони до поваги цілісної, незалежної та суверенної України. Про це заявив речник Єврокомісії Олів’є Баї на брифінгу.

«Усі сторони і всі зацікавлені країни мають поважати територіальну цілісність України. Це важливо, і ми дотримуємося нашої позиції вже тривалий час», — сказав Баї, відповідаючи на запитання УНІАН.

«Україна має бути цілісною, незалежною і суверенною, ми потребуємо участі Росії в цьому процесі і щоб вона брала участь у сприянні економічному прогресу України», — зауважив речник Єврокомісії.

Зазначимо, у 1994 році в Будапешті Україна відмовилася від свого арсеналу ядерної зброї в обмін на гарантії з боку Росії, США і Великобританії захищати цілісність України та не застосовувати проти неї зброю. Сполучені Штати Америки попередили Росію, що ймовірне воєнне вторгнення в Україну було б тяжкою помилкою.

ВАЖЛИВО

Прокуратура Криму відкрила провадження за фактом захоплення будівель парламенту та Ради міністрів. Про це повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації прес-служби Генпрокуратури. У повідомленні йдеться про те, що 27 лютого о 4.30 дві групи невідомих (по 10—15 осіб у кожній) захопили будівлі Верховної Ради Криму та Ради міністрів автономії. Невідомі проникли до приміщень, виламавши двері, і зачинилися там. Жодних вимог вони не висували. За попередніми даними, вказані особи мають вогнепальну зброю, про кількість і тип якої не відомо. Під час захоплення приміщень зброю вони не використовували, також немає даних про застосування сили до працівників органів внутрішніх справ та УДО.

Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за цим фактом прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження за ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт). Розслідування доручено Управлінню СБУ АРК. На місці події перебуває керівництво прокуратури Криму, ГУ МВС України у Криму, кримського УСБУ. За тривогою піднято особовий склад місцевої міліції.

АКТУАЛЬНО

Депутати мають втрутитися

Верховна Рада України повинна якнайшвидше створити уповноважену депутатську групу для вирішення гострих проявів суспільно-політичної кризи, яка сьогодні розгортається в Криму. Таку думку висловив директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, повідомила його прес-служба.

«Український парламент повинен ухвалити рішення щодо формування уповноваженої депутатської групи з представників різних фракцій. Ця група має провести перемовини з парламентом Криму, з представниками різних громадських організацій, втрутитися в ситуацію у Севастополі для збереження не тільки української стабільності, а й стабільності у Європі та Євразійському регіоні», –– переконаний Андрій Єрмолаєв.

За його словами, кримська криза як частина загальноукраїнської кризи має свій геополітичний вимір. На думку фахівця, він пов’язаний з тим, що розіграш кримської карти має загрозу не лише безпеці України та її державності, а й безпеці Євразійського регіону.

«Я б назвав сьогодні Крим детонатором кризи в Російській Федерації. Мені не зрозумілі позиції російських політиків, у тому числі представників влади, які приймають недалекосяжні рішення, наприклад стосовно паспортів. Вони не розуміють, що детонація кримської кризи може перенестися і в російський політичний та гуманітарний простір», –– сказав директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна».

Він припустив, що з точки зору великої геополітичної гри розіграш кримської карти є антиросійським сценарієм, який може призвести до появи так званої «дуги нестабільності», яка об’єднає кавказькі та кримські проблеми Росії.

Як зазначив Андрій Єрмолаєв, нині потрібно якнайшвидше прийняти рішення, узгоджене між українським та російським керівництвом стосовно позиції забезпечення прав людини і громадянських прав у Криму, та узгодити українсько-російську позицію з цього питання в ОБСЄ.

«Сьогодні питання дестабілізації в Криму виходить за межі суто української проблеми й стає проблемою дестабілізації Євразійського регіону, зокрема великої Європи», –– резюмував експерт.