ШАХРАЙСТВО

Мешканці будинку заплатили за опалення на 27 тисяч більше, ніж потрібно

У цьому ОСББ змінювалися голови правління, але не бухгалтер. І для кожного нового обранця та очільника фінансова махінаторка знаходила схему кримінального збагачення. Заробляли «керівники» і безпосередньо на своїх сусідах — через непомірно завищені тарифи на опалення. Принаймні, пояснити, яким чином вийшло так, що за три роки завищення нарахування на оплату послуг опалювання мешканцям будинку склало понад 27 тис. грн., ані бухгалтер, ані голова правління не змогли.

Але — про все по черзі. Будинок зведений років тридцять тому. Вже понад десять років тут існує об’єднання власників житла, і перший голова правління майже десятиліття виконував усі функції, визначені законом: від імені ОСББ укладав договори з комунальними службами і, зокрема, з комунальним підприємством «Теплокомуненерго». Щоправда, його підвела дружба з оковитою. Мешканці провели перевибори, визначили собі нову начальницю правління і провели ревізію фінансово-господарської діяльності колишнього керівництва ОСББ. Таке бажання виникло, бо сусіди помітили: рахунки з оплати послуг опалення перевищують існуючі тарифи майже в чотири рази.

Взагалі, схема нарахування плати за надання послуг з централізованого опалення КП «Теплокомуненерго» зрозуміла. Спочатку комунальним підприємством проводиться нарахування на весь будинок згідно з тарифами. Потім із загальної суми цих нарахувань місцевий бухгалтер проводить розрахунок на оплату опалення для кожної квартири, виходячи з метражу житлоплощі, і виписує квитанції. Після чого ці квитанції вручаються мешканцям, які, в свою чергу, оплачують їх у банках, де відкриті рахунки ОСББ. Далі отримані гроші за оплату квитанцій ці банки перераховують на два рахунки ОСББ конкретного будинку, так само відкриті у банках. Нарешті, бухгалтер об’єднання співвласників з рахунків ОСББ перераховує щомісяця загальну суму на рахунок КП «Теплокомуненерго».

Отже, новий голова правління та «старий» бухгалтер порозумілися.

Нова ласа схема збагачення базувалася на розрахунку за оренду квартир готівкою. І результати цих доходів ніде і ніяк не фіксувалися. Одну з таких квартир знімала молода сім’я. Колись гроші подружня пара передавала готівкою бухгалтеру, тепер — уже голові правління. Співробітник прес-служби Луганського управління міліції Ольга Радкевич підкреслює, що під час перевірки не знайшли не лише документів про оренду та отримані доходи, керівники правління не змогли надати навіть документи, що підтверджують право власності на дану квартиру. Між тим, встановлено, що раніше ця квартира належала пенсіонерці, яка померла в 2006 році. У спадок нерухомості ніхто так і не вступив, а управлінці ОСББ від мешканців приховали факт здачі квартири в оренду, і грошики регулярно осідали в їхніх кишенях.

Подібна схема «циркуляції готівки» реалізовувалася стосовно ще двох орендарів. Але на зборах, де діяльні керівниці звітували перед мешканцями, чіткої відповіді, як були витрачені ці гроші, дати не змогли. Тож від їхнього керування ОСББ сусіди в результаті тільки значно переплатили за опалення. А новообраний голова правління змушений був звернутися із заявою в правоохоронні органи. Щодо колишніх керівників ОСББ порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України.