Сьогодні квартирне питання — проблема, актуальна для багатьох українців. Але квадратні метри коштують немало. А ось нова житлова програма зацікавить навіть тих, хто небагато заробляє. Адже в її проекті передбачена можливість отримати житло в оренду з подальшим його викупом під 3% річних.

Бюджетні пріоритети

Нещодавно міністр з питань розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив, що найближчим часом в Україні запрацює програма оренди житла з правом викупу під 3% річних. Для цієї програми вже готово приблизно 3 тисячі квартир.

Проектом передбачається участь у програмі громадян, які потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку. Але пріоритетне право надаватиметься українцям, які отримують зарплату з бюджетів усіх рівнів. Тобто першими в цій, так би мовити, черзі будуть лікарі, вчителі, працівники правоохоронних органів, молоді сім’ї тощо.

Начальник управління зв’язків з громадськістю Державної іпотечної установи Ганна Волобуєва зауважила «Урядовому кур’єру», що забезпечення житлом громадян на умовах оренди з викупом під 3% річних здійснюватиметься на таких умовах: щомісячний орендний платіж за житло на момент укладання договору оренди з викупом не повинен перевищувати 50% від сукупного середньомісячного доходу сім’ї; загальний середньомісячний грошовий дохід орендаря і членів його сім’ї на момент укладення договору оренди з викупом не повинен перевищувати п’ятнадцятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними Держстату. І, звичайно, за умов дотримання вимог законодавства щодо захисту житлових прав і майнових інтересів дітей, що підтверджується відповідними документами, які надаються орендарем.

Заборонена суборенда

Ганна Волобуєва звертає увагу на ще один важливий нюанс програми: передбачається, що така можливість буде надана лише в тому місті, в якому людина перебуває на квартирному обліку. Тобто якщо людина прописана в Дніпропетровську, то саме в цьому місті вона зможе претендувати на житло з подальшим викупом.

Розрахункова вартість житла встановлюється з урахуванням місця перебування орендаря та членів його сім’ї на житловому обліку в такому розмірі: для м. Києва та 35-кілометрової зони передмість — 7500 гривень за метр квадратний; для міст Київської області, обласних центрів, м. Сімферополя та м. Севастополя — 5300 гривень за «квадрат». Для інших населених пунктів — 4300 гривень за метр квадратний. Для населених пунктів, які розташовані у 15-кілометровій зоні від м. Севастополя, Сімферополя, обласних центрів та міст обласного значення, вартість житла може перевищувати розрахункову, але не більше ніж на 10%. При цьому допускається перевищення нормативної площі не більше ніж на 25%.

Надання в оренду квартири з правом подальшого викупу здійснюється на строк до 15 років з моменту укладання договору. Але громадянин зможе сплатити остаточну вартість у будь-який період. Проектом не передбачено санкцій за дострокове погашення вартості житла.

Дізнавшись про нову програму, скептики одразу ж запідозрили, що квартири отримають ті, в кого вони вже є. Мовляв, ці нечесні, але підприємливі українці здаватимуть житло в оренду третім особам і таким чином зароблятимуть. На такі закиди в Державній іпотечній установі відповідають, що подібне неможливо, оскільки згідно з положеннями програми громадяни не зможуть передавати квартиру у суборенду третім особам. Адже це буде приводом для розірвання договору.

В Державній іпотечній установі сподіваються, що квартири за цією програмою можна буде придбати вже найближчим часом.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Випадки, в яких можна «вилетіти» з програми оренди житла з викупом:

♦ прострочення зі сплати орендних платежів терміном більш ніж на 180 календарних днів;

♦ у разі нецільового використання орендованого житла, у тому числі, коли приміщення не є основним місцем проживання або якщо в ньому не зареєстровані орендар та члени його сім’ї, на яких була розрахована нормативна площа;

♦ здійснення перепланування та реконструкції житла без погодження з орендодавцем тощо.

До речі. За словами міністра з питань розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Темника, за державними житловими програмами протягом 2010—2013 років забезпечено житлом понад 12 тисяч сімей.

З початку 2013 року за програмою здешевлення вартості пільгових іпотечних кредитів (13/3) видано 1415 кредитів на загальну суму 330 мільйонів гривень. Лідерами є м. Київ (181 кредит), Сумська (136 кредитів), Київська (118 кредитів), Вінницька (117 кредитів) та Хмельницька області (85 кредитів).

За програмою доступного житла (30/70) з початку року надано допомогу для придбання квартир 488 родинам у розмірі 57 мільйонів гривень, ще 167 укладених угод чекають на оплату. Загалом у цьому році планується надати допомогу близько 1500 родинам.

275 кредитів на 101 мільйон гривень надано з початку року за програмою пільгового молодіжного кредитування. Загалом у поточному році планується 510 молодим сім’ям надати пільгові іпотечні кредити.

1155 кредитів на будівництво житла та 2898 кредитів на газифікацію садиб та водопостачання надано з початку року за програмою пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників.