СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ 

Що робить влада для громади
 

Ліки, як і продукти харчування, дорожчають у всьому світі. Забезпечення людей якісними, ефективними, безпечними і доступними медикаментами — обов’язок для держав, які дбають про здоров’я своїх громадян. Певні кроки в цьому напрямку робить і  уряд України, запроваджуючи державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. «УК» дізнавався в Урядовому контактному центрі, що найбільше непокоїть громадян у зверненнях на урядову телефонну «гарячу лінію» з питань забезпечення ліками.

Цього року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 188 звернень  щодо відсутності медичних препаратів в аптеках. Більшість скарг були з м. Києва, Харківської, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької та Львівської областей. Заявники не мали змоги придбати такі життєво необхідні для них ліки групи інсуліну, протидіабетичні, протипухлинні препарати, для лікування серцево-судинних та інших захворювань тощо. Нерідко причинами цієї проблеми органи виконавчої влади називали перереєстрацію препаратів та складнощі з їх постачанням.

В аптеках має бути достатня кількість життєво необхідних медикаментів. Фото з сайту badnews.org.ru

Тож під час придбання ліків громадянам слід пам’ятати про нововведення у порядок придбання препаратів для осіб з гіпертонічною хворобою, які нині відпускаються лише за наявності рецепта лікаря відповідно до постанови уряду від 25.04.2012 р. №340, з приводу чого заявники зверталися у серпні цього року.

Щодо відсутності ліків для отримання безкоштовного лікування та діагностування під час перебування у лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я надійшло 91 звернення, цей показник поступово збільшується (68 звернень — за аналогічний період торік), більшість надійшла з Дніпропетровської, Київської, Одеської, Харківської  областей та м. Києва. Окрім вищезгаданих медикаментів, хворі також не отримували знеболювальні препарати. Велика кількість скарг стосувалася відсутності реактивів для проведення лабораторних досліджень.

Одним із важливих напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я є вакцинація дітей. Кількість звернень із цих питань не зменшується. Більшість скаржиться на недостатню забезпеченість вакцинами для проведення профілактичних щеплень дітям згідно з календарем щеплень у лікувально-профілактичних закладах Київської, Чернігівської,  Донецької областей, м. Києва.

Прогнозується можливе поліпшення ситуації у зв’язку із вжитими МОЗ заходами у серпні цього року, а саме: забезпечення лікувально-профілактичних закладів регіонів країни вакцинами інфанрикс і пентаксим, які є одними з основних і затребуваних у проведенні імунізації населення, на суму понад 40 млн грн.

Стосовно ж забезпечення ліками на пільгових умовах, то кількість звернень порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла майже у 3 рази (951 звернення). Найбільше щодо пільгового забезпечення ліками зверталися інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, та члени багатодітних сімей з найбільших регіонів країни (м. Київ, Одеська, Дніпропетровська, Донецька, Львівська, Харківська та Чернігівська області).

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію»  звернулося 8396 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.