ОБОРУДКА

Шахраї "втирають" окуляри державі

До яких тільки маніпуляцій вдаються ділки від бізнесу, щоб якомога менше сплатити податку на додану вартість, а то й зовсім нічого не перерахувати, зате відшкодування з бюджету отримати повною мірою. Одна з таких оборудок - "нетиповий" для основної діяльності експорт. До нього за договорами комісії, аби заплутати кінці, залучають посередника. Однак органи державної податкової служби виявляють і руйнують схеми мінімізації ПДВ, які ростуть наче гриби після дощу.

Перевіривши протягом десяти місяців нинішнього року 176 підприємств, задіяних у схемах "нетипового" експорту, податківці донарахували 261,3 млн грн та запобігли безпідставно заявленому відшкодуванню ПДВ на суму 47,1 млн грн.

За словами заступника начальника Головного управління податкової міліції ДПА Руслана Плюща, у липні 2010 року працівники центрального апарату податкової міліції спільно з Державною митною службою зруйнували міжрегіональну кримінальну схему мінімізації податку на додану вартість. Ідеться про експорт лінз для окулярів, вартість яких безпідставно завищили у більш ніж 20 разів. Загальний обсяг експортних операцій становив понад 550 млн грн.

- Маховик оборудок розкручувався протягом 2009-2010 років, - розповів Р. Плющ. - За цей час схемою скористалися дев'ять реальних платників, що ухилились від сплати ПДВ на суму 114 млн грн. Нині учасникам "нетипових" експортних операцій донараховано 38 млн грн. Щодо службових осіб цих підприємств порушена та розслідується кримінальна справа за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу.

За цією ж статтею у серпні 2010 року порушено кримінальну справу стосовно службових осіб одного з автотранспортних підприємств Києва, які при наданні послуг з автомобільних перевезень сфальсифікували податкову звітність та ухилилися від сплати ПДВ на суму 2,05 млн грн. У ході розслідування кримінальної справи правоохоронці вилучили задекларований до вивозу вантаж. Це були телевізійні ігрові приставки, вартість яких штучно завищили на 7,7 млн грн.

У регіонах шахраї виявилися не менш кмітливими, ніж у столиці. Працівники податкової міліції Харківської області спільно з регіональним підрозділом митної служби затримали задекларовані донецькими комерсантами до вивозу в Гонконг фулерени (одна з модифікацій вуглецю) і нанотрубки. Насправді ці "ноу-хау" виявилися звичайними хімічними сполуками. Тож незаконно заявлені до відшкодування понад 30 млн грн бюджет не покинули, а щодо службових осіб підприємств, задіяних у схемі штучного формування податкового кредиту з ПДВ та псевдовиробника згаданої продукції, порушено кримінальні справи.