Як і торік, перший місяць літа пронісся над Україною, та й усією Європою, нищівними буревіями, зливами і повенями. Чи вгамуються природні катаклізми у липні, і якою буде погода упродовж місяця та до кінця літа й восени, поки що впевнених прогнозів не висловлюють ні державні, ні народні синоптики. Тож традиційно, як здавна робили старі люди, давайте спостерігати за народними прикметами у такі дні: 3 — Мефодія Перепелятника, 7 — Івана Купайла, 12 — Петра і Павла, 21 — Прокопа Жниваря, 31 — Іоанна Великомученика.

На Мефодія господарі зазвичай обстежували свої угіддя. О цій порі вже можна визначити, яким буде врожай картоплі, чи гарно наливається жито, як піднялися на ниві гречка, овес, просо. Дослухалися, чи подає голос перепілка: якщо співає — полоти закликає. Оскільки липень завше заступає на вахту гарною погодою (маківка ж літа!), то й види на врожай можуть бути обнадійливими. Але якщо на Мефодія задощить, то «гнила» погода може затягнутися до кінця місяця. Тоді моква принесе господарю більше шкоди, ніж користі. А учасникам наступного велелюдного свята Івана Купайла також зіпсує гарний настрій: які ж то забави біля ритуального вогнища, якщо йтиме дощ? До речі, за моїми давніми спостереженнями, зазначу: якою буває погода на Мефодія, така вона й на Івана Купайла. Почасти — тепла та сонячна. Будемо сподіватися, що й цьогорічне купайлівське свято відбудеться за гарної днини. Мрійникам і сміливцям раджу припильнувати в лісі завчасно кущ папороті — опівночі на ньому може спалахнути чарівна квітка. Той, хто її зірве, стане ясновидцем і власником казкового скарбу. За давніми переказами, цвіт папороті з’являється у ніч на Івана Купайла раз у сто років.

Кому не поталанить побачити природне диво у купайлівську ніч, може спробувати пошукати щастя на Петра і Павла: опівночі розквітає квітка (вона таки є в природі) — Петрів хрест. У цю мить слід вирвати її корінь, який підкаже, де поблизу заховано скарб. Від Петра і Павла починається підготовка до жнив. Старі люди кажуть: «Від Петра — красне літо. Літо красне урожаєм рясним», «На Петра — колос, на Іллю — жнива», «На Петра дощ — жито, як хвощ, буде що вкинути у борщ. Якщо буде два дощі — будуть і млинці». Погожа днина на Петра і Павла віщує тривалу й теплу осінь.

На Прокопа колос землі кланяється: жнива у самому розпалі. «У жнива ледар одружується, а хитра заміж іде» — каже народне прислів’я. Найвивіренішим здавен способом перевірити, чи готова нива до збору врожаю, було «спробувати зерно на зуб». Доспіле збіжжя має бути туге на прикус. На Прокопа хлібороби звертаються з молитвою до Казанської ікони Богоматері й просять послати погожі дні на весь час збирання врожаю. Дощова погода завдає хлібній ниві великої шкоди, тому кожна погожа днина у цю пору — гаряча пора для трудівників села. Якщо Прокіп Жнивар прийде з теплим південним вітром, то хороша погода буде до кінця місяця, а трави вкриватимуться щедрими росами.

Якщо вас цікавить, якою буде осінь — спостерігайте за станом погоди на Іоанна Великомученика. Мої особисті багаторічні спостереження свідчать: якщо день був сухим, сонячним, теплим — такою видавалася й осінь; а коли день був похмурим, з дощем, то й осінь була холодною і з моквою.

Липень називають у народі маківкою літа. «Липень — трудар: сінозбирач і жнивар», — стверджує народна мудрість. Дай, Боже, трударям ланів щедрих, сіножатей і щедрих жнив. Від того, якими вони будуть, залежить наш з вами добробут.

Допоможу коханій плести вінок, може, пристане до мого берега... Фото Володимира ЗAЇКИ

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектора України

2 липня — День працівника Державної податкової служби України

4 липня — День судового експерта

5 липня — Міжнародний день кооперативів

7 липня — День працівника природно-заповідної справи;  Різдво святого Іоанна Хрестителя —  свято Івана                            Купайла

8 липня — День родини

11 липня — Всесвітній день народонаселення

12 липня — Свято Первоверховних апостолів Петра і Павла

13 липня — День рибалки

16 липня — День бухгалтера

18 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

20 липня — День металурга

27 липня — День флоту України; День працівника торгівлі

28 липня — День хрещення Київської Руси-України;  Свято Рівноапостольного князя Володимира

30 липня — Міжнародний день дружби