ПОДІЯ

Луганський Міжнародний інвестиційний форум перевершив очікування організаторів і гостей

Насамперед він вирізнявся від аналогічних заходів у столиці й інших регіонах України тим, що закордонним партнерам були заздалегідь запропоновані більш ніж сорок конкретних бізнес-проектів, підготовлених місцевими підприємствами. Відкриваючи зібрання, віце-прем'єр-міністр України Віктор Тихонов наголосив, що його проведення є прикладом для всієї держави.

Потенційні інвестори оцінили вигоду пропозицій. Форум для багатьох виявився майданчиком для підписання угод про співпрацю. Як наслідок, за період роботи форуму підписано чотири меморандуми й кілька протоколів про наміри на загальну суму понад 3 млрд грн. Участь у ньому брало 124 делегації з 17 країн світу.

Ноу-хау роботи з інвестором

Програму інвестиційного форуму розробляли з огляду на те, як гостро стоїть завдання залучення небюджетних ресурсів для розвитку території. Фахівці вважають, що влада регіону, який має потужний індустріальний потенціал, повинна змінити своє ставлення до поняття інвестиції.

Усі форуми, які проходили в Україні донедавна, лише злегка зачіпали регіональну тематику. Луганчани пішли іншим шляхом: основна мета - знайти таких інвесторів для місцевих підприємств, які б допомогли найближчим часом змінити якість виробленої ними продукції, зробити її конкурентоспроможною не лише на внутрішньому, а й зовнішньому ринку. Показати закордонним інвесторам потенціал області.

Тому напередодні проведення форуму визначили, що основні серйозні взаємовигідні пропозиції будуть сконцентровані в агропромисловому й машинобудівному комплексах краю, видобутку корисних копалин. Окрім того, луганчани завжди пишалися тим, що у них є багато галузевих інститутів, що мають безліч цікавих пропозицій, насамперед, у царині нанотехнологій.

Книга відгуків гостей

Ініціативи Луганщини, трансформовані в бізнес-плани, знайшли відгук в інвесторів. Наприклад, від імені російських партнерів президент національного фонду соціально-економічного розвитку регіонів, експерт комісії громадської палати РФ Георгій Шепелєв висловив таку думку:

- Цей форум продовжить створення привабливого інвестиційного іміджу Луганської області в російських бізнесменів.

Великі зміни у ставленні уряду України до бізнесменів бачить і голова правління польської компанії Wіko Company Зігмунт Квятковські:

- Поліпшуються економіка й підходи уряду. Гадаю, буде повертатися ідея спеціальних економічних зон, тому що це велика перевага у залученні інвесторів. Я можу сказати від імені польсько-української палати, що підготую цього року спеціальну програму підтримки польських інвесторів в Україні, Білорусі й Росії.

Першим Луганську область назвав "локомотивом економіки України" на форумі український партнер відомої американської компанії Ernst&Young Богдан Ярмоленко.

- Останні події свідчать про появу чинника стабільності, що є надзвичайно важливим. Задекларовано радикальні реформи, і на наш погляд, багато що залежатиме від того, наскільки успішними вони будуть. Інтерес до України є, і в разі успішності запланованих кроків ви матимете грандіозне майбутнє.

У ході дискусій гості форуму висловили свої думки щодо рішучих кроків для усунення перешкод у залученні інвестицій. Інвестори з Європи відзначали необхідність прозорого податкового і митного законодавства, створення зрозумілих правил гри.

- Сьогоднішній форум дасть можливість не просто ознайомитися із запропонованими проектами, а й визначитися з інтересами. Перший успіх форуму - кількість гостей. Другий - єдина команда в Луганську. Це важливо в період проведення реформ,- заявив глава корпоративного та інвестиційного бізнесу BNP Parіbas в Україні Домінік Меню.

 

БЛІЦ-ІНТЕРВ'Ю

"Внутрішній інвестор більш мобільний"

Про потреби області у залученні інвестицій коротка розмова з головою Луганської облдержадміністрації Володимиром ПРИСТЮКOМ.

- У рамках форуму пройшла дискусія "Реальний сектор економіки й шляхи розвитку регіону". Якими принципами в залученні інвестицій керується обласна влада? Яку допомогу в підтримці регіональних ініціатив очікуєте від Кабміну?

- Одна з основних складових цієї роботи - нормативна база, що регулює інвестиційну діяльність. На жаль, це питання не входить до сфери компетенції місцевих органів влади, що викликає іноді низку проблемних ситуацій. У зв'язку з цим вважаю одним з головних напрямків реформування країни саме збільшення обсягів переданих державних повноважень місцевим органам влади.

Друга складова - створення регіонального агентства сприяння залучення інвестицій. І, нарешті, не менш важливою є політична складова - наявність єдиної команди, взаємодія облдержадміністрації і обласної ради. Контракти, які укладені в ході форуму, перебуватимуть під пильною увагою й патронатом Кабміну. Адже інвестори цінні для нас тим, що зможуть стати нашими повноважними представниками у своїх країнах, розповідаючи про Луганщину, її можливості та інвестиційну привабливість.

- Ця політика більше спрямована на пошуки нових закордонних "Гартманів" чи внутрішнього інвестора?

- Одне другому не завадить. Зрозуміло, що ближче свій. Внутрішній інвестор більш мобільний у плані реакції на зміни кон'юнктури, він більш соціально відповідальний, тому що власники підприємств та їхні родичі живуть у нашій області й тому зацікавлені в процвітанні регіону. Ми не можемо бути задоволені тим, що сьогодні 80% внутрішнього валового продукту Луганської області - результат діяльності підприємств, що належать великому бізнесу, фірмам, головні офіси яких розташовані за межами краю. Збільшення питомої ваги інвестицій в економіку регіону із внутрішніх джерел - нагальна наша потреба.