Сильні зливи, які  безперестанку лили від середи,  разом із  шквалистим вітром встигли наробити лиха у Львові та  містах і селах області. Спраглі за  майже безсніжну зиму та суху весну річки  Львівщини майже миттєво перетворилися на повноводні та вийшли з берегів на заплави.  Через підйом рівнів води та грунтових вод на річках басейну Дністра на Львівщині підтоплено житлові будинки та присадибні ділянки у 14 населених пунктах Дрогобицького, Жидачівського, Сколівського, Старосамбірського, Самбірського, Сокальського, Турківського, Буського районів, у містах Борислав та  Дрогобич. Загалом на Львівщині підтопило 4 дороги та понад  півтори тисячі будинків. Унаслідок несприятливих погодних умов в області знеструмлено понад 80 населених пунктів у 9 районах.

 — Сильні опади, до 108 мм, що становить  107% місячної норми, призвели до масових підтоплень у Старосамбірському районі, — повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської обласної державної адміністрації Олексій Титаренко. — Зокрема підтоплено 15 житлових будинків у селі Старява і 164 присадибні ділянки на території Старявської, Стрільбицької, Верхньолужоцької і Тарнавської сільських рад. Зсув грунту стався у місті Перемишляни на ділянці дороги місцевого значення Перемишляни — Унів — Якторів. 

Львівські водостоки виявилися не готовими до відведення такої кількості води. Фото УНIAН 

На кілька годин було заблоковано  рух автотранспорту на міжнародній автотрасі Київ — Чоп поблизу села Коростів Сколівського району, доки розчищали  30-метровий відрізок автомагістралі, на який з гір зійшов селевий потік.

Cкладна ситуація склалася на території Бабинської сільської ради Самбірського району: у результаті сильних злив на річках басейну Дністра сформувався високий  паводок, який загрожував проривом дамби  на річці Стрв’яж, водами якої почало затоплювати домогосподарства мешканців сіл Бабина та Пиняни.

Зміцнювати захисну дамбу рятувальникам, працівникам водного господарства та військовослужбовцям допомагали місцеві жителі. Гуртом вдалося не допустити руйнування дамби біля села Бабина та підтоплення житлових будинків у селі Пиняни. Однак, за словами директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської обласної державної адміністрації Олексія Титаренка, повеневими водами підтоплено присадибні ділянки, городи та сільгоспугіддя.

Тривають аварійно-відновлювальні роботи, щойно спаде велика вода, комісії обстежуватимуть  господарства та визначатимуть розміри завданої шкоди. Довелося попрацювати бригадам рятувальників і на укріпленні дамби на річці Дністер поблизу сіл Сусолів Самбірського та Мости і Монастирець Городоцького району. Без газопостачання у Старосамбірському районі залишаються 9 населених пунктів, загалом же під час злив без блакитного палива залишилося понад 30 населених пунктів.

Під ударом стихії опинився ще один гірський район — Турківський.

Терміново довелося змінювати маршрут потягів на Львівській залізниці через розмивання колії на перегоні Дрогобич — Дубляни Самбірські, що сталося внаслідок підняття рівня води біля залізничної колії вздовж річки Бистриця та прориву дамби малої гідроелектростанції. Залізничники виявили ще 7 місць розмиття колії, що сталися у результаті підняття рівня води в річці Бистриця до 6,6 метра, який за півдоби досяг історичного максимуму.  На вихідних рух потягів відновлено. 

Потерпає від сильної зливи і Львів. Міська каналізація і водостоки виявилися не готовими до відведення такої кількості води. Затоплено підземний перехід на  розі вулиць Стрийська — Володимира Великого. Не витримали сильних злив та поривчастого вітру зелені насадження у місті, величезні дерева виривало з коренями. Постраждали від негоди і дахи давніх кам’яниць  — днями не вмовкали телефони міської «гарячої лінії».

За словами  Олексія Титаренка, зарано підраховувати збитки від стихії, адже негода не відступає і чекаємо нових повідомлень. Невідкладні роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха тривають.