Нинішній рік в історії Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки перед’ювілейний, адже у червні 2015-го вона відзначатиме 75-річчя з часу заснування. Директор Людмила Стасюк зазначає, що 10 червня 1940 року постановою облвиконкому було вирішено відкрити обласні бібліотеки для дорослих і для дітей в обласному центрі, районні бібліотеки для дорослих у Володимирі-Волинському, Горохові, Любомлі. Однак на жаль, з того довоєнного періоду не дійшли документи, які б дали змогу оцінити, скільки саме архівних і бібліотечних фондів знищено в роки Другої світової війни. Після визволення Луцька від німецьких військ бібліотека відновила роботу 23 березня 1944-го — саме так датовано наказ першого післявоєнного директора Марії Шевякової.

Директор Волинської обласної бібліотеки Людмила СТАСЮК

— Людмило Антонівно, за 70 років повоєнної історії бібліотека пройшла шлях від книгозбірні зі штатом шість осіб до головної бібліотеки краю.

— Багатство бібліотеки — її фонд, який налічує 660,5 тисячі видань, з них майже 2,7 тисячі рідкісних і цінних. Найстаріше — «Превращения Овидіявы съ примечаніями и Историческими объяснениями», датоване 1795 роком. У 1980-ті роки через букіністичні магазини придбано дореволюційні краєзнавчі видання, що стали окрасою фонду. Зокрема це книги Павла Тутковського «Месторождение строительных камней в Луцком уезде Волынской губернии» та «Послетретичные озера в северной полосе Волынской губернии» 1912 року видання, а також твори Миколи Теодоровича — церковного історика й дослідника.

Безцінне багатство бібліотеки, зосереджене у відділі зберігання основного фонду, — обов’язкові примірники, література минулих років, якої не знайдеш в інших книгозбірнях. Багатий за кількістю назв та хронологією і фонд періодичних видань. З 1947 року, наприклад, зберігається газета «Радянська Волинь», а районки — з часу утворення районів у нинішньому вигляді.

Загалом бібліотечний фонд області налічує 6,3 мільйона книжок, брошур, альбомів, підшивок газет, журналів, іншої поліграфічної продукції.

— Знаю, що волинські бібліотекарі традиційно відчувають значну підтримку обласної ради, облдержадміністрації, зокрема щодо надання коштів на передплату періодичних видань.

— На відміну від інших областей, навіть цього складного року ми отримуємо 430 назв газет, журналів. Серед читачів постійний попит має зокрема і «Урядовий кур’єр». У справі поповнення фондів співпрацюємо з управлінням комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності облдержадміністрації. Бібліотека здійснює розподіл книжок за державними й обласними видавничими програмами. А я як член експертної книговидавничої ради при цьому управлінні беру участь в ухваленні видавничих рішень про фінансування з обласного бюджету тих чи тих видань.

У тренінговому центрі бібліотекарі мають змогу засвоїти навички користування комп’ютерною технікою, шукаючи інформацію. Фото автора

— Ще понад півтора десятка років тому волинські бібліотекарі почали впроваджувати нові інформаційні технології. Що вдалося зробити за цей час?

— Тоді стартовими стали проекти співпраці з іноземними інституціями — Міжнародним фондом «Відродження» та Посольством США в Україні (проект «Інтернет для читачів публічних бібліотек»). Якщо 2001 року бібліотеку було оснащено 12 комп’ютерами, то нині їх понад 50. Аналогічну роботу зроблено і в районних бібліотеках.

Приємно, що Посольство США в Україні й надалі допомагає нам в оснащенні читацького центру «Вікно в Америку» — наданням коштів на придбання комп’ютерної техніки, меблів. Лише за кошти останнього гранту придбано два сучасні комп’ютери, ноутбук, плазмовий телевізор, літературу англійською мовою. А в межах реалізації програми «Бібліоміст» створено велику навчальну базу. У її тренінговому центрі пройшли перенавчання бібліотекарі майже сотні книгозбірень.

— У вашій книгозбірні часто можна побачити не лише читачів, а й волонтерів, які збирають допомогу фронту.

— Бо бібліотека нині трансформується у майданчик співпраці з молодіжними, громадськими організаціями, національно-культурними товариствами. Ми раді всім, хто переступає наш поріг. Кілька проектів зокрема реалізовано з громадською організацією «Фундація розвитку громад». Разом збираємо допомогу для учасників АТО. Відновлено роботу центру європейської інформації. У жовтні спільно з Товариством польської культури імені Т. Костюшка започатковуємо роботу клубу польської інтелігенції Волині.

Постійно організовуємо не лише книжкові презентації, літературні вечори, а й художні, мистецькі виставки. Нині, наприклад, експонуються полотна члена Національної спілки художників Віктора Швеця, а також Ксенії та Іванни Дацюк, Олени Зв’ягінцевої. Послуги юридичного консультування населенню надає громадська приймальня, в якій працюють фахівці Головного управління юстиції у Волинській області. Щовівторка через скайп пропонує послуги віртуальна приймальня з надання первинної правової допомоги жителям віддалених громад.

Ми допомагаємо 570 бібліотекам області не лише в забезпеченні літературою, а консультаціями, як стати центрами громад, піднести їхній імідж авторитетних осередків знань та інформації. Впевнена, що попри бурхливу комп’ютеризацію, люди завжди читатимуть книжки.

Валерій МЕЛЬНИК, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Людмила СТАСЮК. Народилася 1955 року в селищі Демидівка Рівненської області. Закінчила Київський інститут культури. Працювала в обласному управлінні культури, директором обласної бібліотеки для дітей та юнацтва в Луцьку. З 2001-го — директор Волинської обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.