«Добре дошли». З такими словами звернувся президент Товариства дружби «Україна — Болгарія» академік Юрій Сєдих до численних присутніх, які зібралися в залі Київського ліцею №293, аби урочисто відзначити 55-річчя від дня утворення громадської організації.

У вступному слові він подякував усім, хто приєднався до урочистостей, і дав короткий звіт про діяльність громадської організації за минулий період. Зокрема згадав відомих особистостей, які були засновниками товариства: біля його витоків стояли видатні державні діячі, науковці, виробничники, представники творчих професій. Серед них заступник голови Ради Міністрів УРСР Олександр Щербань, заступник голови Комітету Ради Міністрів УРСР по радіомовленню і телебаченню, письменник Олександр Кетков, поети Платон Воронько, Дмитро Білоус, композитор Платон Майборода, співак народний артист СРСР Микола Ворвулєв, член-кореспондент АН УРСР Ніна Крутікова та багато інших патріотично налаштованих, високоосвічених особистостей, які заклали під∂рунтя й розпочали активну роботу з розвитку та зміцнення дружніх зв’язків між Україною та Болгарією. Ми пишаємося тим, додав Юрій Сєдих, що у складі правління впродовж десятиріч плідно працював знаний український  поет і перекладач Микола Сингаївський. Його творчий доробок відзначено Золотими знаками Спілки письменників та Спілки перекладачів Болгарії.

Вітати Товариство дружби «Україна — Болгарія» з ювілеєм прийшло багато шанованих гостей. Фото автора

На жаль, вони пішли з життя, і  ведучий зібрання  запросив залу  вшанувати їхню пам’ять хвилиною мовчання. Опісля він оголосив текст Почесної грамоти, яку одержало товариство від Президії Української ради миру з нагоди свого ювілею, та підкреслив, що товариство має значні резерви поліпшення роботи.

У виступах ветеранів, віце-президентів товариства Маргарити Знаменської, Христо Роглєва теплими словами були згадані його засновники, з якими їм довелося працювати разом, докладніше висвітлені  діяльність та форми роботи громадської організації за минулий час і внесені слушні  пропозиції щодо  поліпшення роботи  громадськості  в сучасних умовах.

Цю тему продовжила у своєму виступі директор ліцею, віце-президент товариства Леся Костіна. Вона розповіла про виховання  дітей у навчальному комплексі в дусі патріотизму, поваги до історичного минулого своєї країни. В ліцеї вивчають слов’янські мови, зроблено акцент на вивченні болгарської. Учні залюбки ознайомлюються з класиками болгарської художньої літератури, вчать вірші болгарських поетів.

На необхідності патріотичного виховання молоді зробив наголос член правління товариства відомий письменник, голова Асоціації письменників України Олександр Бакуменко. Він вніс пропозицію присвоїти ліцею ім’я  видатного поета, одного із засновників товариства Миколи Сингаївського. Пропозицію гаряче підтримали.

З привітанням до присутніх звернувся Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Болгарія Красімір Мінчев, який відзначив плідну роботу товариства впродовж тривалого часу у зміцненні дружби між народами України і Болгарії і своєю присутністю разом із радником посольства Петром Танєвим засвідчив повагу й авторитет громадської організації.

Після виступів і нагороджень гості урочистостей змогли насолодитися концертом, який подарували учасники самодіяльної творчої студії Київського ліцею №293,  а  також  солісти вокально-хореографічного ансамблю «Зернятко» Будинку творчості «Вітряні гори».

Свято минуло,  його учасники одержали нові настанови, новий стимул до поліпшення своєї роботи в сучасних досить непростих умовах.