ЗАВДАННЯ

За кілька років українські підприємства здатні розпочати виготовлення вітчизняних гелікоптерів

Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час відвідання конотопського авіаремонтного заводу «Авіакон» на Сумщині, де глава уряду вчора перебував із робочою поїздкою.

У проекті державного бюджету на 2012 рік буде передбачено кошти на реалізацію цієї програми. «Ми не повинні обмежуватися лише ремонтом вертольотів. Хоча це також важливо, оскільки ми ремонтуємо гелікоптери для зовнішнього ринку і отримуємо за це валюту, — продовжив Микола Азаров. — Нам потрібно зосередитися на виробництві власної аналогічної техніки. Таку програму ми будемо підтримувати. Уже закладено в проект бюджету на 2012 рік певні кошти, і ми розраховуємо, що протягом кількох років зможемо створити власну програму виробництва конкурентоспроможних машин».

Прем'єр пообіцяв продукувати українські вертольоти. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Під час спілкування з трудовим колективом заводу «Авіакон»  Прем’єр-міністр пообіцяв ліквідувати заборгованість Міністерства оборони перед цим підприємством: «Я вам обіцяю, що ми повністю розрахуємося з наявними боргами. Я візьму це питання під особистий контроль».

На брифінгу у Конотопі Микола Азаров, окрім іншого, не обійшов і таку болючу для суспільства тему, як безпека праці шахтарів. Він запевнив, що впродовж наступного року на всіх українських шахтах буде встановлено автоматизовані системи контролю безпеки, повідомляє Укрінформ.

«Ми ухвалили рішення виділити кошти і в 2012 році забезпечити абсолютно всі шахти цією системою, яка дасть змогу виключити вплив людського чинника, підвищити об’єктивність системи керування та управління. Вона зможе виводити людей в разі небезпеки і відключати енергоживлення на підприємстві», — уточнив глава уряду. Він також додав, що такі системи вже протестовано більш ніж на 10 вугільних шахтах.

Відтак урядовий кортеж відбув до Чернігівської області, де Прем’єр-міністр оглянув новозбудовану ділянку дороги на 142 км траси М02 Кіпті — Бачівськ. Залишившись задоволеним від побаченого, Микола Азаров розповів про плани, пов’язані з початком будівництва великої кільцевої дороги навколо столиці, яке розпочнеться вже наступного року.

Крім того, близько 10 млрд грн буде виділено на будівництво мостового переходу через Дніпро та під’їзних доріг.

Глава уряду підкреслив, що вартість будівництва кільцевої дороги коштує вдесятеро більше, ніж вартість зведення дороги у районі селища Кіпті на Чернігівщині. Вона ж, за словами Прем’єр-міністра, становить 23 млн грн на один кілометр автошляху.