АКТУАЛЬНО

Прем’єр-міністр розповів про причини перетворень, які очікують на «Нафтогаз України»

Передусім, реформування НАК має на меті створити привабливий інвестиційний клімат у сфері видобутку вуглеводнів. За словами Миколи Азарова, необхідно організувати компанію, що діє за законами ринку — на зрозумілих і прозорих правилах. Глава уряду повідомив, що розвідані запаси газу в Україні складають понад 1 трлн кубометрів. Крім того, ми маємо приблизно 11 трлн кубометрів нерозвіданих запасів. Тому в умовах постійного зростання ціни на блакитне паливо, прихід потужних івесторів у сферу його видобутку вкрай важливий.

Говорячи про можливу газову війну з Росією, Прем’єр-міністр заявив: «Я твердо і абсолютно однозначно хочу сказати всім — ніхто ніколи не дочекається ніяких воєн, в тому числі «газових», з нашим стратегічним партнером — Росією». Він додав, що розбіжності щодо газових угод існують, однак Україна їх виконуватиме, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Важливою темою залишається й ціна на бензин, адже 1 вересня закінчилася дія акцизів на пальне. На переконання глави уряду, цінова ситуація на цьому ринку не повинна значно змінитися. «Ми спостерігали досить тривалий період стабільності цін на наших автозаправках. Найближчі 2-3 тижні ми будемо уважно спостерігати за розвитком ситуації на ринку нафти і робитимемо висновки. Буде потрібно — ми здійснемо відповідні заходи», — зазначив глава уряду. 

Торкаючись критики на адресу міністрів охорони здоров’я та освіти, Микола Азаров зазначив: їм варто не боятися, а ставитися відповідально до роботи. На думку глави уряду, серйозні попередження, які отримало керівництво міністерств, дали свої результати. «Якщо справи в галузі йдуть нормально, вони можуть працювати спокійно. Якщо ж допускаються певні зриви, провали, то природно, роботу такого міністра не буде терпіти ні уряд, ні Президент», — наголосив Прем’єр-міністр.