Надзвичайний і Повноважний
Посол України в Республіці Болгарія
Микола БАЛТАЖИ

Болгарія — наш близький сусід, один з найбільших партнерів в економічній, політичній і гуманітарній сферах. Наші країни пов’язують давні й міцні міжособистісні стосунки. Як нині розвивається партнерство в окреслених напрямках, чого досягнуто за останній період і на чому, з урахуванням нових європейських тенденцій, слід акцентувати увагу для поглиблення взаємовигідної співпраці, й розповідає дипломат. 

— Яких, на ваш погляд, найзначущіших позитивних результатів досягнуто за останні півтора-два роки у відносинах України і Болгарії в економічній та гуманітарній сферах?

— Наша зовнішньополітична стратегія сфокусована на досягненні максимально високих результатів в економічній сфері, співпраця в якій є безсумнівним пріоритетом українсько-болгарських відносин. Як дипломатові й послу мені приємно констатувати, що співпраця із Болгарією — нашим найбільшим торговельно-економічним партнером на Балканах — розвивається по висхідній. Достатньо згадати про відновлення і нарощування в умовах фінансово-економічної кризи темпів двосторонньої торгівлі.

Ця позитивна тенденція окреслилася торік, коли обсяги торгівлі (без послуг) сягли 1,025 млрд доларів, зокрема експорт — 755,4 млн (збільшення на 67,7% порівняно з 2010 р.), а імпорт — 269,7 млн (на 23,7 %). Тож позитивне для України сальдо 485,8 млн доларів — найбільше у її торгівлі з країною — членом ЄС, окрім Італії. Наше першочергове завдання — це виведення обсягу взаємної торгівлі на докризовий рівень 2008 року, коли він становив 1,5 млрд доларів.

На Золотих пісках є що подивитися і де відпочити. Фото з сайту touristmaker.ru

Позитивні зрушення відбуваються і в інвестиційному співробітництві, попри те, що Болгарія — невелика країна, яка володіє обмеженим фінансовим ресурсом. Зокрема станом на 1 січня 2012 р. в економіку України інвестовано 23 млн доларів (на 01.01.2011 р. — 18,8), але фактичний обсяг інвестицій значно більший. Болгарські інвестиції переважно спрямовуються у фармацевтичну, хімічну, харчово-переробну промисловість, будівництво, страховий сектор.

Варто зазначити, що останнім часом і вітчизняні інвестори активізували свою діяльність у Болгарії, про що насамперед свідчить придбання українською групою «Метінвест» металургійного комбінату «Промет Стіл» у Бургасі.

Динамічно розвиваються культурно-гуманітарні зв’язки між Україною та Болгарією. Це здебільшого відбувається шляхом обміну науковцями, викладачами, студентами, митцями, що сприяє взаємозбагаченню інформацією, здобутками і досвідом. Так, українці більше дізнаються про болгар та навпаки.

У контексті успішного розвитку гуманітарної співпраці не можу не згадати про організацію протягом цього літа за сприяння Почесного консула України у Пловдиві Д. Георгієва відпочинку в курортному місті Хісар для групи дітей із Дніпропетровської області, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. За його підтримки, а також за сприяння мерії Пловдива студенти-археологи із Сімферопольського державного університету беруть участь в археологічних дослідженнях цього старовинного болгарського міста.

— Які українські товари користуються нині попитом у Болгарії і які болгарські товари експортуються в Україну?

— Основними товарними групами українського експорту в Болгарію нині є чорні метали та вироби з них, енергетичні матеріали, передовсім вугілля та кокс, механічне обладнання, машини та механізми. Переважна частина болгарського експорту в Україну — вироби хімічної промисловості, косметична та фармацевтична продукція, пластмасові й пакувальні матеріали.

Подальше нарощування українського експорту потребує його диверсифікації у зв’язку з певним падінням попиту на товарну групу, що становить половину нашого експорту, — чорні метали та вироби з них. Частковою альтернативою для її заміщення може стати спеціальна сталь для суднобудівельних підприємств Болгарії, рейки для залізничних колій, вантажні та пасажирські вагони, обладнання для нафтогазових мереж, зокрема сучасні газотурбокомпресорні агрегати. Обов’язковою умовою для постачання цих видів продукції є наявність відповідних міжнародних сертифікатів та дотримання необхідних стандартів якості.

— А якими святковими заходами Посольство відзначило День Незалежності України?

— Традиційно дипустанова проводить низку урочистих заходів з нагоди найбільшого свята нашої держави. І цей рік — не виняток.

Так, з 10 по 25 серпня в одному з центральних парків Софії експонувалася фотовиставка «Міста-господарі Євро-2012», організована спільно посольствами України та Польщі. У контексті популяризації культурної скарбниці України відкрито виставки гобеленів відомих українських художників Ольги та Євгена Пилюгіних. Така виставка в Болгарії відбувається вперше.

У приміщенні Посольства ми провели державний прийом за участю представників політичних, урядових, парламентських, експертних, наукових, неурядових, культурних і мистецьких кіл Болгарії. Заходи з нагоди 21-ї річниці Незалежності України провело й Консульство у Варні, а також почесні консульства України в містах Пловдив та Русе. Хочу підкреслити, що фактично до всіх культурно-мистецьких заходів долучаються представники української діаспори Болгарії.

— Болгарія — член Європейського Союзу. Україна також прагне євроінтеграції. Якою може бути роль Болгарії в наданні Україні сприяння в цьому плані?

— Як член ЄС Болгарія від самого початку підтримує європейські амбіції нашої держави, зокрема щодо укладення Угоди про асоціацію. З огляду на це багато уваги приділяється вивченню досвіду Софії з проведення переговорного процесу з ЄС, приєднання до шенгенського простору та уникненню можливих помилок на цьому шляху. Тут болгарські урядовці й експерти демонструють реальну готовність і значну відвертість. Як чорноморська і дунайська держава Болгарія могла б відіграти роль з’єднувальної ланки у залученні таких держав, як Україна, до реалізації Чорноморської та Дунайської стратегії ЄС, що могло б знайти відповідне розуміння і підтримку в Брюсселі. Нині триває співпраця між болгарським міністерством регіонального розвитку й органами регіональної влади України (Одеська область) на предмет залучення до реалізації проекту в рамках Інтегрованої морської політики ЄС.

— Як розвиваються взаємні туристичні потоки і як обидві держави взаємодіють для полегшення візового режиму?

— Співпраця у туристичній галузі грунтується на підписаній торік у березні Програмі розвитку співробітництва між Державною службою туризму та курортів України і Державною агенцією туризму РБ на 2011—2013 рр. Згідно з даними болгарської статистики, кількість українських громадян, які торік відвідали Болгарію, порівняно з 2010 р. зросла на 23% і становила понад 250 тисяч осіб. Водночас Україну впродовж минулого року відвідало лише приблизно 10 тисяч болгарських громадян.

За січень-травень цього року кількість українських туристів, які відвідали Болгарію, порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 17%. Болгарські туроператори активно беруть участь у виставкових заходах в Україні. Так, болгарський стенд отримав нагороду від організаторів 18-ї міжнародної туристичної виставки UКRAINE’2011 (м. Київ, 11 жовтня 2011 р.), кілька компаній стали учасниками Міжнародного форуму чорноморського туризму (м. Ялта, березень 2012 р.). Представники Болгарії також братимуть участь у 19-му Міжнародному туристичному салоні «Україна-2012» (м. Київ, 11—13 жовтня ц. р.).

З 31 січня цього року Болгарія в односторонньому порядку запровадила безвізовий режим для власників шенгенських віз для короткострокового в’їзду в країну без отримання болгарської візи, а в березні МЗС ухвалило рішення про започаткування роботи в Україні восьми виїзних візових центрів. З липня болгарські консульські установи видають громадянам України, Росії й Молдови багаторазові візи на один рік за умови, що вони у 2011-му вже відвідували Болгарію за туристичною візою, на приватне запрошення або за бізнес-візою.

— Як оцінюєте роль болгарських ЗМІ в об’єктивному ви?світленні найважливіших подій в Україні, зокрема Євро-2012?

— Оскільки в Україні нема корпунктів ЗМІ Болгарії, матеріали про події в нашій державі вони здебільшого подають із посиланням на іноземні інформаційні агенції. Це підтверджує і наше регулярне спілкування з редакторами провідних мас-медіа та журналістами.

Зрозуміло, що таке велике спортивне свято, як Євро-2012, не могло не бути в центрі уваги болгарських ЗМІ. Домінували матеріали позитивного і нейтрального змісту, а увагу читачів фокусували на чудовій підготовці спортивних об’єктів, гостинності й толерантності українців. Зокрема в день його відкриття в газеті «Труд» (не плутайте з російським виданням) було опубліковано ексклюзивну статтю міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка «Євро-2012 — іспит для всієї Європи».

Дипустанова також дала понад п’ятнадцять інтерв’ю болгарським ЗМІ. Окрім цього, проведено представницький футбольний турнір за участю команд міністерств закордонних справ, оборони і внутрішніх справ РБ, а також дипкорпусу; футбольний турнір серед дітей третіх класів болгарських шкіл «Міні-європейський чемпіонат з футболу 2012 — діалог між культурами». Також організовано телевізійний перегляд церемонії відкриття і закриття чемпіонату за участю представників болгарських політичних, бізнесових, експертних, спортивних кіл та української громади. Хотів особливо наголосити, що медійним партнером дипустанови від самого початку виступило Болгарське національне телебачення, з яким НТКУ саме під час Євро-2012 уклала угоду про співробітництво.

Прасковія РАЙЛЕСКУ-ВІДИНСЬКІ,
агентство «Телепресінформ»
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Микола Федорович БАЛТАЖИ. Народився 27 квітня 1956 року в селі Петровськ Тарутинського району Одеської області. В 1979 році закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка, спеціаліст із міжнародних відносин, референт-перекладач німецької та болгарської мов; кандидат історичних наук; старший науковий співробітник. З квітня 2011 року — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Болгарія.