Як вже повідомляв «Урядовий кур’єр» на своєму сайті, Первомайський міськрайонний суд виголосив вирок у кримінальному провадженні щодо осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів у селищі Врадіївка проти Ірини Крашкової. Засіданню суду передували акції перед приміщенням установи. Різні люди виступали «за» та «проти». Відверто, по-простому. За годину до засідання перед приміщенням суду на вулиці Садовій побачила Григорія Могильова. Питаю: чому у вас біла стрічка на лацкані піджака? Чоловік відповідає, що на знак солідарності за ліквідацію насилля щодо жінок. Виявляється, 1989 року в Канаді відбулося масове вбивство жінок у Політехнічній школі Монреаля через ненависть до фемінізму. З 1991-го організовано «Кампанію білої стрічки», ініціаторами створення якої були чоловіки. Носіння білої стрічки означає «особисту присягу ніколи не здійснювати, не виправдовувати і не замовчувати насильство проти жінок і дівчаток».

У Миколаєві білі стрічки у день вироку ∂валтівникам причепили і чоловіки, і жінки. Тетяна Чернега із Врадіївки розказала: «Ми прийшли сюди підтримати Іру. Зупинити безлад, що існує в суспільстві, свавілля правоохоронців». До речі, білі стрічки були у день вироку суду на одязі Ірини Крашкової та її адвоката Руслана Радецького.

Роздавали інтерв’ю і ті, хто прийшли підтримати підсудних. Вони запевняли, що хлопці не винні, а справа надумана.

Без майна і без свободи

Утім, з «невинністю» хлопців не погодилася виїзна колегія суддів Первомайського міськрайонного суду на чолі з Тетяною Маржиною. Понад два місяці суд розглядав матеріали, подані прокуратурою, оцінював докази скоєння злочинів, робив власні висновки.

І дійшов висновку, водночас звинувативши підсудних не лише у скоєнні злочину проти Ірини Крашкової, а і в інших злодіяннях. До речі, головуюча суду пояснила: «Прохання потерпілої сторони щодо довічного ув’язнення для підсудних відхилено, адже злочин не доведено до кінця».

Вирок читали майже три години. В залі було до сотні людей. Серед основних звинувачень є й менш важливі. Наприклад, зберігання в оселі Євгена Дрижака документів з матеріалами справ адміністративного та кримінального характеру. В його ж будинку знайшли під час обшуку наркотик. Лейтенант міліції Поліщук також попався, але зі зброєю — продавав її без належного оформлення.

Та всі чекали проголошення висновку судового розгляду з основної справи — згвалтування та побиття Ірини Крашкової. Сама Ірина, коли читали вирок у частині щодо її катування, ледве стримувала емоції й сльози. Винуватці ж  посміхалися. Одній жінці стало зле, коли читали подробиці справи, — вона вийшла із зали. Прихильники ж підсудних вигукували: «Брехня!» 

Як повідомляв минулої п’ятниці на своєму сайті «УК», двом міліціонерам — Дрижакові та Поліщукові — присудили по 15 років, водієві Рабіненку — 11 років, заступникові начальника Врадіївського відділення міліції Кудринському — 5 років ув’язнення. Всім (окрім Кудринського) — з конфіскацією майна. Плюс компенсація за моральну шкоду. Дрижак та Поліщук мають виплатити по 150 тисяч гривень, Рабіненко — 100 тисяч гривень.

Але майна, виявилося, в жодного з підсудних нема. Як розповів адвокат Крашкової Руслан Радецький, «на забезпечення цивільного позову заарештували тільки третю частину квартири таксиста Рабіненка. В інших обвинувачених особистого майна не виявилося — ні машин, ні будинків, ні квартир». Адвокат  висловлює сумнів з приводу того, що фігуранти справи зможуть оплатити позовні вимоги потерпілої.

До речі, окрім шкоди «моральної», підсудним доведеться оплатити і «реальну». Наприклад, відшкодувати витрати на проведення експертизи у сумі майже 70 тисяч гривень, вартість викрадених речей Крашкової на суму 4880 гривень, заплатити штрафи на користь держави (Дрижакові та Кудринському — по 10 тисяч гривень).

Із тюремної зарплатні 300 гривень, з яких засуджені сплачують ще за проживання та харчування, їм доведеться розплачуватися чи не довічно.

Ціна прокльону

Основні події «дня вироку» відбулися одразу після самого вироку. До звинувачених кинулися журналісти. Усі питали про одне: «Чи визнаєте себе винними?» Особливо красномовним був колишній капітан міліції Євген Дрижак: «Усе сфальсифіковано прокуратурою. Як прокуратура зробила, так суд і вирішив. Жодного доказу моєї причетності до справи немає».

Близькі та родичі Євгена накинулися після оголошення вироку на постраждалу. Мати Євгена Марія кидала прокльони самій Ірині та її малолітньому синові. Дівчина Дрижака Юлія прокричала: «Тобі не жити!» В коментарях журналістам Ірина та її адвокат повідомили, що вирок несправедливий. За місяць, що дається для вивчення вироку, буде вирішено, чи подавати апеляцію.

Жодних сумнівів з приводу подачі апеляції не було в адвокатів підсудних. Найбільш говіркий — адвокат Дрижака Володимир Клименко заявив: «Суд припустив масу порушень кримінального процесу. Не було доведено причетність мого підзахисного до злочину». Позиція обласної прокуратури однозначна: «Доказів достатньо, вироком задоволені».

До речі, як повідомили ексклюзивно «УК» в обласній прокуратурі, головний обвинувач прокурор Наталія Висоцька, яка була на кожному засіданні у «врадіївській справі», на оголошенні вироку була відсутня з причини вагомої — її запросили до США поділитися досвідом прокурорської діяльності в Україні.  

Правду кажучи, емоцій у залі суду вистачало. Сльози Кудринського та вигуки його мами: «Тебе підставили! Тримайся, ти герой». Здивування підсудних, майже істерика мами Рабіненка. До речі, ставлення суду до 21-річного Сергія Рабіненка приголомшило багатьох. Прокуратура просила йому десять років, а суд дав 11. Батько Сергія Володимир коментує ситуацію стримано: «Син співпрацював зі слідством, у всьому розкаявся, вказав на злочинців. За що таке суворе покарання молодому хлопцеві?»

Суд повідомив, що всі сторони мають право на подачу апеляції протягом 30 днів. Ірина розказала, що поки що мріє тільки про відновлення здоров’я. Запитую, можливо, слід найняти охорону після таких висловів. Іра відповідає: «Подумаю, бо погрожували не тільки мені особисто, а й синові».

Доки матеріал готувався, стало відомо, що в автокатастрофі загинула зведена по мамі сестра Ірини Крашкової 38-річна Тетяна. Тетяна з чоловіком поверталися з Миколаєва після оголошення вироку суду. За попередніми даними, винуватцем аварії став нетверезий водій машини, що врізалася в авто Тетяни. Її чоловік у реанімації.

Невже насправді існує врадіївське прокляття?  Чого чекати далі?