ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ

Загальновідомо, є спритники, які всіляко намагаються ухилитися від сплати належних податків до бюджету. Для цього вони вигадують і використовують різні шахрайські схеми. Але податківці навчилися "читати" подібні "винаходи".

От і нещодавно у рамках операції "Бюджет" працівники податкової служби Сумщини викрили приховану схему мінімізації податків на одному з молокопереробних комбінатів області, що виробляє сири та має широкий ринок збуту власної продукції в Україні та за кордоном. При річному валовому доході підприємства майже півмільярда гривень відрахування до бюджету податку на прибуток склали лише... 28 тис. грн. "Скромність", яка не могла не зацікавити оперативників.

Як розповіла кореспонденту "Урядового кур'єра" старший оперуповноважений штабу УПМ ДПА в Сумській області Наталія Шаповал, причини такої податкової кволості оперативники швидко з'ясували. Вони встановили, що службові особи підприємства штучно нарощували витрати на виробництво продукції. Зокрема закуповуючи сировину у населення, без урахування ПДВ, за документами проводили її через підприємство з ознаками фіктивності, зареєстроване на території Полтавської області. Потім підроблені документи використовували при складанні декларацій з податку на прибуток та податку на додану вартість. Виходило, як кажуть, і дешево, і сердито.

Така винахідливість коштувала бюджету майже 1,6 млн грн. Слідчий відділ податкової міліції щодо службових осіб молочного комбінату порушив кримінальну справу за ч. 3 ст. 212 КК України.