Будівництво малих ГЕС на гірських річках потребує додаткового фінансово-економічного аналізу, оскільки економічний ефект від розвитку рекреаційного потенціалу Карпатського регіону, зокрема розвитку санаторно-лікувального, етнографічного та зеленого туризму, які не потребують значних капіталовкладень, може виявитись значно більшим, ніж реалізація електроенергії. Таку думку на прес-конференції у Кабінеті Міністрів висловив  міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник.

За словами посадовця, у зв’язку із численними зверненнями, що надходять на адресу міністерства від народних депутатів України, неурядових громадських організацій та громадян щодо активізації будівництва об’єктів малої гідроенергетики на гірських річках Карпатського регіону, Мінприроди ініціювало проведення низки нарад.

Зокрема, відбулася зустріч за участі представників Міненерговугілля, Держводагентства, Держрибагентства, Держекоінспекції, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Учасники одностайно підтримали позицію Мінприроди, яка полягає у зваженому підході до питання будівництва малих ГЕС на гірських річках Карпатського регіону.

Рішення про таке будівництво мають ухвалювати у кожному конкретному випадку з урахуванням потенційних екологічних ризиків і наслідків, а проекти будівництва малих ГЕС слід розробляти з урахуванням розвитку екомережі, планів управління басейнами гірських річок, розвитку природно-заповідного фонду, вимог міжнародних договорів України тощо. Потрібно здійснити оцінку впливу будівництва об’єктів малої гідроенергетики на нерест риби. Окрема тема обговорення — ефективність застосування «зеленого» тарифу.

20 травня 2014 року в Мінприроди відбулася зустріч з учасниками громадсько-політичної акції, які виступали за припинення будівництва малих ГЕС на гірських річках Карпатського регіону, та представниками суб’єктів господарювання — замовниками цього будівництва.

У першій декаді червня заплановано провести нараду за результатом узагальнення інформації від зацікавлених центральних органів виконавчої влади (Мінрегіону, Держводагентства, Держрибагентства).

Державна екологічна інспекція отримала завдання здійснити перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства під час будівництва всіх малих ГЕС на гірських річках Карпатського регіону. У разі виявлення порушень будівництво буде призупинено.

За інформацією Держводагентства, за результатами наукової оцінки можливостей розміщення малих гідроелектростанцій у басейнах річок регіону Карпат у контексті реалізації державних програм протипаводкових заходів визначено 45 потенційних місць їх встановлення. Вибір  Держводагентством їхньої кількості та місця встановлення грунтується на дослідженнях профільних наукових установ з обов’язковим проведенням громадських слухань. Нині Держводагентство у Карпатському регіоні погодило проекти нового будівництва лише 7 малих гідроелектростанцій: шести в Івано-Франківській та однієї у Закарпатській областях.

Насамкінець міністр зазначив, що Мінприроди вважає за необхідне ініціювати питання про внесення змін до законів України, насамперед Закону «Про регулювання містобудівної документації» щодо забезпечення обов’язковості проведення державної екологічної експертизи для об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.