СПІВПРАЦЯ. Бразилія є основним стратегічним партнером України в Латинській Америці, і наше співробітництво розвивається успішно. Є кілька масштабних проектів, зокрема в космічній галузі, суднобудуванні. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з губернатором штату Парана Федеральної Республіки Бразилія Карлосом Альберто Рішею.

«Уряд значну увагу приділяє регіональному співробітництву. Такий потужний штат Бразилії цікавий для співпраці з нашими областями. Товарообіг нині становить півмільярда доларів, і ми зацікавлені, щоб він зростав», — зазначив Прем’єр.

У Бразилії проживає близько півмільйона вихідців з України, у штаті Парана — понад 400 тисяч етнічних українців. Символічним є те, що візит губернатора штату, котрий також очолив делегацію представників бізнесових кіл — вихідців з України,  саме в переддень Дня Незалежності співпав з Днем української діаспори в Бразилії.

«У складі нашої делегації багато бізнесменів зацікавлені в інвестиціях. Нині штат Парана експортує в Україну каву та м’ясо свинини. Також ми  зацікавлені у співпраці з вашими спеціалістами у галузі суднобудування й нафтовидобування», — зауважив губернатор.

А невдовзі Сенат Бразилії прийме рішення про скасування візового режиму для  українців, що хочуть відвідати Бразилію з туристичною метою. Про це повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол Бразилії в Україні Антоніо Фернандо Круз-де-Мело, який брав участь у зустрічі. Нижня палата вже проголосувала за таке рішення. Упродовж 30 днів Сенат має висловити підтримку цій законодавчій ініціативі, бо заперечень ні у кого не виникає.

Бразилія також пропонує Україні розглянути можливість спільного видобування на шельфі Чорного моря нафти й газу. Є намір налагодити спільне виробництво газогенераторів, які встановлюються на платформи з видобутку газу та нафти. Таке виробництво планується в Бразилії у співпраці з українською компанією «Заря-Машпроект». Бразильська компанія Petrobras планує закупити 200 згаданих турбін впродовж десяти років, — розповів посол.

Прем’єр-міністр у відповідь на звернення дипломата зазначив: «Я доручу Міністерству економічного розвитку і торгівлі провести необхідну роботу», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Країни готові співпрацювати і в галузі фармацевтики. Йдеться про сферу виробництва інсуліну й задоволення потреб у медикаментах для ВІЛ-інфікованих. У відповідь Микола Азаров заявив, що Україні цікава співпраця у цьому напрямку. Він також  прийняв запрошення федеральної влади відвідати Бразилію.