На сьогодні Держінвестпроект України опрацював 250 пропозицій із 25 регіонів країни щодо створення індустріальних парків. Найбільше їх надійшло з Дніпропетровської, Полтавської, Запорізької областей. Проте лише 79 пропозицій відповідають чинному законодавству, і такі проекти можуть створюватися в межах Закону «Про індустріальні парки».

Про це під час «круглого столу» в Києві повідомив директор департаменту інвестиційної політики та регіонального розвитку Держінвестпроекту Василь Федюк. За його словами, у 60% випадків ініціаторами проектів зі створення індустріальних парків є органи місцевого самоврядування. Це свідчить про їхню зацікавленість в інвестиційному розвитку своєї території.

На зібранні голова Держінвестпроекту Сергій Євтушенко вручив витяги з реєстрів індустріальних парків п’яти міським головам: Львівському, До?линському (Івано-Франківська область), Славутському (Хмельницька), Коростенському (Житомирська) та Кременчуцькому (Полтавська). Внесення в реєстр індустріальних парків дасть таким проектам певну державну підтримку. Зокрема звільнить від сплати ввізного мита на імпортне обладнання і комплектуючі, які не випускають в Україні, від пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту, спростить доступ до земельних ділянок промислового спрямування.  До речі, у кожного індустріального парку є три дійові «особи»: ініціатор проекту, керуюча компанія (вона може обслуговувати один або декілька парків) та учасники. Цікаво, що фахівці Держінвестпроекту розглядають можливість запрошення в Україну керуючих компаній інших держав. Вірогідним для застосування у нас є також досвід Туреччини: керуючу компанію може створювати муніципалітет, який зберігає контрольний пакет акцій, а решту акцій можуть викуповувати учасники проекту. Нереальним за нинішніх умов є варіант, коли керуюча компанія створюється державою і є єдиним акціонером. У такому разі держава мусить і фінансувати проект. 

Як зазначив  Василь Федюк, досвід Чехії свідчить, що долар, вкладений в індустріальний парк, через п’ять років дає дохід 43 долари. За його оцінкою, через п’ять-сім років завдяки мережі таких парків Україна зможе залучити майже 8—10 мільярдів доларів інвестицій, створити 80 тисяч нових робочих місць та значно збільшити показник ВВП.

У необхідності «індустріалізації» України впевнений і голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи, який навів цікаву статистику. Виявляється, 30% учнів українських шкіл хочуть продовжувати навчання з точних наук, що є перевагою перед їхніми європейськими ровесниками (там таких охочих лише 7—8%). Тому, на думку європейського експерта,  українські наукові інститути мають бути зацікавлені у створенні мікрокорпорацій, а індустріальні парки мають усі шанси стати засобом залучення інвестицій.