МЕТА

Напередодні професійного свята глава держави поставив перед суддівським корпусом низку актуальних і невідкладних завдань

Президент Віктор Янукович привітав представників цієї професії із Днем працівників суду, який вони відзначатимуть 15 грудня. Урочистості відбулися у приміщенні Верховного Суду України.

Глава держави звернув увагу на ключову роль, яку відіграє судова гілка влади у забезпеченні прав і свобод громадянина: «Ваша щоденна праця спрямована на утвердження верховенства права у суспільстві, забезпечує громадянам захист їхніх прав та інтересів, несе віру у справедливість правосуддя та сприяє побудові України як правової держави».

Під час урочистостей з Дня працівників суду. Фото Михайла МАРКІВА

Євроінтеграційний курс висуває високі вимоги до вітчизняного правосуддя. Це стосується насамперед утвердження принципів верховенства загальнолюдських цінностей, прав і свобод громадян. Досягнення цієї мети залежить значною мірою від єдності судової практики, підкреслив Президент.

Істотну роль у стабільній та ефективній роботі судів відіграє їх матеріально-технічне забезпечення та соціальна захищеність суддів. Судова реформа передбачає поетапне зростання зарплати, у проекті держбюджету-2012 для потреб судів передбачено у півтора раза більше коштів, ніж цього року.

Віктор Янукович переконаний, що ефективна судова реформа є практичним кроком до модернізації країни та реальним шляхом до європейської спільноти, повідомляє прес-служба Президента. «Головна вимога — в країні має працювати справедливий, чесний суд, що діє за законом і захищає права кожного громадянина. Саме це є вимогою та надією громадян України», — підкреслив Президент.

Запроваджена Законом «Про судоустрій і статус суддів» процедура призначення на посаду судді забезпечує об’єктивний та неупереджений процес, основними критеріями якого є рівень знань та моральні якості кандидатів.

«Вищою кваліфікаційною комісією суддів України вже завершено добір кандидатів на посади суддів за новими правилами. Це дає підстави говорити, що майбутніми суддями стануть громадяни, які найбільш гідні цього високого звання», — додав глава держави.

Однак зосередити увагу слід не лише на поповненні суддівського корпусу, а й на збереженні нинішніх кадрів. Сьогодні багато досвідчених суддів звільняються з посад у зв’язку з досягненням 65-річного віку. «Ми не повинні втрачати професіоналів, які завдяки своїм знанням, практичним навичкам та високим моральним якостям  становлять найцінніший ресурс судової системи», — наголосив Віктор Янукович. 

А прийняття нового Кримінального процесуального кодексу має стати черговим кроком у запровадженні якісно нової системи правових засобів захисту людини, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, а також в удосконаленні процедури кримінального судочинства.

Реформування судочинства не обмежується лише новим КПК. На утвердження стандартів гуманізму у сфері застосування кримінальних покарань — на зменшення кількості випадків застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою тощо — спрямовано й закон щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності.

«Усвідомлюючи той факт, що гарантування прав та свобод людини залежить не лише від суду, мною у листопаді 2011 року створено Робочу групу з питань реформування адвокатури та прокуратури», — нагадав Віктор Янукович. Метою її утворення є кардинальне оновлення законодавчого регулювання діяльності прокуратури та адвокатури на засадах гарантування додержання конституційних прав та впровадження загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів у цій сфері.

«Пріоритетність зазначеної реформи полягає також і в зобов’язаннях нашої держави перед Радою Європи», — резюмував Президент.