ПРАВОПОРУШЕННЯ

Порушено кримінальну справу за фактом невиплати заробітної плати в
ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан»

Проведена прокуратурою перевірка встановила, що сьогодні на підприємстві існує заборгованість із виплати заробітної плати перед працівниками за період з листопада 2010 року по липень 2011-го в сумі понад 17 мільйонів гривень.

При цьому, як зазначає начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Миколаївської області Людмила Жмура, «посадовці підприємства порушили вимоги КЗпП України та Закону України «Про оплату праці», відповідно до яких оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку, а всі інші платежі — після виконання зобов`язань щодо оплати праці. Встановлено, що посадовими особами «Океану» кошти, які надходили на розрахункові рахунки підприємства, направлялись на придбання товарно-матеріальних цінностей, для господарських потреб підприємства, отримання послуг та оплати робіт, сплату податків тощо».

Водночас встановлено факти невиплати працівникам підприємства заробітної плати в повному обсязі більше ніж за один місяць. Заборгованість із виплати заробітної плати перед 156 звільненими працівниками становила на момент перевірки понад 5 млн грн.

Так, маючи можливість виплатити заборгованість із заробітної плати, посадові особи підприємства безпідставно умисно не виплачували її працівникам підприємства, порушуючи їхнє гарантоване Конституцією України право на оплату праці.

Окрім того, на порушення вимог Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати», за наявності законних підстав, посадові особи підприємства не провели нарахування та виплату працівникам компенсації за затримку виплати їм заробітної плати на суму близько 87 тисяч гривень. А на порушення вимог Закону України «Про відпустки» окремим працівникам підприємства у квітні, травні, червні 2011 року надавали відпустки тривалістю понад 15 календарних днів без збереження заробітної плати.

Як повідомляють у прокуратурі, порушено кримінальну справу за ознаками таких злочинів, як «Грубе порушення законодавства про працю» та «Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат». Триває досудове слідство.