«Урядовий кур’єр» продовжує цикл публікацій про можливості дитячого оздоровлення в Україні в умовах окупації Криму та військових дій на сході. Адже шкільні канікули ніхто не скасовував, і відпочити малечі треба!

Моє карпатське літо: гори, мандри, друзі

Ось і задзвеніли дитячим сміхом чернівецькі стаціонарні заклади оздоровлення та відпочинку, або, простіше,Літо у таборі «Букова» вирує позитивними емоціями. Фото надане автором  літні табори. Завершилися останні приготування: привели до ладу спальні корпуси, альтанки, спортивні майданчики.

Щоправда, вже років із десять профспілки не балували свої табори капітальними вкладеннями, обмежуючись лише косметичним ремонтом. Матеріально-технічна база — з радянських часів, і фінансові прориви у найближчому майбутньому не проглядаються.

Цього літа в області стало менше пришкільних таборів — від них відмовилися у селах і селищах міського типу. Міністерство освіти і науки нарешті зрозуміло, що там такий відпочинок дітей не доречний. Передбачені на них кошти перекинуть на додаткові путівки у стаціонарні табори, аби використати їхню базу на повну потужність. 

Конкуренцію профспілковим оздоровчим закладам намагаються створити приватні табори. Їх поки в області лише два. Умови тут кращі, є збірні каркасні басейни, де професійні інструктори вчать дітей плавати. Це великий позитив для області, яка єдина в країні не має жодного стаціонарного басейну.

Утім, тихі заплави гірських річок з їхньою джерельною водою в оздоровчому плані кращі за будь-яку штучну водойму. А в наметовому екологічному таборі, який організовує Чернівецьке обласне громадське молодіжне екологічне об’єднання «Буквиця», дітлахи купаються просто в гірському водоспаді.

 Наметовий відпочинок з його неперевершеною романтикою нічних вогнищ та співів під гітару особливо популярний на дивовижно мальовничій Буковині — від Путильських гір до берегів Дністровського водосховища.

— Зазвичай в області щоліта розгортається не менш як 20 стаціонарних наметових таборів, — розповідає заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації Олександр Довганич. — Особливо полюбляють шанувальники активного відпочинку гору Яровиця, найвищу на Буковині, унікальну рівнинну гору з народною назвою Памір, Хотинську фортецю, Дністровські каньйони з діючими печерними монастирями. Санстанція виставляє суворі вимоги щодо організації харчування в таких таборах, тому ми домагаємося, аби наметові містечка з’являлися поблизу туристських комплексів, стаціонарних закладів відпочинку. Приміром на великій гірській галявині біля вижницького табору «Черемош», оздоровчо-спортивної «Сонячної долини» чи «Мигово». Це дає змогу  поєднувати романтику зоряного неба з благами цивілізації. 

— Ми зберегли мережу дитячих оздоровниць краю, — розповідає далі Олександр Вікторович. — Тож чекаємо у себе дітей зі східних областей країни, де організація літнього відпочинку ускладнена, а у деяких містах взагалі неможлива через напружену ситуацію. Хоч інфраструктура наших буковинських літніх таборів не така сучасна, як хотілося б, відпочинок у них змістовний, багатий на цікаві мандрівки, екскурсії, різноманітні пізнавальні заходи.  

 Найяскравішими спогадами літа стає для дітей приїзд у табір відомих буковинських спортсменів зі світовими іменами. Чемпіонка світу, учасниця Олімпійських ігор Лідія Січенікова вчить дітлахів стріляти з лука, один з найшвидших людей планети Іван Гешко бігає з ними наввипередки. А ось богатир екстра-класу чемпіон Європи Костянтин Ільїн влаштовує веселі фотосесії: на його розпростерті руки діти навішуються гронами, як мавпочки на дерево.

Традиційно діятимуть в області табори за інтересами. В «Буковинці» підвищують майстерність юні спортсмени. А табір «Лунка» збирає юних екологів, авіамоделістів, художників, танцюристів, які в колі друзів на свіжому цілющому повітрі займаються своєю улюбленою справою. 

Цього літа акцент робимо на патріотичному вихованні. Тематичні ігри, аналог «Зірниці» військова гра «Джура» сприятимуть розвитку соціальної активності молоді, формуванню національних та етичних цінностей.

ФОТОФАКТ

А я не боюся холодної води!

Фото надане авторомЧетвертий рік поспіль поблизу села Банилів-Підгірний Сторожинецького району Буковини запрацює мандрівний екологічний табір «Букова».

— Ми  гармонійно поєднуємо відпочинок та різноманітні програми розвитку і дозвілля, даємо дітям можливість загартуватися, поспілкуватися з природою, здобути нові знання і навички,  а також нових друзів, — розповідає організатор і керівник табору Марина Коняк.

Діти з багатодітних, неблагополучних родин, з дитбудинків сімейного типу гарно проводять тут літні канікули посеред мальовничої природи, навіть купаються в джерельній воді гірських водоспадів. Їх вчать правил заготівлі лікарських рослин, уміння не розгубитися в екстремальних ситуаціях, зна?йомлять з унікальною природою заповідника «Зубровиця», на території якого в урочищі Букова і розташовано екологічний табір. А їжу тут готують на справжній польовій військовій кухні, яку дровами сповна забезпечують добрі місцеві лісівники. Вони ж змайстрували дітям зручні душові.

Гори забезпечать море задоволення

У НАЙКРАЩИХ ТРАДИЦІЯХ

У Буковелі 16 червня відкривається перша зміна у таборі «Артек-Карпати»

Ідея організувати в Карпатах міжнародний дитячий центр, аналогічний «Артеку», витала вже давно. Саме життя підштовхнуло реалізувати її якомога швидше, адже багато працівників «Артеку» не змогли залишатися в Криму, окремі артеківські комплекси (не говоритимемо про причини) відмовилися приймати на відпочинок дітей з України.  Попри все «Артек» залишився в Україні, лише змінив місце дислокації. Проект «Артек-Карпати» постане на інфраструктурі світового рівня прикарпатського гірського курорту «Буковель». Цього літа працюватимуть три табори: «Озерний», «Лісовий» та «Гірський». Як і в Криму, кожен з них неповторний, має окрему територію і тематичну програму.

— Відкриття нового табору не випадково запланували на 16 червня — саме цього дня — 1925 року кримський «Артек» прийняв 80 перших дітлахів, які жили біля моря в чотирьох брезентових наметах, — розповідає директор МДЦ «Артек-Карпати» Андрій Довженко, який після семи років роботи у Криму змушений був покинути півострів. — Екологічно чиста зона, цілюще повітря, дивовижна природа Прикарпаття створюють ідеальні умови для оздоровлення дітей. Проте «Артек» — це не просто гарне місце відпочинку. Це передусім люди, які несуть любов до дітей, продовжуючи багаторічні артеківські традиції, примножують його цінності, створюючи особливу атмосферу дитячого відпочинку, яка формує особистість. Звання артеківець — це на все життя. Тепер ми переносимо традиції артеківської школи на Івано-Франківщину. Карпатський «Артек» (до його створення доклали максимальних зусиль спеціалісти департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА) використовуватиме новітні методики, які дають змогу зробити відпочинок дитини максимально насиченим і цікавим. Він так само буде країною здійснення дитячих мрій.

ПРЯМА МОВА

Ближче до зірок та Євросоюзу

Олександр ШЕВЧЕНКО,
директор туристичного комплексу «Буковель»:

— «Буковель» має всі відповідні умови і досвід попередніх років щодо організації дитячих таборів. Ми готові приймати дітей, вихователів та педагогів, забезпечити їм умови навіть кращі, ніж були в Криму. Новостворений дитячий центр розташується на території Карпатського національного парку на висоті від 920 м над рівнем моря біля підніжжя гори Буковель. А до найвищої (2061 м) гори України Говерли всього 22 км.

Замість моря діти отримають можливість перебувати серед цілющого лісу, купатися влітку в гірському озері, а восени і взимку — у басейнах. Велосипедні тури, прогулянки на конях, походи в гори та ще безліч цікавинок саме гірського відпочинку не залишать байдужою жодну дитину. Користуючись нашою розвиненою інфраструктурою, у червні «Артек-Карпати» вже зможе прийняти до 1500 дітей за одну зміну і понад 10 000 за все літо.

Переконаний, що новий дитячий центр стане ідеальним місцем для проведення всеукраїнських та міжнародних фестивалів, спортивно-розважальних конкурсів, адже у нас є стадіони, два великі концертні зали. А територія курорту дає змогу встановити вуличну сцену і трибуни будь-яких розмірів. Зауважте, близькість до країн Євросоюзу значно спрощує відвідування міжнародних фестивалів учасникам з різних куточків зарубіжжя.

Сторінку підготувала Світлана ІСАЧЕНКО,«Урядовий кур’єр»