КРОК УПЕРЕД

Пансіонати для... худоби

«Їсть за трьох, а м’яса й молока, мов з кози!» — такі претензії до худоби з приватного сектору звучать дедалі частіше. Пролунали вони й на урочистому відкритті «Прилуцького племпідприємства» з уст його директора Сергія Петренка. Адже будь-яку породу слід правильно підтримувати і коригувати, а в області, як і в Україні, ця робота дещо занепала й потребує відродження. Тому відновлення підприємства, котре нині займається селекційно-племінною справою у восьми районах, а трохи пізніше має охопити всі господарства регіону, дуже актуальне для тваринництва. Тим більше, що всі передумови для успішного розвитку галузі є. Це насамперед луки і пасовища, на яких можна випасати худобу цілодобово  6-7 місяців на рік. Це достатня кількість вологи для заготівлі кормів. Це, зрештою, аграрна специфіка області.

Душ для чотириногих

У приміщення для утримання биків-плідників та хряків-плідників сторонніх не пускають: не дозволено санітарно-гігієнічними нормами. Чистоті тут надають такого значення, що для породистих мешканців закордонної селекції передбачено навіть водні процедури. У стійловій галереї для утримання худоби все зроблено  для її зручності і здоров’я — як того вимагають норми європейської атестації. Навіть опалюють приміщення виключно дровами.

«Йдеться про відродження фермерства не в класичному розумінні, а з новою філософією», — зауважує Сергій Петренко. Він вбачає її насамперед в іншому ставленні до худоби, на яку не кричать, не замахуються вилами і не прив’язують без крайньої потреби — тільки за такої умови працюватиме весь внутрішній потенціал тварини, не витрачаючи енергію на неприємні подразники.

На території підприємства діє сучасна лабораторія, котра має новітнє обладнання. Директор розповів, що найближчим часом тут планують сконцентрувати науковий потенціал і відкрити центр з навчання тваринників:

— Багатьох нині не задовольняє якісний склад худоби. У  великих господарствах уже цим займаються, виправляють ситуацію. А подивишся на низькопородну сільську череду — і прикро стає: доморощені методи довели до ручки.

Чернігівщина має найбільшу в Україні кількість корів у приватному секторі. І на «Прилуцькому племпідприємстві» знають, як використати це з користю для справи: з’єднати можливості великого приватного бізнесу та індивідуального сільського подвір’я.

Породисте потомство буде в ціні

Запропоновано схему, яка має бути взаємовигідною — і для працівників племпідприємства, і для селян. Перші комплектують набір биків, високопородні якості яких уже доведені:  голштин червоний і чорний, симентал, абердин, лімузин та інші, а також хряків сучасної німецької селекції — п’єтрен, дюрок, ландрас, велика біла. Другі, ознайомившись із каталогом, котрий матиме кожна сільська рада, зможуть замовити майбутнє потомство для домашньої худоби із заздалегідь спланованими якостями: хтось захоче теличку, котра виросте у високопродуктивну корову, хтось бичка чи підсвинків, що швидко набиратимуть вагу. 10 мобільних бригад із спеціальним обладнанням доїдуть у будь-який населений пункт області і нададуть зоотехнічні послуги. При цьому є ще один цікавий хід: якщо селянинові не треба породисте теля для власного господарства, він, підписавши відповідний контракт, зможе виростити його для племпідприємства, яке зобов’язується заплатити максимально вигідну ціну.

— Таким чином будемо формувати м’ясні стада, приміром, у Новгород-Сіверському та Сосницькому районах, займаючи порожні тваринницькі приміщення, — ділиться планами С. Петренко. — Готується обласна програма розвитку тваринництва. Коли вона запрацює, процеси підуть швидше, з’являться нові перспективи виходу м’ясного і молочного виробництва на ринки області та поза її межі.

Це завдання голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав стратегічним, спрямованим на одержання конкретного результату і фінансової ефективності:

— Сьогодні ми побачили, як можна працювати, на прикладі одного господарства. Це реально зробити в кожному районі, дати людям можливість цивілізовано заробити кошти — щоб село жило краще, а селянину було цікаво і вигідно працювати на власному обійсті.