ПАРТНЕРСТВО

«Передача дару» і тренінги фермерів

Понад 1100 сільських родин зможуть поліпшити свій добробут, матимуть достойну роботу, а жителі Дніпропетровщини отримають якісну молочну продукцію завдяки партнерському проекту зі створення першої в Україні кооперативної навчальної ферми. Днями її будівництво розпочалося в селі Олександрівка Покровського району Дніпропетровської області.

Красуні-голштинки готові підтримати фермерів. Фото надане прес-службою Дніпропетвовської обласної ради

На фермі проводитимуть тренінги

 Першу чергу виробництва планують запустити до травня 2012 року, а другу — до листопада. Для новозбудованої ферми ангарного типу закуплять 120 корів (у дві черги: 60—60 голів). Уже придбали силосопакувальну машину, комбайни, трактори, прес-підбирач, косарки. Приміщення корівника старої ферми відремонтують і переобладнають під склад сільгосптехніки і кормів.

 Загальна вартість проекту  — 1,5 млн євро, що мають надійти через залучення соціальних інвестицій. Партнерами проекту виступають дніпропетровська обласна влада, міжнародні благодійні фонди і бізнес. Зокрема, благодійні організації «Добробут громад», SOCODEVI, Дніпропетровська обласна громадська організація «Сільськогосподарська консультаційна служба», компанія «Данон Україна»,  «Фонд Данон Екосистем», «Хейфер Інтернешнл» і Канадська Агенція Міжнародного розвитку.

У кооперативі задіяні селянські сім’ї, дрібні агровиробники (власники особистих і фермерських господарств). На базі навчальної ферми проводитимуться тренінги з ефективного виробництва якісного молока та інших методів господарювання. Також діятиме програма пільгового мікрокредитування.

«Мета обласної влади — не тільки підтримати виробника, а й забезпечити умови, за яких люди зможуть купувати регіональну агропродукцію за прийнятними цінами», — сказав на презентації проекту голова Дніпропетровської облради Євген Удод. Він підкреслив, що в Комплексній стратегії модернізації області сільське господарство визначено одним з пріоритетних кластерів економіки регіону. А кооперативний рух у сільських районах дає змогу модернізовувати аграрну галузь — створювати ефективні виробництва з новими робочими місцями для селян. До речі, проект здійснюватиметься у рамках діючої програми «Розвиток молочарських кооперативів» і є послідовним кроком на шляху підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК).

На зміну розваленим колгоспам

 Наразі в області вже діють чотири такі кооперативи, в  яких задіяні 400 чоловік — в Апостолівському та Покровському районах. П’ятий має запрацювати після будівництва навчальної ферми. Для цього створено об’єднання СОК «Господар», яке заснувало спільне підприємство  «Молочарське».

 Кооперативи «Добробут Андріївки» і «Світанок Олександрівки» спільно заготовляють у середньому 2 тонни молока на добу. А коли запрацюють усі п’ять  кооперативів, заготівля молока на добу має зрости до 6,5 тонни. Цей показник набагато вищий від тих, що досягалися радянськими колгоспами (з розрахунку на одну корову). Перевершити радянські надої допомагають передові наукові методики і технології, а також більш продуктивні породи корів, які в середньому дають молока на 30—40% більше, ніж традиційні українські.

 Обласна влада зацікавлена у розвитку ефективного партнерства між бізнесом, донорськими організаціями і громадами. Отже, робить і свої внески у цю довгострокову співпрацю. «З  обласного бюджету виділяється фінансування на придбання молоковозів та доїльного обладнання для кооперативів — членів об’єднання. Від керівництва області передані два молоковози на 1,3 тонни кооперативу «Українське» (Апостолівського району) і кооперативу «Добробут Андріївки» (Покровського району) та доїльні апарати для переможців районних конкурсів», — розповів Євген Удод.

Заробітчанство вдалині чи заробітки вдома?

 У сімейному господарстві членів одного з чотирьох кооперативів Антоніни і Вадима Куриленків (село Братське Покровського району) за підтримки донорських організацій з’явилося нове приміщення для 10 корів, обладнане сучасною технікою. На будівництво корівника благодійний фонд надав фермерській сім’ї пільговий кредит під 3% і подарував двох корів високопродуктивної голштинської породи за принципом «передачі дару». Коли у подарованих тварин з’являться телята, фермери мають безоплатно віддати нетелей іншим селянам, залучаючи їх таким чином у кооперативний рух. Крім того, кооператорам надають методичну підтримку з ефективного господарювання і догляду за тваринами.

 На селі з роботою сьогодні важко, тож двоє старших синів Куриленків виїхали на заробітки. А їхній молодший брат Максим, який навчається у 4 класі, працює з батьками на фермі. «Живемо сьогодні і завдяки цьому господарству», — каже Антоніна Куриленко. В день фермери отримують 80 літрів молока, яке разом з іншими кооператорами здають відомій міжнародній молокопереробній компанії, що має виробництво в Україні. За молоко отримують чималі гроші плюс бонуси за жирність і бактеріальну чистоту продукту.

«Реалізація подібних проектів дає змогу вибудувати систему довгострокової співпраці між владою, бізнесом та місцевими громадами, — наголошує Євген Удод. — Досвід успішної модернізації аграрної галузі  застосовуватиметься у майбутньому і в інших районах Дніпропетровщини».