СТОЛИЦЯ

КМДА обіцяє дострокову підготовку міста до зими

Не секрет, що не останнім аргументом втечі молоді з глибинки до столиці було саме нормальне забезпечення житлово-комунальними послугами. Порівняно з тими містами, де вода подавалася по годинах, чи гарячої взагалі не було, чи опалення включали, коли хотіли, Київ здавався, та й зараз здається, комунальним раєм. Хоча самі кияни, звикнувши до стабільності, могли пред’явити цілу купу претензій до працівників столичного ЖКГ. Пригадую, в якомусь році опалення включили не 15 жовтня, як пообіцяли, а десь 17-18 — так телефон у редакції був червоний! З одного боку, людей було шкода. А з іншого — подумалося про міста в провінції, де включати опалення ще й не збиралися…

Не треба опалювати порожні будівлі!

У цьому ж році можна тільки уявити собі, як заздритимуть киянам жителі глибинки. Адже київська влада обіцяє нагріти киян навіть раніше, ніж почнеться «офіційний» опалювальний сезон. У столиці вирішили почати топити не в середині, а на початку жовтня! Здається, такого ще ніколи не було.

— Ми будемо готові підключити до опалення бюджетну сферу — школи, садки, медичні заклади — 5 жовтня, а житловий фонд — залежно від погодних умов. Не будемо чекати 15 жовтня, — сказав перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, і попросив «Київводоканал» та «Київ?енерго» забрати «безгоспні» мережі на свій баланс.

— На тих мережах, які тривалий час не мінялися, ми маємо значну кількість поривів. Йдеться про 1 тис. 220 таких пошкоджень, — зауважив Олександр Мазурчак. Він наголосив, що аварійні місця проблемних магістральних мереж треба ліквідувати, гідравлічні випробування завершити своєчасно, щоб надійно ввійти в зиму.

Схоже, у столиці на обігріві людей цього року заощаджувати не збираються. Але, з іншого боку — не збираються й витрачати тепло даремно. На цьому наголошує й голова КМДА Олександр Попов.

— Температура в усіх адміністративних будівлях, будинках, де розміщені соціальні об’єкти, якщо в них протягом певного часу не знаходяться люди, не повинна становити 25 градусів. Зокрема, це стосується святкових днів чи канікул, коли люди перебувають на відпочинку. Ми не повинні опалювати порожні будівлі, — зазначив він.

Чи впорядкують після ремонту майданчик? Фото з архіву редакції

Тепловий насос для школи

Для дотримання санітарних норм освітлення у навчальних приміщеннях та для ефективного використання бюджетних коштів рішенням Київської міської ради додатково виділено 3 млн грн на встановлення у загальноосвітніх закладах сучасного енергозберігаючого обладнання.

Столичні навчальні заклади своєчасно розпочнуть опалювальний сезон. У цьому запевнила начальник Головного уп?равління освіти і науки Києва Віра Горюнова. Та й чому б не бути готовими, якщо міський бюджет не пошкодував грошей на підготовку до роботи в осінньо-зимовий період. На ці цілі в освітніх галузях було передбачено 23 669,5 тис. грн, а на підготовку до нового навчального року — 96 160,3 тис. грн.

З наступного року, обіцяють посадовці, ситуація має ще більше поліпшитися. Адже в 2012 році в навчальних закладах Оболонського району розпочнеться реалізація пілотного проекту із заміни теплових насосів та впровадження енергозберігаючих технологій. За словами Олександра Попова, зараз проходять експертизу 15 проектів. Вартість одного становить 2-2,5 млн грн, а окупність — приблизно 4-5 років.

Окрім того, голова КМДА додав, що до кінця року Київська міська державна адміністрація винесе на затвердження сесії Київради програму із запровадження енерго?зберігаючих технологій на 2011-2015 роки, яка передбачає скорочення витрат на енергоносії до 20%. Для встановлення в школах сучасного енергозберігаючого обладнання додатково виділено ще 3 млн грн.

— Якщо цього року наші витрати становитимуть майже 700 млн грн, то після впровадження заощадливих технологій міський бюджет економитиме приблизно 140 млн грн щороку, — повідомив Олександр Попов.

Споживачі відповідають взаємністю

Посадовці мають для киян приємні новини. Ще в середині вересня начальник Головного управління житлового господарства Володимир Стороженко запевнив, що житловий фонд міста готовий до зими на 98%. А 27 вересня його перший заступник Сергій Крушановський розповів, що житлові будинки готові до холодної пори року на всі 100%! Так добре, що аж не віриться.

— Уже завершено роботи з випробування магістральних, прибудинкових та будинкових інженерних мереж, виконано їхню промивку та наповнено спеціальною рідиною. Попереду — комплекс заходів із капітального ремонту житлового фонду, соціальної сфери, асфальтування та благоустрою територій. Ці питання перебувають під пильним оком громади та контролюючих органів, — зауважують посадовці.

Нині тривають роботи з ремонту сходових клітин, заміни ламп у під’їздах на енергозберігаючі, асфальтування покриття прибудинкових територій та міжквартальних проїздів. А ще до початку зими столичні посадовці обіцяють замінити 410 ліфтів та ще 100 модернізувати. Отже, КМДА готова йти назустріч киянам, аби лише ті теж «відповідали взаємністю» — вчасно розраховувалися за надані послуги. Втім, взаємності в цьому плані також досягли.

— Приємно говорити, що цього року зменшилися борги населення за житлово-комунальні послуги, і я хочу подякувати киянам. Це дало можливість нашим комунальним організаціям зменшити заборгованість за газ на 20%. З введенням у цьому році двоставкового тарифу — ви знаєте, до і після 20 числа діють різні тарифи — сплата жителями Києва стала регулярнішою. Якщо люди укладали договір про реструктуризацію боргів, то вони підпадали під пільгові тарифи. За 8 місяців цього року оплата населенням за житлово-комунальні послуги становить понад 100%, тобто люди здійснюють поточні платежі, а також гасять борги минулих періодів. Окрім того, паралельно проводилася робота з неплатниками, яка теж допомогла поліпшити платіжну дисципліну, — зауважив Сергій Крушановський.

Ех, дороги…

Вочевидь, позаминулорічна ситуація, коли сніг не прибирався й не вивозився, коли киянам було страшно ходити тротуарами, стала слушним уроком як для влади, так і для житлово-комунальних служб. Посадовці запевняють, що напередодні осінньо-зимового періоду столичні дороги приводять до ладу.

До того ж, можемо сподіватися, що жоден снігопад для нас катастрофою не стане. Адже комунальники впорядкували майданчики для тимчасового складування снігу, який, як вони пообіцяли, вивозитимуть із вулично-шляхової мережі міста у зимовий період. Приводиться в порядок і техніка: нині вже в стані готовності більше 180 снігоочисних машин. У планах міської влади — додатково придбати 53 снігоприбиральні трактори. Готують до зими й маршрутну інфраструктуру: встановлено 7 нових павільйонів очікування на зупинках громадського транспорту, відремонтовано 52, пофарбовано 49, демонтовано 10 старих павільйонів; встановлено 117 нових покажчиків зупинок..

От тільки… Лишень впаде сніг чи з’явиться ожеледиця — ховайте подалі нове дороге взуття, і діставайте те, якого не шкода. Бо гаплик йому гарантований. Як відомо, взимку взуття псується через сіль, якою посипають тротуари, аби люди не поламали ноги на слизькому. В цьому році, здається, солі для посипки вулиць комунальники не шкодуватимуть. Підготовлені 14 ангарів-солесховищ, де триває заготівля технічної солі. Наразі її заготовлено 17,1 тис. тонн. А цей матеріал потрібен не лише для тротуарів, а й для проїжджої частини. Отже, водії теж повинні подумати — у що «взувати» свого чотириколісного друга.

Наступний матеріал, про підготовку Рівненщини до зими, читайте у вівторок, 4 жовтня.

ДОВІДКА «УК»

Цього року на підготовку до осінньо-зимового сезону столиця спрямувала 350 млн грн.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр ПОПОВ,
голова КМДА:

— Я, безумовно, не маю ілюзій щодо швидкого та безпроблемного входження в опалювальний сезон. Адже стан наших мереж жахливий, вони потребують мільярдних інвестицій і не у гривнях, а в доларах. Але ми повинні організувати роботу таким чином, щоб 15 жовтня всі кияни мали тепло у своїх домівках.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Сергій КРУШАНОВСЬКИЙ,
перший заступник начальника головного
управління житлового господарства КМДА
:

— Ми плануємо розпочати опалювальний сезон в школах, дитсадках на початку жовтня, а в житлових будинках — з 15 жовтня. Однак якщо температура повітря істотно знижуватиметься — ми готові розпочати сезон раніше. Торік було багато скарг від людей на те, що опалювальний сезон почався, а в них у квартирах ще холодно. Тобто ще не дійшло опалення. Хочу сказати, що не можна за один день заповнити всі системи. Є технологічний процес, і про це люди мають знати, що відповідно до нього, системи заповнюються протягом 10 днів. Але ми минулого року за 7 днів усім подали опалення. Думаю, що цього року теж зможемо якомога швидше подати тепло.