ВЕЛИКА ПЕРЕВІРКА

Держгірпромнагляд запроваджує особливий режим контролю у вугільній промисловості

Коли про вітчизняну вугільну галузь  говорять на міжнародному рівні, то здебільшого згадують не про рекорди та якість сировини, а про  те, що ціна кожного виданого на-гора мільйона тонн «чорного золота» коштує Україні дуже дорого — два людських життя. На жаль це дійсно так — наша держава займає друге місце в світі після Китаю за трагічними випадками та кількістю загиблих. Буквально недавно рідні та близькі оплакували загиблих гірників двох шахт з Донецької та Луганської областей, а вже позавчора  у місті Димитрово Донецької області на шахті імені Стаханова стався обвал, під яким опинилося двоє шахтарів. Дай Бог, щоб вони залишилися живими, однак цей випадок ще раз переконливо свідчить про необхідність заходів, які запроваджує  Держгірпромнагляд, — особливий режим контролю у вугільній промисловості. Про це глава відомства Олександр Хохотва заявив на нараді з інспекторами Донецького та Луганського гірничих округів та керівництвом теруправлінь. На нараді були розглянуті обставини аварій на шахтах «Родинська» ДП «Красноармійськвугілля», «Суходільська-Східна» ПАТ «Краснодонвугілля», ім. Бажанова ДП «Макіїввугілля» та «Краснокутська» ДП «Донбасантрацит».

Інспекторів відправили «на фронт»

«Стан промислової безпеки залишається критичним. З початку року травмовано 2,5 тисячі осіб, з них 108 — смертельно. Сталося 12 групових нещасних випадків, в яких загинуло 47 шахтарів, — сказав Олександр Хохотва. — Тому вводиться особливий режим. У разі виявлення порушень інспектор може і повинен зупиняти роботу підприємства, за яким відтепер буде закріплений. Сьогодні всі інспектори виходять з кабінетів і йдуть «на фронт», тобто в шахти».

За його словами, аналіз причин трагедій, що сталися на шахтах Донбасу в липні-серпні, свідчить, що у більшості випадків до аварій та загибелі людей призвели саме порушення вимог безпеки, недотримання технології ведення робіт. Причина такого стану справ криється в недостатньому професійному рівні керівників та плинності кадрів. Крім того, нещасні випадки сталися на шахтах як державної, так і приватної форм власності, що свідчить про неефективне функціонування системи управління охороною праці в галузі.

Згідно з рішенням урядової комісії саме порушення низки законів та нормативних актів з охорони праці призвели до групового нещасного випадку на шахті «Суходільська-Східна» в Луганській області. Комісія дійшла висновку, що відповідальними за порушення вимог нормативно-правових актів, що призвели до виникнення аварійної ситуації на «Суходільській-Східній», є 16 чоловік управлінської ланки, починаючи з майстра гірничої дільниці й закінчуючи головним енергетиком і головним механіком ПАТ «Краснодонвугілля», які «не здійснили», «не оглянули», «не забезпечили», «послабили» тощо.

Враховуючи ступінь відповідальності кожного, урядова комісія вважає за необхідне звільнити від займаних посад у визначеному законом порядку шістьох працівників ВП «Шахтоуправління «Суходільське-Східне».

 Шахтарі – заручники неефективної системи охорони праці. Фото з архіву автора

«Правила безпеки написані кров’ю людей...»

Аби в подальшому уникнути таких трагедій, ПАТ «Краснодонвугілля» має намір удосконалювати роботу з формування дисципліни серед працівників і поліпшувати процес їхнього навчання.

«Головне, що плануємо , — змінити навчальний процес, підготовку всього кадрового складу основних професій, — заявив генеральний директор ПАТ «Краснодонвугілля» Олександр Потапенко під час наради в Луганську. — У нас є свій навчально-курсовий комбінат, і вже прийнято рішення про збільшення навчальної програми для новоприйнятих за основними професіями».

У компанії на базі звичайної лави створюють навчальну. Там новачки проходитимуть практику на обладнанні, яке використовується в шахтах «Краснодонвугілля». Крім того, раз на три роки спеціальна комісія проводитиме іспити для гірників із підтвердження кваліфікації. Шахтарі складатимуть іспити як за нормами охорони праці, так і за вмінням працювати на техніці. Заплановано й заходи психологічного впливу на порушників. Під час наради керівник «Краснодонвугілля» не став зупинятися на технічних моментах, але повідомив, що в 2011 році «Суходільська-Східна» отримає на охорону праці 14 млн грн (для порівняння: торік — 12 млн грн). На технічне переоснащення, закупівлю нового обладнання шахта в цьому році отримає 78 млн грн.

Але, за спостереженням голови Держгірпромнагляду, «технічні та технологічні процеси винні у 20% нещасних випадків, що відбуваються у гірничій галузі. У 70% випадків винна організація виробництва,  решта — психофізіологічний стан людини».

«Для організаційних моментів грошей багато не треба. Правила безпеки написані кров’ю людей, і їх ігнорування призводить до великої біди», — підкреслив О. Хохотва.

Справді, які гроші потрібні, аби гірник сам беріг своє життя? На шахті «Краснокутська» ДП «Донбасантрацит» можливою причиною трагедії названо куріння цигарок кимось із гірників. Але вже після ліквідації наслідків аварії в шахті інспектори продовжують знаходити недопалки цигарок. Щоправда, генеральний директор «Донбасантрациту» Семен Керкес запевнив, що зараз на шахтах цього об’єднання нарешті введено особливий режим. Кожну зміну стан охорони праці контролюють закріплені посадові особи вищої ланки нагляду шахти і держпідприємства. На аварійній ділянці зупинені роботи, проводяться дослідження, як організувати там дегазацію. А загалом, за словами гендиректора, на підприємстві прийшли до висновку, що «не все нормально з морально-психологічним станом працівників».

Хоча про який морально-психологічний стан йдеться, якщо тільки на вимогу голови Луганської облдержадміністрації директор цього вугільного об’єднання відвідав лікарню, де перебувають гірники з шахти «Краснокутська», та поспілкувався з постраждалими?

Ти рубай, а я буду гехкати

Голова Луганської облдерж?адміністрації Володимир Пристюк бачить головну причину високої аварійності на вугільних підприємствах у зневажливому ставленні керівників до організації безпеки праці людей на їхніх робочих місцях. У ході наради він закликав керівництво обласного управління Держ?гірпромнагляду застосовувати більш жорсткі й дієві заходи у разі порушення охорони праці на вугільних підприємствах.

Адже очевидні факти змушують замислитись навіть людину, яка не знайома зі специфікою галузі. За інформацією Луганського територіального управління Держгірпромнагляду, в області з початку року перевірками виявлено 108 тис. 312 порушень на шахтах, з них 219 пов’язані з порушеннями системи вентиляції шахтних виробок. На винних осіб, які допустили ці порушення, накладено 610 штрафів на суму 52 459 грн. Але виходить, що за дії, які в кінцевому рахунку здатні призвести до великих трагедій, штраф у середньому становить... близько ста гривень?! Цього року на шахтах області виявлено 311 випадків загазування гірничих виробок, з них 147 — аварійні. Тобто на луганських шахтах у 2011 році могло статися 147 вибухів метану?

Сьогодні Держгірпромнагляд особливо ретельно відстежує ситуацію на кількох шахтах Луганщини. За словами першого заступника начальника теруправління Держгірпромнагляду по Луганській області Валерія Чистоклетова, по-перше, тривожить стан 10-ї лави північного блока пласта К-8 на шахті «Гірська» ДП «Первомайськвугілля». Там через неправильний геологічний прогноз, невчасну підготовку наступного поля відповідно до проекту лава відпрацьовується з постійною загрозою підтоплення гірських виробок у вихідному струмені повітря. Немає резерву повітря для відпрацювання 11-ї лави по пласту К-7 на шахті «Лутугинська» ДП «Луганськвугілля». У ВАТ «Лисичанськвугілля» на шахті ім. Мельникова по першій південній лаві пласта Л-4 систематично відбувається зменшення кількості повітря, бракує його резерву, тож починається загазування. Є в Держгірпромнагляді сумніви й щодо однієї з краснодонських шахт, де у серпні повинна бути запущена нова лава.

Залишається нагадати, що на шахті «Суходільська-Східна» в Луганській області 29 липня стався вибух, який забрав життя 28 гірників. Того ж дня на шахті ім. Бажанова ДП «Макіїввугілля» раптово обвалився копр заввишки 65 метрів. Загинули 11 людей. 4 серпня на шахті «Краснокутська» ДП «Донбасантрацит» стався спалах метану. Загинув один гірник, у лікарні в стані різної тяжкості перебуває 23 особи.

КАДРОВЕ ПИТАННЯ

12 серпня перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович відвідав у ході робочої поїздки вугледобувні підприємства Луганської та Донецької областей і перевірив виконання наказу Міненерговугілля «Про встановлення особливого режиму контролю на вугледобувних підприємствах в період з 5 серпня по 5 вересня 2011 р.». За наслідками перевірки шахт ім. Карла Маркса ДП «Орджонікідзевугілля», «Міусинська» ДП «Донбасантрацит» та «Лутугинська» ДП «Луганськвугілля» були виявлені порушення цього наказу. За невиконання наказу звільнені директор шахти ім. Карла Маркса, директор шахти «Лутугинська», а також заступник директора шахти з охорони праці та заступник директора з виробництва шахти «Міусинська».