Старі люди здавна спостерігали за станом погоди у такі дні релігійних свят: Тимофія-Півзимника (4), Оксани-Веснопровідниці (6), Стрітення Господнє (15). 

Народна мудрість каже: «Лютий зиму проводжає, а весну стрічає». Швидко минає цей найкоротший  місяць року. Частими змінами погоди він виправдовує свою назву: може припекти лютим морозом, засипати потужним снігопадом, вдарити ожеледицею. На Тимофія-Півзимника, наприклад,  завше починаються так звані тимофіївські морози, які бувають сильніші, ніж у січні.  За народним календарем, цього дня минає половина зими. Пасічники повинні перевірити, як почуваються у вуликах бджоли: якщо гудуть тривожно — їм бракує тепла або їжі. Якщо погода в цей день сонячна, тепла — весна буде рання; якщо похмура, вітряна — незабаром почнуться снігові заметілі.

«На  Оксани дорога санна» — каже народне прислів’я. Останні чотири роки так воно й було. Особливо великим снігопадом відзначилася Оксана 2010 року. Синоптики тоді повідомляли, що таких буревіїв на початку лютого не спостерігалося упродовж двадцяти років. У цей день слід звернути увагу на такі природні прикмети: якщо хмари пливуть високо в небі — гарна погода утримається до кінця місяця; якщо день буде погожим, то й весна буде теплою; якщо  листочки паморозі на шибках тягнуться вгору — на мороз, а якщо вниз — на відлигу.

Стрітення Господнє — останнє зимове велике релігійне свято. Цього дня у божих храмах освячуються вода і свічки. Стрітенська свічка боронить від грому людей і тварин, посіви від повені, а дерева від морозу. Повернувшись із церкви з освяченою свічкою-громницею, господарі обходять з нею обійстя, просять у Бога  вберегти господарство від стихійного лиха. Цілющі властивості має стрітенська вода. Нею окропляють помешкання, напувають хворих. Якщо на Стрітення бджолиний рій у вулику загув — значить весну почув. Уже вона не забариться. Якщо ясна погода на похмуру зміниться — навесні сади цвітом запіняться.

24 лютого починається сиропусний тиждень — Масляна. Це традиційні народні гуляння, присвячені проводам зими. Відгулявши Масляну, люди казали: «Масляна, Масляна, яка ти мала, якби ж тебе сім неділь, а Посту —  одна!»

Зважаючи на те, яким неспокійним і кривавим було цьогорічне  Водохреще, сподіватимемося, може, нарешті, запанують мир і спокій у нашій державі до цього велелюдної Масниці. Дуже хочеться вірити.

НАШ КАЛЕНДАР

4 лютого — Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак

6 лютого — Оксани. Ксенії-Веснопровідниці

15 лютого — День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Стрітення Господнє

20 лютого — День соціальної справедливості

21 лютого — Міжнародний день рідної мови

23 лютого — День захисника Вітчизни

24 лютого — 440 років тому (1574) вийшов у світ «Апостол» — перша українська друкована книга, видана                                    Іваном Федоровим у Львові; початок сиропусного тижня — Масляна