Аварія сталася у вівторок, близько 15 години, на ділянці між селами Безсали та Красне Лохвицького району. Нагадаю, що саме через цей магістральний газопровід високого тиску блакитне паливо подається територією нашої держави до країн Західної Європи.

Про надзвичайну подію відповідні служби повідомили місцеві жителі. Зі слів очевидців, вони побачили стовп вогню висотою до 200 метрів. За попередньою версією, причиною аварії могла стати розгерметизація трубопроводу діаметром 1400 міліметрів на двометровій глибині. На момент, коли писалися ці рядки, на місці аварії працювали спеціалісти Лубенського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів «Київтрансгаз» та Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області. Загиблих та постраждалих не було виявлено, газопостачання населення району не припинялося.

На місці вибуху утворилася величезна вирва. Фото з сайту poltava.mns.gov.ua

— Повідомлення про аварію на газогоні Уренгой—Помари—Ужгород надійшло у Лохвицький райвідділ міліції о 14.45, — уточнив начальник відділу зв’язків із громадськістю ГУ МВС України у Полтавській області полковник Юрій Сулаєв. — На місце події одразу ж прибули всі необхідні служби, в тому числі рятувальники. На місці побачили пляму вигорілого поля і почорнілі, покручені уламки газової труби, які розкидало вибухом. Стовп полум’я шугав на висоту від 50 до 100 метрів, радіус загоряння становив 200-300 метрів. Вживалися заходи з перекриття цього газогону, щоб припинити подачу газу і загасити вогонь. На місці події працює слідчо-оперативна група. Як погасимо полум’я, тоді буде проведено обстеження і дана юридична оцінка подіям. Слідчі обстежать територію і нададуть висновок щодо причини аварії.

За даними прес-служби ДСНС у Полтавській області, станом приблизно на 16 годину, у вівторок, вогонь на газопроводі ще не було локалізовано, але вогняний стовп на дві третини «збили». На місці аварії чекали прибуття додаткових сил рятувальників.

— Вже о 16.17 аварійники з Лубен здійснили аварійні роботи з припинення подачі газу по трубопроводу — перекрили дві засувки, — повідомили в УДСНС у Полтавській області. На місці аварії працювала і мобільна оперативна група на чолі з головою ДСНС України. Щоб подолати надзвичайну подію, задіяли 13 одиниць техніки та 54 працівники. Станом на 18.00 горіння газу припинено. Піротехнічна група АРЗ СП Управління ДСНС України у Полтавській області обстежила прилеглу територію. Вогнеборцям вдалося врятувати 400 гектарів посівів.

На надзвичайну подію, що сталася на Полтавщині, оперативно відреагував міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. На своїй сторінці у Фейсбуці він написав: «Наразі подача газу по цій гілці газопроводу перекрита, небезпека масштабнішої катастрофи усунена. Перекачка газу здійснюється по транзитній гілці у повному обсязі. Оперативна група МВС проводить слідчі дії з визначення причини вибуху. Розглядається кілька версій події, в тому числі ключова версія — терористичний акт. За словами місцевих жителів, безпосередньо перед загорянням, вони чули два сильних хлопки, що може свідчити про умисні вибухи».

На середу слідчим управлінням відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 292 Кримінального кодексу України. В разі підтвердження ключової версії, справа буде перекваліфікована за статтею «тероризм».

ОФІЦІЙНО

Виявлено ознаки дії вибухових речовин

Державна служба з надзвичайних ситуацій знайшла ознаки дії вибухових речовин на ушкодженій дільниці газопроводу Уренгой — Помари —Ужгород. Про це голова ДСНС Сергій Бочковський повідомив у доповідній записці міністру внутрішніх справ Арсену Авакову: «Під час вивчення обставин події встановлено, що причиною вибуху є зовнішнє втручання. За результатами огляду елементів газопроводу виявлено, що сліди зношеності і корозії відсутні, а залишки мають ознаки дії вибухових речовин».

ДО РЕЧІ

Що кажуть жителі села Ісківці

На думку селян, які не захотіли назватися, трубу підірвали навмисно. Адже ще під час подій на Майдані в Києві представники «Правого сектору» хотіли приїхати й охороняти цю територію, але місцева міліція, нібито, не дозволила. Дехто твердить, що з того боку, де відбувся вибух, бачили дві машини з чужими номерами. Підозрілих незнайомих людей на місці події не помітили.

Село Ісківці розташовується найближче від місця події — всього за кілометр. Але навіть жителі сіл Безсали та Красне, що на відстані у кілька кілометрів, добре чули вибух. Стверджують, що відчували, як під ногами дрижить земля. Неподалік — філія одного підприємства, і робітники з другого поверху бачили, як після хлопку вгору відлетів металевий шматок, ймовірно, труби, і піднялася земля. Лише після цього стався вибух та спалахнуло на висоту до 100 метрів. Пожежники приїхали приблизно за півгодини. Дорогу в тому напрямку повністю перекрили. Вибух було чути в радіусі 10 кілометрів, і навіть у Лохвиці. За деякими даними, в результаті вибуху, із газопроводу витекло майже 10 мільйонів кубометрів газу.

P.S. У цьому контексті варто згадати, що напередодні президентських виборів рятувальниками були попереджені дві спроби здійснення терористичних актів на українській газотранспортній системі в Івано-Франківській області. Ще 3 червня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив у своєму виступі у Верховній Раді, що ці диверсії мали на меті дискредитувати українську газотранспортну систему, переривання транзиту газу до Європи і, найголовніше, — легалізувати необхідність «Південного потоку» в очах Європи.

PPS. У середу у Фейсбуці активно репостять запис про те, що російські журналісти з’явилися на місці вибуху на Полтавщині рівно за 10 хвилин. Невже тиждень в кущах у засідці чекали на «картинку», яка готується для зйомки? Чи просто поруч проїжджали?..